Te-ai hotarat sa renunti la fumat cu tigara electronica. Felicitari! O sa descoperi in curand cat de minunat este acest dispozitiv si ce schimbari pozitive va aduce in viata ta.
De ce trebuie sa citesti acest ghid?
Lumea tigarilor electronice este una aglomerata, iar ca incepator/are iti poate fi dificil sa iti alegi un model sau sa gasesti informatiile de care ai nevoie.
Exista atat de multe informatii si atat de multi termeni, dar vei vedea ca atunci cand iti vei lua tigara electronica o sa vezi ca lucrurile decurg de la sine si ca nu este atat de complicat precum pare.
In acest Ghid complet pentru incepatori o sa afli tot ce trebuie sa stii pentru a-ti alege corect un model de tigara electronica.
Pentru inceput o sa iti prezint un mic dictionar cu cateva cuvinte uzuale pe care ar trebui sa le stii:
Clearomizor/atomizor – partea care incalzeste e-lichidul de la tigara electronica
E-lichid – Substanta care contine nicotina si care se transforma in vapori
A vapa – Actiunea de a folosi tigara electronica
Vaper – persoana care foloseste tigara electronica.
Cum functioneaza tigara electronica?
Desi exista cateva diferente intre modelele de tigari electronice disponibile pe piata, principiul de functionare este cam acelasi.
Clearomizorul/atomizorul este partea in care se depoziteaza e-lichidul ce este transformat in vapori. La tigarile electronice clasice in interiorul atomizorului exista o vatelina care se imbiba cu e-lichid, iar atunci cand bateria este actionata de utilizator, e-lichidul se incalzeste si sa transforma in vapori. La modelele de tigari electronice mai noi, in interiorul clearomizorului exista un tub metalic prin care patrunde e-lichidul, in tub exista o melana care se imbiba si ea si o rezistenta care se incinge si se produc vaporii. Dupa mai multe sesiuni de vapat, melana se arde si rezistenta formata din tubuletul din clearomizor trebuie schimbata.
Bateria se activeaza fie atunci cand apesi pe buton, fie automat, atunci cand tragi din tigara electronica.
E-lichidul are la baza substanta propilen glicol sau glicerina vegetala. Atat propilen glicolul, cat si glicerina vegetala, sunt substante folosite in industria farmaceutica, cosmetica, alimentara etc.
Cateva lucruri importante de care trebuie sa tii cont atunci cand iti cauti o tigara electronica
Piata de tigari electronice din Romania abunda de modele si branduri. Ca incepator este greu sa gasesti un model bun si de calitate.
Trebuie sa stii ca pe piata exista foarte multe tigari electronice proaste care nu te ajuta sa renunti la fumat. Exemplu cel mai frecvent sunt tigarile electronice foarte ieftine care costa 35 de lei, 50 de lei, care in general se gasesc pe okazii.ro.
Daca o sa cumperi de pe astfel de site-uri care nu sunt specializate, pe langa faptul ca risti sa iti cumperi o porcarie care nu iti va da vapori sau care se va strica a doua zi, nici nu vei primi garantie. In caz ca ti se va strica, nu vei avea ce sa mai faci cu ea, practic vei arunca banii pe fereastra si nici nu te vei lasa de fumat.
Iti spun aceste lucruri dupa o experienta de 5 ani cu fumatorii. Am avut sute de cazuri de fumatori care m-au contactat descurajati dupa ce si-au luat o astfel de tigara electronica.
Dar, trebuie sa stii ca exista si firme care sunt specializate in comertul cu tigari electronice si care vand produse de calitate.
Ca in cazul oricarui alt produs de pe piata, pretul reflecta calitatea de cele mai multe ori. Iti cumperi o tigara electronica ieftina te poti astepta ca atomizorul/clearomizorul sa aibe scurgeri de e-lichid, bateria sa nu mai functioneze s.a.m.d.
Iti cumperi o tigara electronica de calitate vei primi o cantitate de vapori consintenta si constanta, nu vei avea probleme cu clearomizorul, iar bateria te va tine cel putin 300-400 de cicluri de incarcare.
Tipuri de tigari electronice disponibile pe piata
1. Tigari electronice de unica folosinta
Avantajul cheie al acestora este ca sunt usor de utilizat, gata de folosit oricand si nu necesita prea multe cunostinte despre acest domeniu. Iti cumperi una, tragi din ea, o folosesti si apoi o arunci.
Dezavantajul este ca sunt de obicei mai costisitoare decat cele reincarcabile. De asemenea, calitatea lor poate lasa de dorit. Sincer, pana acum nu am auzit vaperi in Romania, care sa fie multumiti de modelele disponibile pe piata.
2. Tigari electronice reincarcabile din 2/3 parti
Acestea sunt cele mai folosite tigari electronice in Romania. Sunt alcatuite dintre baterie, atomizor/clearomizor si/sau mustiuc. Atomizorul/clearomizorul se conecteaza la baterie, iar daca exista si un mustiuc, acesta se ataseaza la atomizor.
Avantajul acestor tigari electronice este ca nu trebuie sa inlocuiesti atat de des consumabilele (baterie, atomizor, clearomizor, mustiuc). Acestea sunt refolosibile. In plus, economisesti multi bani, fata de cat ai cheltui in mod normal pe tigari.
Dezavantajul este ca trebuie sa ai grija sa ai totusi mereu de rezerva cate un atomizor/clearomizor pentru ca nu se stie cand se strica si nu mai ai ce vapa.
3. Tigari electronice modate
Acest tip de tigari electronice au aparut din dorinta vaperilor de a primi ceva mai mult de la o tigara electronica. Initial acestia si-au modificat singuri tigarile electronice, apoi au inceput si companiile sa scoata astfel de tigari electronice.
Avantajul la aceste tigari electronice este ca au baterie mai puternica si ofera o cantitate de vapori mai mare. Mai mult decat atat, au foarte multe setari disponibile, astfel poti sa le reglezi asa cum doresti tu… daca te pricepi… nu le recomand la incepatori.
Dezavantajul este marimea lor, de obicei arata ca niste lanterne. In general, aceste dispozitive se folosesc mai mult de vaperii avansati.
Ce trebuie sa faci dupa ce ti-ai cumparat tigara electronica
Imediat ce ai primit kitul, ai grija sa incarci bateriile. Acestea pot veni incarcate, dar este recomandat sa faci asta ca sa te bucuri din plin de primii vapori. Dupa ce le-ai incarcat, insurubeaza atomizorul/clearomizorul la baterie (ai grija ca acesta sa aibe e-lichid), apoi poti incepe sa vapezi. Nu uita, la prima incarcare, dupa ce pui lichid, lasa 10 minute lichidul sa patrunda la melana din clearomizor. Vei evita astfel gustul de ars (vapare in sec) si sa strici rezistenta.
Pozitia in care trebuie sa tii tigara electronica
Se recomanda ca atunci cand vapezi sa tii tigara in pozitie orizontala, cam la 45 de grade. Acest lucru impiedica scurgerea e-lichidului prin locuri nedorite (desi tehnologia s-a imbunatatit foarte mult in ultimii ani, se mai intampla asta).
Cand trebuie sa reincarci bateria
Durata de viata a bateriei variaza de la model la model si de la vaper la vaper :) De ce spun asta? Fiecare vaper are propriul stil de a trage din tigara electronica, unii trag mai puternic, altii mai usor. De asemenea, unii vaperi folosesc dispozitivul mai des, altii mai rar. In orice caz, de obicei exista un LED pe fiecare model care iti indica atunci cand bateria s-a terminat (plus ca nu o sa mai primesti vapori). Pur si simplu, ataseaza incarcatorul la baterie si conecteaza-l la o sursa de curent. Incarcatorul iti va indica atunci cand bateria s-a incarcat.
Cand trebuie sa schimbi atomizorul/clearomizorul
Media de viata a unui atomizor/clearomizor este intre 7-14 zile. Si aici depinde mult de fiecare vaper. Trebuie sa schimbi clearomizorul/atomizorul atunci cand acesta incepe sa nu iti mai dea cantitatea de vapori pe care o primeai sau iti da un gust de ars (inainte de a constata asta asigura-te ca ai bateriile incarcate si e-lichid suficient).
Clearomizoarele mai noi au incluse o rezistenta, care poate fi schimbata separat. Astfel nu trebuie sa mai schimbi tot clearomizorul si economisesti si bani. Iti cumperi un set de rezistente si le schimbi cand consideri tu.
Ce este lichidul pentru tigara electronica si din ce este compus?
Substantele din care este alcatuit e-lichidul de la tigara electronica sunt:
- propilen glicol
- nicotina
- arome
Este lichidul pentru tigara electronica sigur?
E-lichidele care sunt fabricate de producatori renumiti (Ex: Dekang, Liqua), care au fost testate si care au certificate care atesta calitatea, sunt destul de sigure.
Atentie insa, ca exista pe piata si e-lichide ieftine fabricate de diversi „producatori” care nu sunt testate si care pot fi periculoase pentru sanatatea ta. De aceea iti recomand mai bine sa iti cumperi de la un producator cunoscut ca sa te asiguri ca ceea ce inhalezi este sigur.
Sper ca sfaturile ti-au fost utile. Daca ai intrebari nu ezita sa ma contactezi. Astept comentarii la acest articol sau pe adresa de email nufumat@yahoo.com .
P.S. Afla mai multe informatii despre cum poti sa iti intretii sau sa iti repari tigara electronica. Completeaza urmatorul formular si le vei primi imediat!
[contact-form]Filed under: 1. Esti nou? Ce trebuie sa stii