Multi fumatori/vaperi se intreaba care sunt efectele pe care tigarile electronice le au asupra plamanilor. Exista pareri care sustin ca tigara electronica provoaca apa la plamani sau ca vaporii pot provoca degradarea tesutului… multe „mistere” pe care voi incerca sa le elucidez in acest articol, tinand cont de studiile efectuare, desigur :)
Ce stim pana acum…
In primul rand, trebuie sa fiu sincer si sa incep cu informatiile pe care nu le avem si anume, care sunt efectele pe termen lung. Intr-adevar, nu stim care sunt acestea si nici nu am avea cum sa aflam, avand in vedere ca tigarile electronice au fost inventate in 2003. Acum, daca cineva considera termen lung 6 ani (adica de cat timp vapez eu) ii pot spune ca certitudine, ca efectele sunt pozitive. Iar daca nu ma credeti, va invit la lectura FUMATOR DE TIGARA ELECTRONICA LA CONSULT
Prof. Riccardo Polosa a facut un rezumat al cercetarilor care au evaluat efectele pe care tigara electronica le are asupra plamanilor si a concluzionat ca:
„Pentru a vedea care este potentialul de dezvoltare a unor boli viitoare, sute de utilizatori de tigari electronice ar trebui sa fie urmariti timp de mai multi ani, inainte sa tragem o concluzie.
In ceea ce priveste tigara electronica si efectele asupra plamanilor, dovezile disponibile sunt pe termen scurt, deci putem doar specula cu privire la efectele pe termen lung, iar ceva ce este inofensiv pe termen scurt ar putea avea impact semnificativ pe termen lung.”
Cu toate acestea, desi exista cercetari care arata ca efectele ar putea avea efecte pe termen lung se poate ca acestea sa nu existe, asa cum precizeaza si Dr Michael Siegel.
Cum afecteaza vaporii celulele din plamani
Chiar si fara dovezi cu privire la riscurile potentiale ale vapatului asupra plamanilor, pe termen lung, cercetatorii pot analiza efectele elichidelor si vaporilor de la tigara electronica, asupra celulelor pulmonare umane, in vitro (adica in culturi de celule).
Exista, totusi, probleme cu privire la concluziile ferme ale acestor studii. De exemplu: timpul de expunere este greu de estimat, cercetatorii au un „obicei” de a seta necorespunzator tigarile electronice si, evident, concluziile sunt trase in functie de metoda folosita si situatia respectiva, care de multe ori difera de realitate.
Exista totusi studii care au oferit informatii utile vaperilor si fumatorilor. Pana in prezent, studiile efectuate pe celule prelevate de la plamani umani au demonstrat ca, orice efecte toxice asupra celulelor sunt legate de substantele chimice de aromatizare prezente, mai degraba decat de amestecul bazei de PG, VG si nicotina.
Doua dintre studii au descoperit ca celulele expuse la vaporii de tigara electronica au prezentat semne de inflamatie, desi un alt studiu nu a gasit astfel de efecte si, de asemenea, nu a raportat ca vaporii ar deteriora ADN-ului (care ar putea cauza cancer). In comparatie, fumul de tigara, se arata in mod constant a fi toxic pentru celule si daunator pentru ADN.
Inflamatia provocata de tigari electronice ar putea duce la probleme, dar pentru cei mai multi vaperi, faptul ca efectele au un impact mult mai mic, decat cele provocate de fumat, este o veste buna. De exemplu, un studiu a comparat direct vaporii de tigara electronica si efectul fumului de tigara asupra cailor respiratorii. Rezultatele au aratat ca, dupa expunerea la vapori, au fost intre 4,5 si 8 ori mai multe celule ramase, decat dupa expunerea la fumul de tigara.
Cu toate acestea, exista motive de prudenta in interpretarea rezultatelor studiilor pe celule, asa cum ne demonstreaza perfect un studiu. Presa a raportat ca tigara electronica afecteaza celulele pulmonare, insa aceasta concluzie a fost contestata de Dr. Konstantinos Farsalinos.
Acesta a aratat ca cea mai mica concentratie de nicotina utilizata in studiu a fost de peste 500 de ori mai mare, decat cea din sangele de fumatorilor, aratand probleme clare cu interpretarea rezultatelor, inducand astfel in eroare vaperii si fumatorii.
Acesta a declarat:
„Desi studiile pe celule au o anumita valoare, prezentandu-le cu declaratii de presa si facand declaratii ridicole cu privire la presupusele constatari si interpretari, face ca intreaga problema sa arate mai mult ca o gluma. […] Publicitatea care insoteste astfel de studii este politica si nu are legatura cu stiinta.
Prof. Polosa rezuma rezultatele studiilor pe celulele pulmonare, dupa cum urmeaza:
„In general, in ciuda rezultatelor inconsistente si contradictorii, cel mai important rezultat al studiilor in vitro este ca nu exista efecte iritante, dupa expunerea la vaporii de tigara electronica.”
Ce se intampla totusi in plamani atunci cand vapam
Studiile in vitro sunt mai usor de realizat decat cele care analizeaza exact ce se intampla in plamani, atunci cand tragi din tigara electronica. Din pacate, nu exista foarte multe de genul acesta, iar cele care exista au tras concluzii doar dupa o perioada scurta de vapat.
Pe scurt, studiile realizate pana in prezent au aratat ca vapatul pe termen scurt are efecte nesemnificative asupra plamanilor. Mai exact, s-a descoperit ca exista o scadere a oxidului nitric expirat si o crestere minora a rezistentei respiratorii.
Functia pulmonara este testata de obicei prin spirometrie, care masoara cat de mult aer o persoana poate sufla intr-o secunda si volumul total de aer, pe care el sau ea il poate expira intr-o singura suflare.
Un studiu care a analizat comparativ tigarile electronice cu tigarile clasice, folosind aceasta metoda, a constatat ca nici vaporii activi si nici cei inhalati pasiv nu au efecte asupra functiei pulmonare, in timp ce fumatul pasiv si activ a redus semnificativ functia pulmonara.
Totusi, au existat studii care au sustinut ca tigarile electronice afecteaza plamanii. Care-i treaba cu acestea?
In general, aceste studii fie au analizat rezistenta cailor respiratorii – literalmente rezistenta la fluxul de aer prin plamani – sau cantitatea de oxid nitric expirat – care poate fi simplu descrisa ca o masura de inflamatie. Un studiu a constatat, de exemplu, ca vapatul timp de cinci minute a scazut nivelul de oxid nitric expirat cu 2,1 parti pe miliard (sau 16%) si a crescut rezistenta cailor respiratorii cu 11%.
Cu toate acestea, Prof Polosa subliniază faptul ca aceste schimbari „au fost atat de mici si s-au incadrat atat de bine in variabilitatea de testare, ca este puțin probabil sa aiba vreo relevanta clinica.”
Cu alte cuvinte, doar pentru ca rezultatele par sa fie semnificative statistic, nu inseamna neaparat ca vor exista efecte in viata reala si, bazandu-se pe principiile clinice pentru interpretarea acestor teste, el presupune ca acestea nu vor exista.
Desi nu sunt multe alte studii, unele dovezi pe fumatori astmatici sugereaza ca trecerea la vapat poate aduce imbunatatiri in starea de sanatate a pacientilor. Au fost doar un numar mic de participanti, dar rezultatele sunt incurajatoare.
Iar, daca este sa ne luam dupa „vocea poporului, adevar graieste” putem spune ca vapatul are efecte pozitive asupra functiei pulmonare. Declaratii ale vaperilor puteti gasi in categoria „Povesti despre tigari electronice de la cititori”
Alte studii despre PG (Propilen Glicol) si VG (Glicerina vegetala)
Desi tigara electronica este un dispozitiv relativ nou si au fost realizate putine cercetari, exista unele studii privind efectele PG-ului si VG-ului, pe animale, precum si probe de la cele expuse la masinile de ceapa, care ofera cateva informatii pentru vaperi.
Un studiu care a expus sobolani la aerosoli cu VG timp de 2 și 13 saptamani, au descoperit schimbari minime ale celulelor mucoasei cailor respiratorii la sobolani, chiar si dupa 13 saptamani de inhalare. Un studiu similar pe PG la sobolani si caini a prezentat unele semne de iritare, dar niciun indiciu ca ar fi fost toxic pentru plamani.
Concluzie
Fara indoiala, vapatul este mult mai sigur pentru plamani decat fumatul, iar acest lucru se poate remarca din orice studiu.
Cu toate acestea, tigara electronica poate avea unele efecte asupra plamanilor, iar pe termen lung inca nu se stie care sunt acestea.
Mai multe studii, dar si experti in sanatate, au fost de acord ca vapatul este cu 95% mai sigur decat fumatul, insa un risc minim exista totusi… in fond, nimic nu este 100% sigur.
Postat în:2. Efectele tigarii electronice