De curand, cei de la New York Times, au facut public un studiu (http://www.nytimes.com/2014/05/04/business/some-e-cigarettes-deliver-a-puff-of-carcinogens.html?hpw&rref=business&_r=2) care a atras atentia multor vaperi. Studiul sustine ca vaporii de la tigara electronica pot fi o sursa de substante cancerigene, in functie de procesul de incalzire.
Nimic nou pentru noi, stim ca in urma procesului termic de incalzire a e-lichidului se elibereaza substante chimice. De asemenea, stim si ca in vaporii de la tigara electronica au fost gasite urme de formaldehida, acetaldehida si acroleina. Cu toate acestea, studiul vine cu ceva nou si ne spune ca nivelurile acestor substante sunt apropiate cu cele din tigarile din tutun.
Doctorul Konstantinos Farsalinos, o figura deja cunoscuta in industria de tigari electronice datorita cercetarilor sale in acest domeniu vine cu explicatii detaliate cu privire la acest studiu.
„Realizatorii studiului au folosit o baterie EGO Twist si un clearomizor (cu o rezistenta necunoscuta). La 3,2 si 4 volti, nivelurile de formaldehida au fost de 13-807 ori mai mici comparativ cu tigarile de tutun! La 4,8 volti, nivelurile de formaldehida au crescut chiar si de 200 de ori si au ajuns la niveluri similare cu cele din tigarile de tutun.
Principala critica a acestui studiu este ca, in opinia mea, este foarte putin probabil ca un clearomizor, precum cel folosit la acest studiu, sa fie utilizat la 4,8 volti. La o rezistenta de 2,3 ohmi, ar insemna ca se livreaza 10,4 wati de energie catre clearomizor. Am incercat 10 wati cu o baterie eVIC si un clearomizor Vivi Nova (intr-un studiu clinic pe care l-am realizat cu cateva luni in urma), iar cei mai multi vaperi nu au putut sa o foloseasca din cauza senzatiei de gat uscat. Din pacate cercetatorii nu au masurat si nu au oferit informatii cu privire la rezistenta clearomizorului, prin urmare nu se stie cat de multa energie a fost livrata in clearomizor. Din punctul meu de vedere, aceasta informatie este cruciala.
Un alt lucru important este faptul ca, desi nivelurile de formaldehida pot fi similare cu cele din tigarile din tutun, multe alte substante chimice toxice sunt absente in vaporii de la tigara electronica. De exemplu, acroleina a fost complet absenta desi s-au folosit in cadrul studiului e-lichide pe baza de glicerol. De fapt, in e-lichidele pe baza de glicerina vegetala, nivelul formaldehidei este mai scazut, in comparatie cu e-lichidele pe baza de PG. Ca o observatie generala, gasirea unor substante chimice cu niveluri similare cu cele din tigarile din tutun nu inseamna ca si riscul este echivalent. Desigur, toate aceste informatii nu au fost prezentate in articolul din New York Times.”
Si acum pe bune, normal ca daca dai voltaj la maxim unui clearomizor care merge la 3,7 volti, iti va da gust de ars. Nimeni nu vapeaza gust de ars… dar se pare ca se fac studii pe acest gust. Imi amintesc din nou ca substanta din Coca Cola este otravitoare in stare pura… mori direct.
Prin urmare, dragi vaperi inca o data avem o dovada clara despre cum se prezinta studiile despre tigara electronica, adica cu jumatati de masura. In ceea ce priveste formaldehida, nu avem de ce sa ne facem griji, cel putin nu in privinta tigarilor electronice, pentru ca oricum este prezenta in aerul pe care il respiram :)
Filed under: 5. Articole pro tigara electronica