Vaporii produsi de tigara electronica sunt la fel de periculosi ca aerul pe care il respiram, potrivit unui nou studiu care a comparat tigarile electronice si tigarile clasice cu aerul.
Studiul publicat in revista SCIENCE DIRECT a inclus mai multe teste pentru a descoperii daca vaporii produsi de tigara electronica sunt periculosi pentru plamani. Aceleasi teste au fost realizate in paralel si pe tigarile clasice.
Dupa 6 ore de expunere la fumul de tigara, celulele expuse au murit, insa dupa o expunere agresiva si continua la vapori, efectele asupra tesutului din plamani au fost similare cu cele produse de aer.
Cele doua modele de tigari electronice folosite la acest studiu au fost NJOY Bold si NJOY Menthol, deci putem spune ca aceste rezultate pozitive se aplica, fara indoiala, la aceste modele. Insa, asa cum au concluzionat si cercetatorii „sunt necesare si alte studii pentru a evalua si alte modele disponibile pe piata.”
Vestea buna este ca acest studiu a stabilit o procedura ce poate fi folosita pentru a testa citotoxicitatea si pe alte modele de tigari electronice si branduri, precum si pentru a evalua cat de periculoase sunt pentru plamani.
Anul acesta a mai fost publicat un studiu de acest gen, realizat de o echipa de cercetatori din Germania, care au analizat efectele toxice ale vaporilor si fumului de tigara asupra celulelor pulmonare umane. Acestia au descoperit ca vapatul este cu mult mai putin toxic decat fumatul. De asemenea, in 2013, o echipa de oameni de stiinta au expus celulele fibroblaste atat la vapori produsi de tigara electronica, cat si la fumul de tigara, si au descoperit ca cel din urma provoaca daune semnificative.
Studii exista si continua sa apara… sa speram ca aceasta industrie va redeveni ceea ce ar fi trebuit sa fie.
Postat în:2. Efectele tigarii electronice