Un nou studiu condus de oameni de stiinta de la Portland State University (PSU), demonteaza controversata ipoteza conform careia vaporii de tigara electronica ar contine nivele alarmante de benzen, o substanta chimica ce poate cauza cancer. Urmarind aceeasi reteta de pe vremurile cand FDA-ul, CDC-ul si alte organizatii anti-tigara electronica raspandeau zvonuri false legate de continutul de formaldehida din vapori, cercetatorii de la PSU au incercat sa faca o analogie similara in privinta continutului de benzen. Toate bune si frumoase, numai ca studiul efectuat a ajuns la concluzii diametral opuse ipotezei de la care au plecat.
Publicat pe data de 8 Martie in jurnalul medical PLOS, studiul se intituleaza “Formarea benzenului in vaporii de tigara electronica”. Aproape simultan, oamenii de stiinta de la PSU au publicat si un comunicat de presa in care sustineau ca vaporii de tigara electronica contin, intr-adevar, nivele mari de benzen. Cu toate acestea, concluziile studiului sustin exact contrariul. Asadar, despre ce vorbim aici? E clar ca avem de-a face cu inca o tentativa de a pata imaginea tigarilor electronice, insa de aceasta data propagandistii au fost invinsi de propriile arme.
Studiul a avut ca metodologie de baza masurarea urmelor de benzen in vaporii emanati de-a lungul mai multor serii de pufuri cu durata de 5 secunde. Durata unui puf de 5 secunde este un aspect crucial pentru acuratetea stiintifica a studiului, deoarece asta e durata medie a unui puf in cazul majoritatii vaperilor: 5 secunde sau chiar mai putin.
Problema apare atunci cand, in timpul experimentului, cercetatorii de la PSU iau decizia de a se juca cu temperaturile lichidului de tigara electronica incercand sa manipuleze rezultatele studiului pentru a coincide cu ipoteza lor, si anume ca vaporii de tigara electronica sunt plini de benzen cauzator de cancer. In acest scop, oamenii de stiinta au ajuns la urmatoarele concluzii:
Folosind un e-lichid cu 6% nicotina, vapat la temperatura de 6 W (o temperatura normala, general recomandata), nu au putut fi detectate urme de benzen in vaporii emanati.
Marind temperatura la 13 W, cercetatorii au identificat in vapori 24 μg/g de benzen. Problema este ca vapatul la temperaturi atat de extreme e aproape imposibil de intalnit in realitate, o temperatura de 13 W ducand la dry-hit-uri de neimaginat, pe care nici un vaper nu ar fi in stare sa le suporte.
Din fericire, industria de tigari electronice din America are de partea ei o echipa de oameni de stiinta foarte competenti, care au capacitatea de a identifica astfel de erori metodologice in studiile efectuate de catre comunitatea stiintifica. In timp ce PSU a emis un comunicat de presa care pare sa aiba ca unic scop demonizarea tigarilor electronica (desi rezultatele propriului lor studiu spun contrariul!), oameni de stiinta precum Dr. Konstantinos Farsalinos ne dezvaluie adevarul: vaporii de tigara electronica contin mai putin benzen decat aerul pe care il respiram!
Nu e ca si cum ar fi prima oara cand o institutie face asa ceva… insa de fiecare data cand vad cum se fac studiile despre tigari electronice si cum se comunica rezultatele lor, ma gandesc cu groaza la cum s-au facut alte studii pe diverse produse sau probleme care ne macina… oare cate dintre acestea sunt de fapt adevarate?
Din categoria:2. Efectele tigarii electronice