Un nou subiect este pe val in mass media, legat de o analiza a e-lichidelor pentru tigari electronice. Titlurile suna asa: „Tigara electronica este cancerigena!!!”, „Daca esti utilizator de tigara electronica trebuie sa citesti asta”, „Substante cancerigene in tigara electronica” s.a.m.d…
Studiul despre care se vorbeste a fost realizat de curand de niste cercetatori francezi (il gasiti aici http://www.60millions-mag.com/actualites/articles/pas_si_inoffensive_la_cigarette_electronique_nbsp ). Titlurile din presa romaneasca si internationala au pornit de la un comentariu (deoarece articolul in sine este un comentariu si nu o prezentare a unui studiu) in care se mentioneaza ca au fost gasiti substante chimice in cantitati mari la tigarile electronice, in comparatie cu tigarile din tutun, iar aceasta ar fi cauza ingrijorarii…Nu se precizeaza in ce laborator a fost realizat studiul, de catre cine, pentru ca in fond asa se face stiinta in zilele noastre, astea sunt detalii care nu intereseaza pe nimeni.
Care este de fapt adevarul legat de acest studiu francez?
Exista unele lucruri legate de acest studiu, care nu au fost dezvaluite. Unele informatii privind metodologia au fost afisate pe site-ul francez de mai sus. Se pare ca acestia au inhalat timp de 3 secunde mai multe pufuri, o data la 30 de secunde. Acestia nu precizeaza care este numarul de pufuri pe care l-au inhalat. De asemenea, nu precizeaza daca si o tigara clasica a fost testata. Ceea ce pare ciudat este ca in timpul testelor acestia au inhalat si aerul din laborator (in loc sa foloseasca doar o pompa in vid). Mai mult, nu exista nicio informatie cu privire la tigarile electronice care au fost testate. Acest lucru este foarte important deoarece dispozitivele folosesc e-lichide diferite, iar atomizoarele lor au o eficienta diferita. Si este evident ca tigarile electronice nu au fost testate de vaperi pentru a determina eficienta lor.
Dar, sa presupunem ca metodologia lor este absolut perfecta si ca testele au fost realizate conform normelor. Rezultatele sunt socante nu din cauza ingrijorarilor asupra sanatatii, ci pentru ca arata inca o data cum rezultatele unui studiu pot fi prost interpretate pentru a induce frica si intimidarea in mintea oamenilor, pentru absolut niciun motiv.
Acelasi studiu a fost realizat de Dr. Goniewicz si alti medici anul acesta, cand au fost testate 12 branduri de tigari electronice. Deci, studiul francez nu aduce nimic nou. Mai mult decat atat, rezultatele studiului francez sunt aproape identice cu cele din studiul realizat de Dr. Goniewicz. Mai jos aveti un tabel cu rezultatele comparate:
Pentru nichel, studiul francez a descoperit 0.2-12 mg pe/puf. Goniewicz a descoperit chiar mai mult de atat, cu toate acestea, el a constatat, de asemenea, ca inhalatorul cu nicotina contine 190 de nanograme de nichel in fiecare cartus. La crom, studiul francez a constatat 1.0-6.7 nanograme. Cu toate acestea, ei nu precizeaza daca era crom hexavalent (crom VI), care este singura forma de crom care are proprietati cancerigene. Totusi, o tigara din tutun poate avea pana la 500 de nanograme.
Este evident ca nivelul substantelor chimice găsite în vaporii de la tigara electronica este mai mic, în comparație cu tigarile din tutun (chiar dacă acceptăm că metodologia a fost perfecta, iar rezultatele sunt absolut credibile). Desigur, nu sustin ca tigarile electronice sunt absolut sigure. Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că riscul potențial este semnificativ mai mic. Deci, cum poate acest articol sa sustina ca acest studiu este ceva nou și “revoluționar”?
Cea mai mare problema cu astfel de articole este intimidarea utilizatorilor de tigara electronica. De fiecare dată când un astfel de articol este publicat, există vaperi peste tot în lume, care arunca tigarile electronice si se intorc la fumat. Acest studiu francez, de fapt, nu ne oferă nicio informație nouă despre compoziția chimică a vaporilor de e-țigară și nu se schimbă în niciun fel cunostintele noastre cu privire la riscurile potențiale de utilizare a tigatilor electronice și beneficiile în comparație cu tigarile de tutun. Nu inteleg de ce mass-media prezinta acest studiu ca fiind o noua descoperire…
Filed under: 5. Articole pro tigara electronica