Piata de tigari electronice a stagnat, in prezent, insa noul produs al gigantului din domeniul tutunului, Philip Morris, poate reaprinde flacara fumatorilor. In sensul bun, de aceasta data, pentru ca le ofera acestora tot ceea ce este mai bun din ambele industrii: tutun fara fum.
Probabil ca Philip Morris International nu o sa potoleasca cu acest iQOS grupurile care isi doresc disparitia companiilor producatoare de tigari, insa noua tigara electronica cu aroma de tutun mai calmeaza din spiritele antifumat, care s-au incins rau de tot in ultima perioada. De la aparitia lor, tigarile electronice au schimbat foarte mult regulile jocului in industria tutunului, vanzarile tigarilor cu tutun scazand dramatic. Lorillard a fost una dintre primele mari companii de tigari care a vazut potentialul acestor dispozitive electronice si a cumparat blu eCig, o companie mai mica, dedicata acestui sector in crestere al tigarilor electronice, care detine la ora actuala jumatate din cota de piata. Imediat dupa Lorillard, alte companii producatoare de tigari cu tutun au schimbat macazul catre piata de tigari electronice, inclusiv Reynolds American cu brandul Vuse, Altria cu MarkTen si multe altele.
Insa, dupa o perioada, aceast avant catre tigara electronica s-a estompat, mai ales dupa ce unii vaperi s-au declarat nemultumiti de intreaga experienta. In plus, multe state au dat legi, care au pus tigara electronica pe acelasi picior de egalitate cu cea cu tutun, ba chiar au declarat-o ca fiind si mai periculoasa. Desi la un moment dat se vorbea ca industria de tigari electronice va atinge o cifra de vanzari de 10 miliarde de dolari pe an pana in 2018, nimeni nu mai mentioneaza acest target acum. Pe fondul scaderii dramatice de vanzari de tigari electronice, rata de crestere de 114% ajungand anul trecut la 57%, conform Euromonitor International, iQOS pare a fi colacul de salvare a acestei industrii.
Desi industria tutunului a investit foarte mult in tigari electronice, unul dintre lucrurile care a tras inapoi companiile din acest sector a fost faptul ca nu au mai tinut cont de necesitatea produsului primar: tutunul. In loc sa arda frunze de tutun, tigara electronica incalzeste un lichid, care contine nicotina. In schimb, iQOS foloseste HeatSticks cu frunze de tutun adevarat pe care nu le arde, ci le incalzeste la o temperatura inferioara punctului de ardere, pentru a produce vapori ce contin nicotina, cu aroma de tutun. Acest produs este diferit fata de iFuse, al competitorului British American Tobacco, care incalzeste nicotina lichida si apoi o trece prin tutun pentru a obtine respectiva aroma.
HeatStick-urile sunt comercializate sub brandul Marlboro si sunt incalzite in interiorul dispozitivului iQOS, care foloseste pentru asta o baterie reincarcabila. Aceasta tigara electronica hibrida se apropie cel mai mult de experienta clasica a unui fumator deoarece ii ofera acestuia tutunul mult dorit, fara a-l expune la riscurile declansate de arderea lui. Mirosul se apropie de cel al unei tigari clasice, insa nu deranjeaza atat de mult.
Cum afecteaza iQOS sanatatea utilizatorului? Inca nu se stie, avand in vedere ca pe site-ul oficial se mentioneaza faptul ca „cercetarile stiintifice pentru a afla daca iQOS este un produs care ofera un risc redus sunt in desfasurare”. Ramane de vazut daca acest produs, in care s-a investit 2 miliarde de dolari si a durat mai bine de 10 ani pana sa fie definitivat de o echipa de 400 de cercetatori si tehnicieni, va putea revitaliza piata tigarilor electronice.
Pana atunci, zic sa vapam linistiti adevaratele tigari electronice😉
Postat în:9. Evenimente, Uncategorized