In urma cu aproximativ 2 ani, Philip Morris, care se confrunta cu pierderile uriase de profit cauzate de legile aspre antifumat si explozia industriei de tigari electronice , a inventat un dispozitiv care, in loc sa arda tutunul, il incalzeste si care, teoretic, nu scoate fum si nu produce scrum – IQOS. . Probabil ne-am fi asteptat ca acest produs sa aiba un succes la fel de mare ca tigarile electronice, insa lucrurile nu stau deloc asa. Parerea mea este ca IQOS este doar o gaselnita a companiilor de tutun prin care incearca sa fenteze legea antifumat in spatiile publice si sa recupereze pierderile generate de fumatorii care au renuntat la viciu cu ajutorul tigarii electronice.
Cu totii stim ce este tigara electronica, cum functioneaza, efectele ei asupra sanatatii, unde este permisa utilizarea ei si unde nu. Doar despre asta vorbim si dezbatem pe acest blog de atatia ani, nu? Insa nu acelasi lucru l-as putea spune despre IQOS, care se afla intr-o zona gri si despre care se stiu prea putine lucruri. Asadar, ce este IQOS?
IQOS este compus dintr-un incarcator portabil in care se afla sistemul IQOS propriu-zis, care poate fi confundat cu o tigara electronica, desi nu este una, pentru ca functioneaza pe total alt principiu si are componente total diferite. Pentru a fi utilizat, la IQOS se ataseaza o tigara numita Heatstick (practic, o capsula cu tutun), iar dispozitivul o incalzeste printr-o lama ceramica. Aceasta poate fi pufaita timp de aproximativ 6 minute, iar dupa ce ai terminat de pufait, IQOS-ul trebuie introdus inapoi in incarcatorul portabil pentru inca 6 minute pentru a se incarca si a-ti permite sa pufai inca un Heatstick. In felul acesta, poti pufai in jur de 20 de tigari cu pauza de minim 6 minute intre ele, acesta fiind echivalentul unui pachet de tigari. Dupa aceea, intregul sistem trebuie conectat la priza, pentru ca bateria portabila sa poata fi incarcata.
Dispozitivul a aparut de prea putin timp pentru a se efectua studii serioase asupra lui. Insa, conform testimonialelor celor care l-au incercat, este foarte incomod de folosit, are un pret mult prea mare si experienta in sine nu este atat de satisfacatoare ca cea pe care o poate oferi o tigara electronica. In plus, IQOS foloseste tot tutun. Este adevarat ca tutunul nu este ars, ci doar incalzit, insa dupa cum am precizat, inca nu s-au efectuat studii asupra substantelor periculoase care se produc prin incalzirea tutunului. Cat despre aroma, miros, si throat-hit, cei care l-au incercat nu au dat un feedback din care sa reiasa faptul ca sunt satisfacuti.
Tigara electronica vs IQOS
Tigara electronica
– este un dispozitiv inventat in 2003, care a fost supus la nenumarate studii stiintifice si care este considerat in momentul de fata sigur pentru organism
– tigara electronica iese din sfera produselor pe baza de tutun, deoarece NU UTILIZEAZA TUTUN, ci un lichid compus dintr-o baza de propilen glicol si/sau glicerina vegetala, arome si nicotina, toate aceste substante fiind considerate sigure pentru sanatate.
– exista o diversitate foarte mare de modele si de e-lichide cu diverse concentratii si arome, pentru preferintele individuale ale fiecarui vaper
– este foarte economica si accesibila oricarui buzunar, de la investitia initiala pana la costurile lunare
– experienta este foarte similara cu cea a fumatului de tigari clasice, insa fara a mai fi expus la substante toxice si cancerigene
– este un produs compact care poate fi transportat cu usurinta oriunde, care permite utilizarea continua a acestuia pana la descarcarea bateriei (care poate avea o autonomie foarte mare, de pana la 2 zile) si a carui utilizare este permisa in spatiile publice, cu exceptia mijloacelor de transport in comun si a locurilor de joaca pentru copii
IQOS
– este un dispozitiv care a aparut pe piata de foarte putin timp si nu exista inca studii efectuate asupra efectelor asupra organismului
– este un produs care utilizeaza tutun, deci intra sub incidenta legilor care reglementeaza industria tutunului
– costurile lunare pentru IQOS sunt mai mari decat la tigara electronica, Heatstick-urile avand acelasi pret ca tigarile normale, la care se adauga si investitia initiala in dispozitiv.
– este un produs care poate fi utilizat cu intreruperi de cate 6 minute pentru reincarcarea dispozitivului. Acest lucru poate deveni destul de incomod si in acelasi timp esti nevoit sa iei incarcatorul dupa tine oriunde te duci. Totodata, nu poti pufai mai mult de 20 de heatstick-uri pe zi, fiind nevoit sa reincarci intregul sistem la priza, timp in care nu il poti folosi, spre deosebire de tigarile electronice care folosesc sistemul pass-through ce permite utilizarea acesteia chiar in timpul incarcarii.
Am incercat si eu IQOS de la o cunostinta si pot sa va zic ca nu are nicio treaba cu tigara electronica sau fumatul… nu ai deloc acel throath hit, acea senzatie pe care o simti in gat atunci cand fumezi sau vapezi. Nu mai zic de tarie sau aroma. Dupa parerea mea, IQOS nu este decat o imitatie scumpa a fumatului.
Daca vreti sa va lasati intr-adevar de fumat si nu doar sa aruncati cu banii pe un produs de fite, atunci incercati tigara electronica. Faptul ca milioane de oameni o folosesc spune multe despre acest dispozitiv.
Din categoria:5. Articole pro tigara electronica, Uncategorized