In numarul 2, al revistei Pneumologia, a aparut un articol intitulat, „Tigara electronica are vreun viitor in medicina?”, in care o echipa de medici romani pneumologi, au dezbatut pe acest subiect.
Cateva constatari importante:
- După cercetări repetate, s-a constatat că în vaporii de la țigara electronică nu există nici un produs cancerigen probabil sau cert.
- Pentru a cupa sindromul de sevraj, o țigară are nevoie de 5 minute, iar un inhalator de Nicorette, de 20 de minute. Dacă se compară țigara electronică cu țigara tradițională și cu inhalatorul de Nicorette (A, de 10 mg) se constată că, din punct de vedere al timpului de acoperire a nevoii, țigara electronică se situează între cea tradițională (5 minute) și inhalatorul de Nicorette (25 de minute) și cu mai puține efecte secundare decât inhalatorul de Nicorette.
- există un progres între formele de țigări electronice produse până în 2009. Atunci, calitatea era proastă și conținutul cartușului era puțin controlat (având concentrații diferite de nicotină necontrolate chiar dacă era marcat ca fiind în cantități ușoare, medii, mari sau fără), pe când în 2013 controalele au arătat concentrații apropiate de cele anunțate (nivelul produselor de degradare a nicotinei nedepășind 4,4%, iar jumătatea eșantioanelor fiind în normele farmaceutice).
Dupa cum se observa, medicii pneumologi din Romania au facut un pas urias in ceea ce priveste industria de tigari electronice… au inceput sa se documenteze despre acest subiect. Spun un pas urias pentru ca in anii trecuti apareau pe la TV si spuneam tot felul de bazaconii, fara a avea habar despre ce este tigara electronica si cum functioneaza, fara a tine cont de cercetarile realizate s.a.m.d.
Daca o sa cititi articolul integral o sa vedeti ca sunt la curent cu tot ce inseamna tigara electronica in Europa, inclusiv cu studiile care s-au realizat pana in prezent.
Ma bucur ca in articol nu se mai mentioneaza despre studii neconcludente, cum a fost cel realizat de FDA in 2009, pe care il mentionau de cate ori aveau ocazia.
Medicii pneumologi au incheiat articolul astfel: „Progresele în dezvoltarea țigării electronice sunt reale. Rămâne doar conturarea pe viitor a indicațiilor în sevrajul și sprijinul marilor fumători.”
De aici putem trage concluzia ca medicii pneumologi romania si-au schimbat atitudinea fata de tigara electronica si nu o mai privesc ca pe un potential pericol pentru fumatorii, din contra o privesc ca fiind un potential ajutor.
Articolul a fost realizat de o echipa de medici pneumologi de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“, condus de Dr. Florin Mihaltan.
Va recomand sa cititi articolul, deoarece cuprinde multe informatii interesate: http://www.pneumologia.eu/Probleme-de-combatere-a-fumatului-391.htm
Ce parere aveti? Credeti ca medicii din Romania si-au indreptat atitudinea fata de tigara electronica definitiv?
Filed under: 5. Articole pro tigara electronica