In aceasta saptamana Uniunea Europeana a votat reglementari destul de dure pentru tigarile electronice. Printre acestea includerea de avertismente grafice similare cu cele de la tigarile din tutun, interzicerea publicitatii universale, limite de concentratie la nicotina si ambalaje de protectie pentru copii.
Desigur ca, cea mai mare parte a acestor reglementari sunt nejustificate si inutile. Multi experti cred ca tigarile electronice nu provoca efecte negative asupra sanatatii pe termen lung, astfel avertismentele grafice de pe ambalaj vor fi inutile si mincinoase pentru consumatori. Insa, asta este doar unul dintre multele argumente care sustin ca aceste reguli sunt inutile.
Cu toate acestea, dintre toate aceste reguli cea mai dura si mai nejustificata mi se pare cea referitoare la concentratia de nicotina. UE a pus o limita privind concentratia de nicotina din e-lichide de 20 de miligrame pe mililitru. Ei justifica acest lucru astfel, tigarile electronice sunt “asemanatoare cu tigarile obisnuite.” Dar sunt o gramada de neadevaruri in acest argument.
Nicotina in tigarile traditionale este considerata a fi mai puternica, mai dependenta si mai rapid introdusa in fluxul sanguin. Aditivii si fumul care asista in procesul de livrare a nicotinei in sistemul sanguin s-au perfectionat in ultimii zece ani. Pe scurt, 20 de miligrame de nicotina intr-o tigara electronica nu vor fi niciodata la fel de eficiente sau de daunatoare ca 20 de miligrame de nicotina din tigarile din tutun.
Am mai zis-o si o mai zic: nicotina nu este principala substanta daunatoare din tigarile din tutun. Nicotina este substanta care creaza dependenta, iar fumul (care contine substante cancerigene) este cel care ucide fumatorii. In timp ce tigarile clasice sunt reglementate pentru daunele pe care le provoaca, in primul rand, fumul de tutun, nu exista cercetari adecvate privind efectele negative ale nicotinei din tigara electronica, pentru a crea reglementari adecvate. Orice reguli cu privire la continutul de nicotina sunt pur arbitrare (ca limita de 20 de miligrame pe mililitru) .
Reglementarile UE cu privire la tigarile electronice sunt setate pentru a intra in vigoare in 2016.
Inchei acest articol cu un citat celebru, in care Caragiale surprindea foarte bine modul cum se guverna societatea romaneasca in secolul XIX, care nu difera mult de ce se intampla acum in Romania sau la nivel international: „Unde nu e moral, acolo e coruptie si o sotietate fara printipii vasazica ca nu le are!”
Filed under: 9. Evenimente