De cateva zile incoace presa nu conteneste sa scrie despre propunerea ministrului francez de a interzice utilizarea de tigari electronice in locurile publice. Cei care inca nu sunt la curent cu acest subiect gasesc detalii AICI si AICI. Aceasta decizie, pe cat este de radicala, pe atat este de dubioasa. Multi nu inteleg cum, in urma unui raport per total pozitiv despre tigara electronica, s-a decis ca acestea ar trebui interzise in locurile publice pe motiv ca mimeaza fumatul si ii poate determina si pe altii sa se apuce de fumat.
Un exces de precautie?
Expertii in medicina sugereaza ca Touraine a actionat cu un exces de prudenta, mai degraba decat sa se confrunte cu posibilele riscuri asupra sanatatii ale tigarilor electronice. “Ministrul francez a fost extrem de precaut, iar zelul sau este catastrofic”, a declarat Jean-François Etter, profesor de Sanatate Publica la Universitatea din Geneva. Tigara electronica este o alternativa care poate salva milioane de vieti. Nu inteleg aceste declaratii dezamagitoare, care sunt impotriva bunastarii populatiei. “
Pentru multi oameni de stiinta, tigara electronica are, intr-adevar “potential terapeutic” – chiar daca aceasta nu este un medicament impotriva dependentei. Potrivit Dr. William Lowenstein, specialist in dependenta si presedinte al Asociatiei franceze SOS Addictions, beneficiile tigarilor electronice sunt de necontestat. “Nu contin substante cancerigene”, a declarat acesta in timpul unui interviu la France 5. “Inlocuirea tigarilor din tutun este o modalitate de a te rupe de dependenta de acest produs cauzator de cancer.”
Sa scapam de dusmanul companiilor farmaceutice
Un alt expert, profesorul Robert Molimard, a subliniat “aranjamentele probabile” dintre companiile farmaceutice si guvernele europene in deciziile luate cu privire la e-tigari. “Cum sa nu te intrebi asta cand majoritatea expertilor care au intocmit raportul de la Oficiul francez de prevenire a fumatului [care spune ca stim suficient despre tigarile electronice pentru a fi siguri cu privire la efectele lor], inclusiv Bertrand Dautzenberg, Béatrice Le Maître si Gérard Mathern, spun in raport ca au legaturi sau chiar contracte cu grupurile farmaceutice “, a spus Molimard. “Evident, exista un conflict de interese.”
Nu exista “nicio indoiala”, potrivit lui Molimard, ca decizia Touraine este rezultatul presiunilor exercitate de aceste companii farmaceutice. La fel cum si Comisia Europeana este pe cale sa introduca norme privind utilizarea de tigari electronice, companiile farmaceutice par sa faca tot ce le sta in putinta pentru a se asigura ca acest gadget electronic, care a devenit “un rival serios pentru plasturii cu nicotina Nicorette si guma de mestecat”, este eliminat inca de la nastere, a declarat Molimard intr-un interviu.
Nici BAT nu doarme
Le Journal de Dimanche (JDD) a publicat recent un articol despre o „intalnire” interesanta a British American Tobacco (BAT) cu cativa deputati francezi si un senator. Intalnirea care a constat practic intr-o cina festiva „asezonata” cu un vin de Bourgougne si trabucuri cubaneze, a avut loc la restaurantul Chez Francoise din Paris, miercurea trecuta. „Dezmatul” in valoare de aproximativ 10.000 €, a fost oferit de presedintele BAT Franta, Soraya Zoueihid. Galdéric Sabatier, al treilea in comanda la administratia vamala, care stabileste preturile la tutun in Franta, nu a lipsit de la aceasta intrunire importanta. Seful BAT ar fi discutat despre “nevoia de a avea reglementari echilibrate si coerente [la tutun]“, cu deputati care au fost de curand sa voteze cu privire la proiectul de lege care ar interzice utilizarea de tigari electronice in public. JDD sustine ca invitatia de la British American Tobacco a contrazis o initiativa anti-tutun de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), semnata de catre mai multe tari, printre care si Franta. Acordul prevede ca “statul trebuie sa se pazeasca de politicieni care sunt influentati de interesele industriei de tutun”. Niciun oficial BAT nu a fost disponibil pentru comentarii pe acest subiect …
Ei iata cum dragi vaperi se decide soarta noastra de catre companiile farmaceutice si gigantii din tutun, la un vinut, la un trabuc…ca asa se iau deciziile importante….
Filed under: 9. Evenimente