O noua cercetare despre aromele folosite in tigara electronica, continua sa ridice semne de intrebare in randul vaperilor. Au fost analizate cartuse umplute cu elichid (printre care Blu si Njoy) in care s-au descoperit mai multe chimicale, cel putin asta sustine un studiu realizat recent si publicat in Tobacco Control.
Cercetatorii au analizat doar elichidele in sine, dar nu si posibilele efecte asupra utilizatorilor de tigari electronice, deci nu stiu cat de concludent poate fi acest studiu.
In acest studiu, cercetatorii au masurat cantitatea de arome prezente in 30 de elichide, inclusiv din elichide cu arome populare, cum ar fi: guma de mestecat, vata de zahar, struguri, ciocolata, mere, tutun, vanilie, cafea si cires. Acestia au descoperit ca aromele se gasesc in elichide de la 1 pana la 4 procente.
Rezultatul care ridica semne de intrebare cu privire la efectele asupra sanatatii, a fost faptul ca 6 din cele 24 de componente folosite pentru a aromatiza elichide sunt parte dintr-o clasa de substante chimice, numite „aldehide”, cunoscute ca fiind iritanti ai cailor respiratorii.
„Concentratia unor arome chimice este suficient de mare pentru ca expunerea prin inhalare (vapat) sa fie toxica,” au concluzionat cercetatorii. Cu toate acestea, asta nu inseamna ca substantele chimice sunt toxice in dozele descoperite.
„Principala descoperire a studiului a fost ca elichidele cu arome contin… arome. Se stie de multe ani ca aromele, desi sunt aprobate pentru a fi folosite, nu au fost testate adecvat pentru a vedea efectele lor atunci cand sunt inhalate. Deci, studiul nu a descoperit nimic nou, in aceasta privinta. Stim, de asemenea, ca aromele folosite in tigarile electronice sunt aprobate doar pentru alimente, deci nimic nou nici aici. Nu in ultimul rand, aceasta frenezie a mass-mediei cu privire la riscuri provine de la faptul ca doar 2 din cele 30 de elichide testate, depaseau limitele de expunere ocupational pentru unele substante chimice (vanilina si benzaldehida – benzaldehida este foarte frecvent utilizata ca aroma si parfum in produsele alimentare, cosmetice si farmaceutice, oferind o aroma de migdale caracteristica si miros). Eu nu subestimez acest lucru; producatorii ar trebui sa foloseasca arome in cantitati moderate,” a declarat Dr Farsalinos pe blogul sau.
Concluzia… din nou avem un studiu care ne prezinta rezultate partiale sau mai deloc, as putea spune. Ma intreb, oare cercetatorii astia procedeaza asa de fiecare data cand fac studii sau doar cand vine vorba de tigari electronice? Voi ce credeti?
Filed under: 3. Despre e-lichide