Inca de la inceputul acestui articol as vrea sa va fie clar un lucru, orice baterie reincarcabila poate exploda datorita difersilor factori: supratensiune, calitate proasta sau lipsa cipului care impiedica supraincarcarea. Au existat asemenea cazuri, chiar multe, la laptopuri sau telefoane mobile (chiar iPhone a explodat in repetate randuri) sau alte dispozitive care folosesc baterii reincarcabile. Desi in Romania nu s-a inregistrat nici o explozie de baterie pana acum… desi de incingeri in priza, sau arderi am mai auzit, va recomand sa NU MAI FOLOSITI TIGARI ELECTRONICE IEFTINE, DE PROASTA CALITATE!
O femeie din Atlanta sustine ca o tigara electronica a explodat in timp ce se afla la incarcat, saptamana aceasta. Un pompier din Binghamton, New York, sustine ca un incendiu de saptamana trecuta a fost provocat de o tigara electronica care se afla la incarcat. Povesti de acest fel sunt difuzate din ce in ce mai des la posturile de stiri locale din SUA. Daca tinem cont de numarul utilizatorilor de tigari electronice din SUA (care depaseste 2,5 milioane), aceste povesti sunt rare, insa sunt totusi prea comune pentru a continua sa le relatam ca si cum nimic grav nu s-ar fi intamplat.
Este de asteptat ca industria de tigari electronice din SUA sa atinga vanzari de 1,7 miliarde de dolari, in acest an. Destul de mult, avand in vedere ca anul trecut estimarile au fost de 500 de milioane de dolari. Nu au fost inca raportate probleme grave de sanatate, altele decat cateva reactii alergice minore la propilen glicol. De fapt, majoritatea utilizatorilor de tigara electronica sustin ca au simtit imbunatatiri imediate dupa ce au renuntat la fumat.
Cu toate acestea, in SUA au existat nenumarate sesizari cu privire la explozii provocate de tigarile electronice. Autoritatile de reglementare, industria si comunitatea vaperilor nu isi permit sa ignore aceasta problema. Aceste evenimente tind sa apara din cauza a doua motive: eroare de utilizator sau calitate inferioara a dispozitivelor (de cele mai multe ori fabricate in China de producatori necunoscuti). Desigur putem descoperi cu usurinta cauza fiecarui incident, insa aceasta problema creaza o imagine negativa industriei de tigari electronice.
Cel mai vechi si cel mai popular incident de acest fel s-a intamplat in Florida, in 2012, cand un barbat, care a utilizat baterii inadecvate intr-un dispozitiv construit prost, si-a pierdut toti dintii si o parte din limba (Mai multe detalii despre acel incident gasiti AICI).
Femeia din Atlanta folosea o tigara electronica e-Hit, fabricata in China, care poate ca suna ca ceva ieftin si riscant, dar aceasta nu arata foarte diferit de alte baterii reincarcabila disponibile pe piata.
Potrivit unor analisti, industria de tigari electronice poate depasi industria de tigari din tutun in urmatorii 10 ani. Asta ar insemna o industrie de 50 miliarde dolari. Daca la o industrie de 1,7 miliarde de dolari, vom vedea un incident, la fiecare 2 saptamani in SUA cu cate o explozie provocata de cate o tigara electronica, la 50 de miliarde de dolari, ar putea aparea intre 800 si 1.000 de incidente pe an. Desigur ca acestea nu sunt nici pe departe cifre oficiale sau realitati, dar probabil ca nu ne-ar placea sa auzim ca cineva si-a gasit sfarsitul astfel.
Tigarile electronice vor deveni probabil mai sigure pe masura ce procesele de fabricatie se vor imbunatati, iar consumatorii vor incepe sa recunoasca produsele sigure si le vor evita pe cele de calitate inferioara. Insa, ceea ce vreau sa subliniez este ca aceasta problema nu va disparea de la sine daca noi vom continua sa o ignoram si, cu siguranta, nu va ajuta aceasta industrie sa creasca.
Este, cu siguranta, de inteles de ce companiile de tigari electronice nu doresc sa sugereze ca produsele lor ar putea exploda. De asemenea, si sa sugereze ca produsele lor nu explodeaza si ca ale altora da, nu ar putea sugera. Dar, totusi ar trebui sa fie specificat pe fiecare tigara electronica ca acest dispozitiv nu este o jucarie si ca poate exploda.
Pericolul de explozie nu este un motiv suficient de puternic pentru a elimina unele produse de pe piata. Artificiile sunt facute sa explodeze si exista inca pe piata. In 2012, numai in SUA, au avut loc 8.700 de leziuni si de cel putin 6 decese din cauza artificiilor. Cu toate acestea, ca un dispozitiv de agrement, artificiile sunt legale in majoritatea tarilor si adultii stiu ca isi asuma un risc de fiecare data cand le folosesc.
Tigarile electronice nu sunt cu mult diferite si sunt, probabil, sunt mult mai sigure. Ca un dispozitiv de agrement tigarile electronice ar trebuie sa fie utilizate legal de adulti, atata timp cat companiile se vor stradui sa minimizeze riscul si sa prezinte clar orice riscuri care raman.
Ca si dispozitiv electronic high-tech, va exista aproape mereu un risc de explozie, indiferent cat de bun este produsul. Niciodata riscul nu va fi egal cu zero. Dar, acest lucru este valabil aproape la orice produs. Tigari obisnuite au purtat intotdeauna riscul inerent de incendiu. Riscul este o parte din fiecare alegere pe care o facem.
Tigarile electronice s-au dovedit a fi un lucru util pentru aproape oricare fumator. Ele implica riscuri. Aceste riscuri nu vor disparea daca noi vom ignora probleme sau daca vom continua sa venim cu scuze. Este clar ca exista loc de mai bine. Industria de tigari electronice, in stransa legatura cu vaperii, trebuie sa incerce sa imbunateasca procesul de fabricatie si siguranta acestor dispozitive.
Astept parerile voastre legate de acest subiect!
Filed under: 9. Evenimente