Un studiu stiintific condus de cercetatori de la Universitatea din Victoria, Canada, a relevat potentialul tigarii electronice de a reduce efectele negative ale fumatului. Ideea conform careia tigara electronica ar fi o cale spre fumatul clasic si viceversa, efectele negative ale vapatului/fumatului pasiv si emisiile de substante nocive au fost principalele subiecte abordate de acest studiu, rezultatele acesteia punand intr-o lumina foarte favorabila tigara electronica, in comparatie cu fumatul.
O evaluare sistematica a literaturii de specialitate privind beneficiile si efectele negative ale tigarii electronice
Condus de Renée O’Leary, Marjorie MacDonald, Tim Stockwell and Dan Reist, studiul reprezinta o analiza a literaturii stiintifice legata de tigara electronica de pana in luna Aprilie a anului 2016 avand ca material 15 baze de date si 1622 de articole scrise.
Tigara electronica ca metoda eficienta de renuntare la fumat
O buna parte din materialele studiate releva faptul ca tigara electronica ajuta in mod real fumatorii sa renunte la acest viciu nociv. Insa autorii studiului sustin ca este nevoie ca cercetarile sa continue pe o perioada mai lunga de timp pentru a putea trage concluzii incontestabile, tigara electronica fiind un dispozitiv foarte “tanar”, fiind inventata in anul 2003.
Tigara electronica NU este o cale catre fumatul clasic
Autorii au identificat in studiul realizat doua analize independente care contrazic teoria conform careia tigara electronica ar fi o cale catre fumat pentru cei tineri. De asemenea, au subliniat faptul ca in SUA, Canada, precum si in alte tari, fumatul clasic la tineri cu varsta cuprinsa intre 12 si 19 ani este in declin, in timp ce vapatul este in crestere. De asemenea, aproximativ 72% din populatia tanara vapeaza lichide pentru tigara electronica cu 0% concentratie de nicotina.
Vapatul pasiv este semnificativ mai putin daunator decat fumatul pasiv
Analiza chimica a vaporilor de tigara electronica a relevat o toxicitate considerabil mai mica decat cea a tigarilor clasice, vaporii respectivi necontinand monoxid de carbon, gudron, si alte substante extrem de daunatoare pentru organism, spre deosebire de cazul tigarilor clasice, unde fumatul pasiv este intr-adevar, destul de periculos.
Cercetatorii gasesc rezultate studiului foarte incurajatoare pentru utilizatorii de tigara electronica. Absenta gudronului, a monoxidului de carbon si a 77% din substantele toxice regasite in fumul de tigara sunt factori care ne indreptatesc sa afirmam, pentru moment, ca utilizarea tigarii electronice in tandem cu renuntarea la tigarile clasice, diminueaza efectele negative ale fumatului asupra sanatatii.
Postat în:2. Efectele tigarii electronice