De-a lungul timpului s-a tot discutat despre efectele pe care fumatul si nicotina le au asupra tensiunii arteriale. Pana acum parerile sunt impartite. Unii doctori sustin ca, daca nu fumezi timp de doua ore, tensiunea arteriala si ritmul cardiac revin la normal. Altii sustin ca fumatul nu provoaca o crestere a tensiunii arteriale, ci mareste riscul de atac de cord si accident vascular cerebral.
Dar cum ramane cu tigara electronica? Are efecte vapatul asupra tensiunii arteriale?
Din pacate, cele mai multe studii s-au focusat pe efectele fumatului asupra tensiunii arteriale si nu doar pe nicotina. De aceea este destul de greu sa ne dam seama, insa Dr Farsalinos a declarat ca intentioneaza sa realizeze, in curand, un studiu pe aceasta tema.
Deocamdata tot ce putem face este sa ne raportam la studiile care au analizat efectele fumatului asupra tensiunii arteriale. Se pare ca fumatul duce la o crestere temporara a tensiunii arteriale. Dr Farsalinos estimeaza ca aceasta dureaza aproximativ 15 minute.
Cat despre efectele pe termen lung asupra tensiunii arteriale, aici lucrurile sunt si mai controversate.
Un studiu care s-a desfasurat pe o perioada de 4 ani si a avut ca participanti 8000 de muncitori in otelarii, a constatat ca renuntarea la fumat poate duce la o crestere a tensiunii arteriale sau hipertensiune (sau ambele). Cercetatorii au descoperit si ca tensiunea arteriala era mai crescuta la nefumatori decat la cei care renuntasera la fumat.
Un alt studiu separat a constatat ca, desi fumatul este considerat nociv pentru gravide si fat, nicotina protejeaza impotriva hipertensiunii indusa de sarcina, o cauza a decesului, atat la femeile insarcinate, cat si la feti. Acest lucru se datoreaza probabil efectele antiinflamatorii ale nicotinei.
Daca scoatem fumatul din ecuatie, unii cercetatorii s-au dovedit a fi entuziasti cu privire la efectele nicotinei.
Dr Newhouse, care a cercetat efectele nicotinei asupra bolnavilor de Alzheimer si Parkinson, a declarat: “In studiile noastre am constatat ca nicotina reduce tensiunea arteriala.”
In concluzie, in ciuda tuturor studiilor care s-au realizat de-a lungul timpului efectele nicotinei asupra tensiunii arteriale raman un subiect controversat. Este destul de greu sa ne dam seama daca tigara electronica are efecte asupra tensiunii arteriale avand la baza doar aceste studii care au analizat fumatul. Sa nu uitam ca, in cazul tigarilor din tutun, avem si alte substante care sunt implicate si nu stim, ce efect au fiecare in parte si cum se comportanta in combinatie cu altele.
Prin urmare, ne bazam pe Dr Farsalinos, care ne-a oferit deja cateva studii interesante despre efectele tigarilor electronice, si speram ca la un moment dat sa aflam raspunsul la aceasta intrebare.
Filed under: 2. Efectele tigarii electronice