Prietenul nostru Farsalinos, impreuna cu Jean-François Etter, profesor de Sanatate Publica la Universitatea din Geneva, au realizat un nou studiu privind toxicitatea elichidelor.
„Am analizat 42 de tipuri de elichide de la 14 branduri de tigari electronice pentru prezenta microorganismelor, dietilen glicol, etilen glicol, hidrocarburi, etanol, aldehide, nitrozamine specifice tutunului si solventi. Toate lichidele pentru tigari electronice analizate NU au prezentat urme de drojdie, mucegai, microbi anaerobi, stafilococ auriu si bacil pioceanic.
Dietilen glicol, etilen glicol si etanol au fost detectate, dar in limitele autorizate pentru produsele alimentare si farmaceutice. Compusi terpenici si aldehide au fost gasite in produsele analizate, in special formaldehida si acroleina. Nicio proba nu continea nitrozamine la niveluri peste limita de detecție (1 pg / g). Solvenți reziduali cum ar fi 1,3-butadiena, ciclohexan si acetona, pentru a numi doar cateva, au fost gasite in unele produse.
Nici unul din cartusele analizate nu au fost lipsite de compusi cu potential toxic. Cu toate acestea, pentru alte produse decat nicotina, toxicitatea acuta orala a e-lichidele testate pare a fi de interes minor. O mica parte din elichide, in special cele cu arome, au avut un numar mai mare de substanțe chimice, provocand ingrijorarea cu privire la toxicitatea lor potențiala in cazul expunerii orale cronice.” Sursa – http://www.mdpi.com/1660-4601/12/5/4796
Concluzia pe scurt este ca tigarile electronice sunt mai sigure decat tigarile clasice. Stiu ca poate parea ingrijorator faptul ca exista unele substante in elichide, insa sa nu uitam ca acestea nu depasesc limitele admise. Ca idee aerul pe care il respiram in Bucuresti contine: particule in suspensie, ce provin in special de la emisiile poluante generate de industrie, trafic si incalzirea locuintelor, dioxid de sulf, oxizi de azot, monoxid de carbon, ozon, plumb si benzen.
Postat în:3. Despre e-lichide