Un nou studiu efectuat in Marea Britanie confirma faptul ca vaporii de tigara electronica nu determina aparitia si dezvoltarea celulelor canceroase, spre deosebire de fumul de tigara. Poate ca rezultatele acestui studiu nu reprezinta nimic nou pentru vaperi, insa pentru fumatori aceste concluzii pot fi un argument in plus pentru a incerca tigara electronica si a renunta la fumat.
Surprinzator, studiul a fost finantat de BAT (British American Tobacco) si publicat in jurnalul Envinronmental and Molecular Mutagenesis. Testarea a fost efectuata de catre BioReliance Corp., o companie specializata in domeniul testelor biologice. Studiul face parte dintr-o cercetare mai ampla care are ca scop compararea efectelor tigarilor clasice, tigarilor electronice si produselor de tip HeatNotBurn (de ex, IQOS).
Cercetatorii au folosit un test denumit Bhas 42 in vitro CTA pentru a masura potentialul fumului de tigara si al vaporilor de tigara electronica de a produce substante cancerigene. Folosirea testului Bhas 42 CTA pentru a compara vaporii de tigara electronica cu fumul tigara a fost o premiera.
Rezultatele testului au indicat discrepante uriase intre potentialul fumului de tigara si cel al vaporilor de tigara electronica de a favoriza dezvoltarea formatiunilor canceroase. Mai exact, vaporii de tigara electronica nu au produs nici macar o singura substanta cancerigena, spre deosebire de fumul de tigara care a prezentat un nivel de toxicitate extrem de crescut.
Cercetatorii sustin ca utilizarea cu succes a testului Bhas 42 “demonstreaza potentialul utilizarii acestuia in viitoare cercetari”. Cu alte cuvinte, protocolul acestui studiu poate fi folosit in viitor pentru a testa si alte produse pentru vapat (alte modele de tigari electronice).
“Rezultatele acestui studiu intaresc dovezile acumulate pana acum care indica faptul ca tigarile electronice sunt o alternativa mai sigura la tigarile clasice”, sustin oamenii de stiinta.
Putem sa ne incredem in rezultatele unui studiu condus de British American Tobacco?
Cu toate ca studiul a fost condus si finantat de catre un mare jucator al industriei tutunului, contrar aparentelor, acesta poate fi cea mai de incredere sursa pentru astfel de cercetari. De ce sustin acest lucru? Pentru ca marile companii producatoare de tigari stiu ca orice studiu oficial condus de acestea se va confrunta cu scepticismul riguros al oamenilor de stiinta care lupta impotriva fumatului si sustin tigara electronica.
Daca British American Tobacco ar falsifica rezultatele, ar fi imediat acuzati, pe buna dreptate, ca s-au coborat la nivelul celorlalte companii din industria tutunului care au mintit si ascuns date reale despre efectele nocive ale produselor lor. De altfel, pana cand s-au condus studii stiintifice riguroase, industria tutunului a mintit si a ascuns zeci de ani faptul ca tigarile clasice au efecte dezastruoase asupra organismului.
Din categoria:5. Articole pro tigara electronica, Uncategorized