Inca de la inceputul articolului, va voi spune ca acest studiu, este din seria celor neconcludente ce vrea sa deterioreze imaginea tigarilor electronice. Pesemne ca este comandat si el de vreo companie farmaceutica… Haideti sa vedem despre ce e vorba:
Un studiu publicat online in revista PLoS ONE trage un semnal de alarma cu privire la un potential pericol al tigarilor electronice. Articolul raporteaza detectarea unor urme de metal in aerosoli de la un brand de tigari electronice.
„Aerosoli contin particule mai mari de 1 micrometru de cositor, argint, fier, nichel, aluminiu, precum și silicat si nanoparticule (mai puțin de 100 de nanometri) de staniu, crom și nichel Concentrațiile la nouă din cele unsprezece elemente din aerosoli de la tigara electronica au fost mai mari sau egale cu concentrațiile corespunzătoare din fumul de țigară traditionala. Multe dintre elementele identificate în aerosoli de la tigara electronica se stie ca provoca tulburari respiratorii si boli.”
Cititorul ocazional al acestui articol (si probabil a multora care vor aparea in presa) va retine ca tigarile electronice sunt nocive si ca sunt mai periculoase decat tigarile din tutun deoarece contin niveluri ridicate de metale periculoase.
Dar acest studiu este inselator deoarece nu compara nivelurile de metale descoperite in vaporii de la tigara electronica cu cele aprobate de FDA in inhalatoarele cu nicotina, care sunt recunoscute ca fiind sigure. Un alt lucru care nu este mentionat este ca aceste inhalatoare aprobate de FDA produc, de asemenea, aerosoli care contin niveluri detectabile de metale si, in unele cazuri, nivelurile de metale sunt mai mari decat cele din tigarile electronice.
Dar curios, studiul ignora acest fapt si in timp ce avertizeaza cu privire la pericolul privind tigarile electronice, nu avertizeaza publicul si despre pericolele similare la inhalatoarele cu nicotina, cum ar fi Nicorette.
Trebuie, de asemenea, de remarcat ca a fost testat doar un singur brand de tigari electronice, in timp ce intr-un studiu asemanator (http://tobaccocontrol.bmj.com/content/early/2013/03/05/tobaccocontrol-2012-050859.abstract) au fost testate 12 branduri de tigari electronice si doar unul dintre ele a avut un nivel mai ridicat de plumb decat cel din inhalatorul Nicorette.
Nu exista indoiala ca prezenta unor urme de metale in vapori de tigara electronica trebuie cercetata. Trebuiesc luate masuri de control a calitatii si masuri pentru a elimina sau minimiza prezenta metalelor in aerosoli produsi de tigara electronica. Cu toate acestea, nu exista motive sa ne ingrijoram cu privire la rezultatele prezentate de acest studiu.
Filed under: 5. Articole pro tigara electronica