Pentru cei care isi alimenteaza in continuare viata cu tutun si, in special, pentru cei care asociaza orice consum de nicotina cu fumatul, tigarile electronice sunt o inventie prosteasca, rusinoasa chiar.
„Contin substante cancerigene, la fel ca cele clasice!” sustin ei, aparent fara sa stie ca orice substanta, intr-o anumita doza, este toxica, iar tigarile electronice contin anumite substante periculoase in cantitati foarte mici.
„Esti in continuare dependent de nicotina!” sustin ei, sorbind din a treia ceasca de cafea pe zi.
„Nu exista dovezi suficiente care sa sustina ca te vor ajuta sa renunti la fumat” sustin ei, ignorand faptul ca vorbesc cu cineva care a renuntat dupa 16 ani de fumat.
Aceasta atitudine poate explica de ce unii experti in sanatate sustin ca nu avem nevoie de tigari electronice (chiar daca studiile sustin contrariul) si de ce privesc cu ochi circumspecti orice legat de vapat. Asta este realitatea pe care o traim de ani de zile: un produs care detine toate dovezile necesare pentru a arata ca este eficient in a ajuta fumatorii sa renunte la tigari este denigrat cu orice ocazie.
Nu ar trebui sa ne mire daca unii dintre noi chiar isi pun intrebarea : Am nevoie de tigari electronice? Au dreptate medicii si expertii in sanatate? Raspunsul scurt este „DA”, respectiv „NU”. Tigarile electronice (si alte metode de renuntare la fumat) sunt extrem de valoroase, iar motivul este destul de simplu: vorbim de fumatori.
Avem peste tot afise care transmit aceeasi idee: „Nu fuma, o sa mori!”
Care este raspunsul fumatorilor: „Ne apucam de fumat!”
Ganditi-va cat de usor este astazi pentru cineva sa se apuce de fumat. Poti cumpara tigari de oriunde, chiar si daca esti minor. Cumperi fiind bombardat de mesaje ca ceea ce faci iti pune viata in pericol si, cu toate astea, o faci totusi.
Motivul?
Fara indoiala ca avertismentele sunt degeaba si ca nimanui nu-i pasa prea tare. Fumatul este in continuare o activitate placuta si interesanta. Fie ca ne place sau nu, este o modalitate de exprimare, de libertate, in special pentru adolescenti. E mai placut sa arati ca fumezi, decat sa vorbesti de ce mancare sanatoasa ai mancat la pranz sau de exercitiile care le-ai facut de dimineata.
Medicii sustin ca fumatorii ar trebui sa urmeze un tratament pentru a renunta.
Care este raspunsul fumatorilor: „N-avem nevoie! Ori renuntam din proprie initiativa, ori numai renuntam deloc!”
La un moment dat, fara indoiala ca efectele fumatului se simt. Incepi sa simti o tuse dimineata sau sa horcai atunci cand vorbesti, incepi sa obosesti destul de repede s.a.m.d. Incet, incet, incepi sa te gandesti ca ar fi cazul sa renunti, ca altfel te trezesti cu un cancer de toata frumusetea.
Asta este momentul cand un fumator ar trebui incurajat sa renunte. Desi, cei mai mult medici recomanda tratament medicamentos si consiliere, pentru a renunta la fumat, 70% dintre fumatori incearca sa renunte fara niciun ajutor. Cu alte cuvinte, fumatorii nu dau doi bani pe ceea ce le recomanda medicii sau alte organizatii, cum este OMS-ul.
Hai sa incercam un plasture!
Raspunsul fumatorilor: „Este o porcarie!”
Dupa ce incearca sa renunte la fumat, fara niciun ajutor, fumatorul esueaza de cele mai multe ori. Simptomele de sevraj castiga batalia si, asa cum am zis, este usor sa te duci la magazin si sa iti iei un pachet de tigari.
Plasturii sunt cea mai cunoscuta modalitate de a renunta la fumat, cel putin asa sustin anumite studii. Dupa ce fumatorul incearca fara niciun ajutor sa renunte si esueaza, se decide sa incerce plasturii. Macar asa, nicotina inca este…
Problema este ca plasturii sunt cam inutili. Sa ai lipit un bandaj pe brat, care iti ofera nicotina intr-o doza prea mica, nu este de foarte mare ajutor.
Ce urmeaza?
Avand in vedere mentalitatea fumatorului, care isi face rau singur, se fereste de sfaturile medicilor si este, de cele mai multe ori descurajat de metodele de renuntare la fumat, ce urmeaza? Va incerca fumatorul nostru si alte metode de renuntare la fumat, avand in vedere ca plasturii au fost inutili? Unii da, insa altii cel mai probabil ca nu.
Cu toate acestea, cei mai multi fumatori isi doresc sa renunte. Isi dau seama ca fumatul poate ca nu este totusi atat de „placut”, insa le este greu sa scape de el. Chiar si daca incearca sa renunte la fumat folosind metodele care sunt aprobate, cel mai probabil nu vor reusi. De ce? Pentru ca acestea au o rata de succes foarte mica.
Tigara electronica apare in peisaj
Acesta este momentul cand tigara electronica devine o optiune atractiva. Pentru un fumator pare compromisul perfect: isi primeste doza de nicotina si, probabil, ca nu va muri din cauza ei. Ofera toate beneficiile renuntarii la fumat, insa isi poate mentine dependenta de nicotina si se poate bucura de viciul sau.
Mai mult decat atat, o gramada de medici sustin ca este cancerigena, inutila, periculoasa etc., desi exista zeci de studii care arata ca este cu 95% mai sigura decat tigarile clasice. Fara indoiala, pentru fumatori mai putin riscant nu inseamna mare lucru. Cu toate acestea, atatia oameni o folosesc si se lauda ca au renuntat cu ea, poate ca nu ar fi o idee rea sa incerc.
Si, cu siguranta, unii o vor incerca, altii nu. Daca vor avea ocazia sa nimereasca o tigara electronica buna, au toate sansele sa renunte la fumat. Daca nu.. nu.
Cei care vor renunta se vor alatura celor cateva milioane de fumatori care folosesc tigara electronica si care o considera cea mai eficienta metoda de renuntare la fumat.
De aceea medicii, specialistii, expertii, precum si organizatiile de sanatate ar trebui sa incurajeze fumatorii sa apeleze la tigara electronica si nu sa blameze acest dispozitiv. Atat timp cat vorbim de un dispozitiv „mai sigur”, care pe deasupra mai are si o rata de succes destul de mare, avem suficiente motive sa il recomandam!
Postat în:5. Articole pro tigara electronica