UE a facut o greseala uriasa atunci cand a clasificat e-lichidele ca fiind toxice, cand acestea sunt mai sigure decat sapunul, sustin mai multi oameni de stiinta de top.
Informatiile eronate au determinat UE sa restrictioneze accesul la tigari electronice, sa impuna un nivel maxim al concentratiei de nicotina si sa interzica multe modele eficiente, incepand cu 2016, in timp ce milioane de oameni mor anul din cauza fumului de tutun (doar 7 milioane de la aparitia tigarilor electronice).
Pana in prezent, nu a existat niciun deces din cauza e-lichidelor, in randul celor 29 de milioane de europeni care au folosit tigara electronica.
Aceste constatari au fost prezentate presei, in urma unui studiu realizat de experti in toxicologie, comandat de Asociatia Industriei de Tigari electronice (ECITA). Studiul il gasiti aici: http://www.ecigadvanced.com/blog/wp-content/uploads/2014/07/How-Toxic-Is-Eliquid.pdf
UE a clasificat e-lichidul in aceeasi categorie cu stricnina
UE a clasificat nicotina ca fiind o substanta extrem de toxica fie in categoria 2 (care include si stricnina), fie in categoria 3 (care include formaldehida) in regulamentul CPL (Clasificarea, Ambalarea si Etichetarea substantelor).
Aceasta clasificare a fost facuta pe baza unor informatii eronate, sustine ECITA.
Acest nou studiu demonstreaza ca cele mai multe e-lichide nu sunt suficient de toxice chiar si pentru a fi clasificate intr-una dintre categorii.
Numai cele mai puternice e-lichide (de la 2,5% pana la 5% concentratie nicotina) pot fi clasificate, dar chiar si acestea ar putea fi incadrate doar in categoria 4.
Studiul a fost intens revizuit pentru a se asigura ca datele sunt cat mai exacte.
Regulile UE vor ucide 105.000 de oameni anual, sustin economistii
Din cauza informatiilor eronate despre nicotina, UE a introdus limitarea concentratiei de nicotina din e-lichide, incepand cu 2016, precum si interzicerea unor modele de tigari electronice foarte eficiente.
Potrivit noului studiu, concentratia maxima de nicotina din e-lichide acceptate de UE reprezinta doar o treime din nicotina livrata de tigarile din tutun.
Credeti ca UE isi va revizui legislatia? Sau va ignora parerea oameniilor de stiinta?
Filed under: 5. Articole pro tigara electronica