Un nou studiu publicat in revista Tobacco Control, versiunea printata, concluzioneaza ca tigarile electronice pot incuraja mentinerea consumului de tutun. (studiu)
Studiul a examinat 20 de branduri de tigari electronice si a analizat continutul din cartuse pentru a cauta substante ca: nicotina, propilen glicol, glicerina si mai ales hidrocarburile aromatice policiclice si nitrozaminele specifice tutunului.
Rezultatele au fost prezentate intr-un studiu abstract, dupa cum urmeaza: „Cantitati variate de nicotina au fost gasite in cartuse, care erau etichetate cu aceeasi concentratie. Substante chimice cum ar fi propilen glicolul sau glicerina au fost prezente in cartusele incarcate cu elichid cu nicotina. Informatiile cu privire la nicotina sau alte substante chimice prezente in cartuse au fost limitate.”
Cei de la ziarul Tobacco Control au concluzionat: „In timp ce atentia asupra produselor traditionale de tutun este esentiala, este, de asemenea, necesar sa ne concentram si pe noile produse cum sunt tigarile electronice, care ar putea incuraja mentinerea consumului de tutun si care ar incetini impactul pe care il au programele nationale antifumat. Profesionistii in privinta controlului tutunului sunt serios interesati sa rezolve lacunele in cunoasterea stiintifica si cadrul legal al unor astfel de produse, deoarece acest decalaj poate impiedica eforturile de reducere a tutunului.”
Daca ati citit introducerea, metodele si rezultatele acestui studiu si ati incerca sa discutati pe aceasta tema, veti fi socati deoarece o sa aveti senzatia ca vorbiti de studii diferite. Acest lucru din cauza faptului ca discutia are putina relevanta cu ceea ce s-a constatat in studiu.
In primul rand, in timp ce discutia se focuseaza pe ceea ce autorii considera ca ar fi efecte grave asupra sanatatii asociate cu tigara electronica, rezultatele studiului arata defapt ca nu exista urme detectabile de hidrocarburi aromatice policiclice sau nitrozamine specifice tutunului in nici unul dintre cele 20 de branduri de tigari electronice testate, ba chiar mai mult, aceste dovezi sugereaza ca tigarile electronice sunt mult mai sigure decat tigarile din tutun. Curios, aceasta parte a studiului nu este prezentata in articolul din ziar si nici partea unde se discuta pe subiect. Practic autorii urmaresc sa arate de ce tigara electronica este nociva, decat sa prezinte potentialele beneficii care reies din studiu, chiar daca pretind ca in articol comenteaza studiul.
In al doilea rand, in timp ce la partea unde se discuta, autorii avertizeaza utilizatorii de tigari electronice despre nivelurile ridicate de propilen glicol si glicerina gasite in cartuse, acestia nu informeaza cititorii ca acestea sunt folosite la vaporizarea nicotinei. Sunt intr-adevar ingrediente din cartuse, dar prezenta lor in cartuse in concentratii mare nu pune in pericol sanatatea utilizatorilor. Lol… e hilar, cand n-ai ce spune nasol, trebuie sa inventezi ceva. Atat propilen glicolul cat si glicerina vegetala (bazele in compozitia lichidelor) nu sunt nocive organismului si asta am tot discutat pe aici.
Cea mai importanta este concluzia lucrarii, ca utilizarea unei tigari electronice promoveaza consumul de tutun, care literalmente vine de nicaieri. Nu exista nicio dovada in acest studiu care sa arata ca tigara electronica sustine consumul de tutun.
Discutia care a fost prezentata in ziar cu studiul despre care teoretic se vorbeste, nu au nicio legatura una cu alta. Se vorbeste practic in paralel. Asta ca sa vedeti cum se fac studiile despre tigara electronica si care sunt concluziile prezentate de mass-media. Sunt de-a dreptul socat!!!
Nu numai in Romania se intampla astfel de faze… e si normal, in alte tari, tigara electronica a castigat mult mai mult teren decat la noi.
Filed under: 5. Articole pro tigara electronica