Dupa cum probabil ati citit deja, a fost publicat un nou studiu privind eficienta tigarilor electronice ca instrument de renuntare la fumat. Desi, rezultatele au fost mai putin impresionante decat am sperat, aceasta cercetare vine totusi cu o concluzie pozitiva privind tigarile electronice, si anume ca acestea sunt la fel de eficiente ca si plasturii cu nicotina.
Intitulat “Tigarile electronice pentru renuntarea la fumat: Un studiu aleator de control”, studiul clinic efectuat de o echipa de la Universitatea din Auckland, in Noua Zeelanda, a implicat un numar, fara precedent, de 657 de participanti impartiti aleator in trei grupe carora le-au fost oferite fie tigari electronice cu nicotina, fie plasturi cu nicotina sau tigari electronice fara nicotina, considerate a oferi un efect placebo. Cercetatorii le-au oferit la 289 dintre participanti, timp de 13 saptamani, tigari electronice ce contineau 16 mg de nicotina, la alti 295, timp de 13 saptamani, plasturi cu nicotina, iar cei 73 de participanti ramasi au primit tigari electronice fara nicotina, considerate a fii efect de placebo. La sfarsitul studiului clinic, care s-a desfasurat intre 06 septembrie 2011 si 05 iulie 2013, 5,7% dintre participanti au reusit sa renunte complet la fumat in timpul acestei perioade. Rata de renuntare la fumat a fost mai mare la grupul celor care au primit tigari electronice, cu o rata de succes de 7,3%, comparativ cu 5,8% rata inregistrata la grupul celor care au primit plasturi cu nicotina, dar pentru ca valorile nu au fost semnificativ diferite, cele doua produse au fost declarate comparabile din punct de vedere al eficacitatii. Doar 4,1% dintre cei care au utilizat tigari electronice fara nicotina au reusit sa renunte la fumat in timpul perioadei de testare. Aici gasiti studiul: http://download.thelancet.com/flatcontentassets/pdfs/S0140673613618425.pdf
Am observat ca multi sustinatori ai tigarilor electronice s-au declarat incantati de acest studiu, insa eu zic ca nu ar trebui sa ne entuziasmam prea tare din mai multe motive.
In primul rand, in loc sa privim acest studiu ca pe o super stire, ar trebui sa analizam lucrurile mai amanuntit. Acelor oameni li s-a oferit pur si simplu o optiune de a renunta la fumat, nu stim daca ei isi doreau sa renunte la fumat. Dar, lasand la o parte acest lucru si mai important este ca nici macar nu stim daca acelor oameni li s-a potrivit tigara electronica care le-a fost oferita. La acest studiu au fost folosite niste tigari electronice slim (aici le gasiti http://www.elusionelectroniccigarette.co.nz/), care dupa cum stiti cu totii, in general, aceste tigari electronice sunt potrivite celor care fumeaza sub un pachet de tigari obisnuite pe zi sau chiar mai putin. Nu ma intelegeti gresit, nu spun neaparat ca aceste tigari electronice sunt proaste, dar mie nu mi se par eficiente pentru fumatorii de 1-2 pachete de tigari/zi. Mai mult, aceste tigari electronice au fost folosite cu un e-lichid de 16 mg (mediu). Ce facem cu cei care fumeaza sub un pachet pe zi, pentru care probabil acest e-lichid este tare? Sau ce facem cu cei care sunt fumatori inraiti si nu sunt satisfacuti de aceasta concentratie de nicotina?
In al doilea rand, mass-media a scris ca „tigarile electronice functioneaza la fel de bine ca si plasturii cu nicotina”. Insa, in acest studiu tigarile electronice s-au dovedit a fi mai eficiente decat plasturii cu nicotina, iar diferenta a fost totusi semnificativa. Plasturii cu nicotina sunt un produs destul de ineficient. Acestia s-au dovedit a fi eficienti doar la cei care nu sunt fumatori cu adevarat, la persoane care mai fumau cate o tigara din cand in cand si isi doreau sa renunte la fumat. Studiile ne-au demonstrat ceea ce noi toti am testat pe propria piele, si anume ca plasturii cu nicotina sunt destul de inutili pentru renuntarea la fumat. Afirmatia ca tigarile electronice functioneaza la fel de bine (sau un pic mai bine) decat plasturii cu nicotina este complet in contradictie cu ceea ce stim despre tigari electronice. Daca ar fi sa credem pe cuvant acest studiu ar insemna ca tigarile electronice nu functioneaza atat de bine pe cat stim noi.
In loc sa interpretam acest studiu ca fiind o veste buna, ar trebui sa ne gandim de fapt la implicatiile care vor rezulta din interpretarea aceasta gresita a unor informatii. Dupa parerea mea, acest studiu nu face decat sa lanseze o noua polemica in industria de tigari electronice. Daca, tinem cont si luam de bune rezultatele acestui studiu nu ar fi normal sa ne intrebam „de ce sa mai cumparam tigari electronice daca sunt acelasi lucru cu plasturii?”. De ce sa mai tinem tigarile electronice pe piata si sa ne riscam, pentru ca nu stim cat de sigure sunt, cand avem plasturii cu nicotina care deja sunt aprobati ca metoda sigura de renuntare la fumat? Ei, dragi vaperi fiti cu ochii in patru si nu va lasati inselati. Acest studiu nu este decat o incercare „miseleasca” de a elimina de pe piata tigarile electronice. „Marile puteri” din industria farmaceutica si-au pus manusi pe maini si s-au gandit ca este cazul sa incerce sa elimine tigarile electronice de pe piata cu finete, fara sa mai atace in mod direct aceasta industrie.
Filed under: 5. Articole pro tigara electronica