Exista cateva motive esentiale pentru care tigarile electronice nu sunt si nu ar trebui sa fie clasificate ca medicamente.
Primul motiv este modul in care functioneaza si aici nu ma refer la procedeul prin care produc vapori, ci la felul in care le folosesc vaperii, la functionalitatea lor.
Folosim tigarile electronice atunci cand simtim nevoia sa inhalam nicotina. Pentru unii asta inseamna de cateva ori la fiecare ora, pentru altii poate fi la cateva minute. Le folosim in acest sens destul de des, la fel cum am fi folosit si tigarile obisnuite.
Acum comparati acest lucru cu terapiile de inlocuire a nicotinei pe care le cunoasteti (plasturi, guma cu nicotina) si care sunt clasificate ca si medicamente.
Terapiile de inlocuire a nicotinei sunt cu tine tot timpul si iti ofera o doza de nicotina constant. Ganditi-va la plasturii cu nicotina si chiar la guma, acestea elibereaza o doza de nicotina constanta, scazuta si ferma. Scopul lor este de a elimina poftele de nicotina cu totul.
Dar, sa analizam putin si din perspectiva obiceiurilor.
Terapiile de inlocuire a nicotinei au fost concepute pentru a-ti schimba obiceiurile. Nivelul scazut de nicotina pe care il ofera este pentru a te determina pe tine sa nu mai fumezi o tigara la cafea, sau dupa masa, pentru a nu avea nimic in mana si in gura (decat daca folosesti guma cu nicotina), dar functioneaza pe principiul ca, dupa ce iti vei elimina poftele si schimba obiceiurile, atunci vei putea renunta la fumat.
Tigarile electronice nu iti modifica obiceiurile, ai aceeasi actiune „de la mana la gura” ca si atunci cand fumezi, aceeasi inspiratie/expiratie, aceeasi senzatie in gat, expiri vapori. S-ar putea chiar sa iti formezi noi obiceiuri, cum ar fi modul in care iti reumpli clearomizorul cu e-lichid.
Este adevarat ca tigarile electronice si plasturii si guma cu nicotina au in comun nicotina si nitrozaminele, dar la niveluri sigure, foarte mici. Acest lucru arata ca tigarile electronice sunt mai sigure decat tigarile obisnuite, dar nu cred ca acest lucru este suficient pentru a le clasifica drept medicamente.
Dupa cum vedeti, practic prin folosirea unei tigari electronice nu facem decat sa inlocuim un obicei daunator, cu unul mai putin daunator. Tigarile electronice sunt o alternativa a tigarilor din tutun, acestea nu sunt medicamente si nu ar trebui clasificate asa.
In incheiere as vrea sa va prezint declaratia profesorului Etter, de la Universitatea din Geneva, “În Uniunea Europeană, o propunere de a schimba Directiva privind produsele din tutun a fost anunțată în decembrie 2012. În această propunere, cartușe care conțin mai mult de 2 mg de nicotina, e-lichide care contin mai mult de 4 mg pe ml de nicotina, sau tigari electronice care au ca rezultat concentrații sanguine de nicotină de mai mult de 4 ng / ml (nanograme per mililitru, un nivel foarte scăzut, similar cu nivelul observat la nefumatorii expusi la fumatul pasiv) vor trebui să fie aprobate ca medicamente. În cazul în care va fi pusa in aplicare in aceasta forma, această directivă ar ucide, in esenta, piata de tigari electronice, și prin urmare, ar avea efecte adverse grave asupra sanatatii.”
Filed under: 5. Articole pro tigara electronica