Pe tine te-a ajutat vapatul sa renunti la fumat? Daca da, afla ca nu esti singurul. Doua studii recente realizate in Marea Britanie si SUA confirma ca tigara electronica functioneaza ca metoda alternativa de a te lasa de fumat.
Studiul efectuat de cercetatorii britanici a fost condus de Universitatea College London, iar cel american a fost efectuat de Universitatea din California-San Diego.
Studiul britanic a concluzionat ca tigara electronica a fost asociata in mod pozitiv cu o rata de succes mare in renuntarea la fumat, comparabil cu alte metode alternative. Cercetatorii nu au descoperit printre respondenti o crestere a incercarilor de renuntare la fumat, ci o rata de succes frecventa la cei care deja incercau sa se lase de tutun. Conform studiului, se estimeaza ca utilizarea de tigara electronica a adus sute de mii de fosti fumatori in randul populatiei britanice. In schimb, cei care nu au fost niciodata fumatori de tigari clasice si vapeaza sunt foarte putini, sub 1%.
Printre cei care au incercat sa renunte la fumat, utilizarea de tigara electronica a depasit utilizarea celorlalte metode alternative de a renunta la fumat, precum plasturii sau guma cu nicotina.
Cercetatorii americani au tinut sub observatie subiectii fumatori pe o perioada de 2 ani. O parte dintre ei au utilizat tigara electronica de-a lungul celor doi ani, unii doar pentru o anumita perioada de timp, in timp ce altii nu au vapat deloc. Studiile au relevat ca cei care au utilizat tigara electronica in paralel cu tigarile clasica au avut o rata de renuntare la fumat mai mare decat celelalte categorii. Mai mult de 42% din utilizatorii de tigara electronica pe termen lung au reusit sa renunte la fumat pentru trei luni sau mai mult, spre deosebire de subiectii din alte categorii care au reusit aceeasi performanta intr-un procent de doar 16%.
Aceste studii reprezinta un pas inainte pentru cei care doresc sa renunte la fumat cu ajutorul tigarii electronice.
Conform unui alt studiu realizat tot de cercetatori britanici si publicat in revista Cancer Prevention Research, trecerea pe tigara electronica, chiar si pentru o scurta durata, poate reduce drastic efectele substantele nocive precum acroleina si monoxidul de carbon, in cazul fumatorilor.
Monoxidul de carbon este foarte nociv pentru organism, deoarece reduce cantitatea de oxigen, cu consecinte fatale pentru inima, plamani si creier. Acesta se depune pe artere, lucru care poate duce la infarct sau alte afectiuni cardiace. Totodata, medicii atrag atentia asupra efectelor daunatoare ale celor peste 70 de substante nocive din tigarile clasice: emfizem si cancer pulmonar si boli cardio-vasculare si respiratorii.
Tigara electronica merita mai multa atentie din partea comunitatii stiintifice, deoarece are un potential urias in prevenirea acestor afectiuni care afecteaza atatea persoane anual pe tot globul.
Postat în:1. Esti nou? Ce trebuie sa stii, Uncategorized