Noile cercetari din domeniul vapatului demonstreaza foarte clar ca eficacitatea tigarii electronice, ca si substitut de fumat, are la baza capacitatea acesteia de a furniza in mod constant cantitatea de nicotina de care un fumator are nevoie pentru a rezista dorintei de a reveni la tigarile traditionale.
Autorii unui studiu recent, care a evaluat o noua metoda de masurare a cantitatii de nicotina pe care tigara electronica o livreaza, au constatat ca prima generatie de tigari electronice, care utilizeaza cartomizoare, livreaza nicotina mai inconsistent decat tigarile electronice care au aparut pe piata ulterior si care utilizeaza atomizoare ce vaporizeaza lichidul continut intr-un rezervor care se reumple periodic. (evident, lucru cunoscut de noi vaperii)
Consecventa cantitatii de nicotina livrata de tigara electronica cu atomizor a fost similara cu cea livrata de inhalatoarele cu nicotina si de tigarile cu tutun si in limitele acceptabile pentru inhalator medicinale.
„Din moment ce capacitatea tigarilor electronice in a livra nicotina in mod consistent este o cerinta a Directivei privind Produsele din Tutun UE, cred ca protocolul propus in acest studiu este fezabil si de incredere si poate fi folosit in scopuri de reglementare”, a spus dr. Konstantinos Farsalinos, autorul principal al studiului Addiction. „Mai mult decat atat, acest studiu ofera dovezi ca tigarile electronice de noua generatie sunt mai performante si sunt mai eficiente ca substitut al fumatului”, a mai spus el cercetatorul.
Aceasta noua cercetare demonstreaza foarte clar ca tigara electronica este solutia cea mai buna pentru cei care doresc sa renunte la fumat sau sa elimine efectele negative ale acestui viciu asupra sanatatii. Conform studiului realizat in august 2016 de Public Health England, o agentie guvernamentala din Marea Britanie, care face parte din Ministerul Sanatatii, acest dispozitiv este cu 95% mai putin nociv decat tigara cu tutun. Lichidul pentru tigara electronica nu contine decat nicotina, arome alimentare si propilen glicol/glicerina vegetala, ultimele doua substante fiind folosite de peste 50 de ani in industriile farmaceutica, cosmetica si alimentara fara efecte negative asupra sanatatii consumatorilor. De aceea, incepand cu 1 ianuarie 2016, orice fumator din aceasta tara, care doreste sa faca o schimbare benefica in viata sa poate primi de la medicul de familie o reteta compensata pentru a-si achizitiona tigara electronica si consumabilele saptamanale.
Postat în:2. Efectele tigarii electronice, Uncategorized