In ultima vreme au avut loc nenumarate dezbateri in salile guvernamentale, cu privire la cum ar trebui reglementate tigarile electronice. Cele mai multe argumente par sa se focuseze mai mult pe ceea ce nu se stie, decat pe ceea ce se stie deja despre aceste produse. Multi din cei care se impotrivesc, pur si simplu se folosesc de faptul ca acestea imita foarte bine actiunea de a fuma si de aceea considera ca trebuiesc reglementate ca si tigarile.
Dar exista o problema care apare in randul acestor noi reglementari si legi propuse: protejeaza industria de tutun in loc sa o afecteze. Un bun exemplu este „progresul” facut de cei de la UE prin care au propus sa reglementeze ca medicament tigara electronica. Aceasta decizie este justificata ca fiind o masura prin care se incearca protejarea consumatorilor de produse chimice de proasta calitate pe care le-ar putea ingera sau inhala.
Insa, aceste „ingrijorari” ale celor de la UE nu justifica aceste masuri drastice. Potrivit expertilor, chiar si tigarile electronice care sunt de proasta calitate si prezinta un nivel ridicat de impuritati nu dauneaza decat 5% din cat ar dauna tigarile traditionale. Iar interzicand (pentru ca asta face de fapt UE) sau reglementand drastic tigarile electronice nu fac decat sa tina departe de fumatori un produs cu foarte putine substante daunatoare si sa pastreze accesul liber la unul mortal.
De asemenea, o mare parte din aceste regulamente sunt concepute pentru a pedepsi companiile de tutun care „teoretic” au gasit o modalitate de a ocoli legislatia. Exista autoritati care considera ca tigarile electronice nu sunt decat o modalitate prin care companiile de tutun au acces la copii sau prin care fumatorii isi pastreaza obiceiul. In plus, in acest moment, toate marile companii sunt implicate in industria de tigari electronice, insa la inceput, cu siguranta nu a fost asa. Cu totii stim ca, atunci cand tigarile electronice au inceput sa creasca in popularitate companiile de tutun au incercat mai intai sa dea in cap acestei industrii si dupa ce au vazut ca nu pot au inceput sa cumpere fabrici si branduri de tigari electronice.
Cu toate acestea, din nou, legi care teoretic sunt concepute sa afecteze industria de tutun au efecte negative asupra fumatorilor. In primul rand, companiile de tutun nu au nevoie de tigarile electronice pentru a supravietui. Interdictiile, restrictiile si taxele care ingreuneaza industria de tigari electronice previn noi companii sa intre pe piata si sa ia o „felie” din industria de tutun. In al doilea rand, aceste regulamente impiedica accesul fumatorilor la o metoda de renuntare la fumat de succes. Aceste noi reglementari, practic asigura in continuare consumul de tutun.
Va fi interesant sa vedem daca noua directiva a UE va trece. Votul membrilor UE din septembrie va decide daca va trece sau nu.
Filed under: 5. Articole pro tigara electronica