Dr. Maciej Goniewicz, medic oncolog de renume si profesor la Roswell Park Cancer Institute a condus un studiu ale carui rezultate contrazic afirmatiile nefondate facute de institutiile guvernamentale care s-au coalizat impotriva tigarii electronice. Conform acestora, vaporii de tigara electronica sunt la fel de toxici ca fumul de tigara, insa echipa de cercetatori condusa de Dr. Goniewicz a descoperit exact opusul! Nu numai ca vaporii de tigara electronica nu contin substantele periculoase din fumul de tigara, ci dupa numai o saptamana de utilizare, organismul prezinta cu 64% mai putine substante cancerigene, acesta fiind un procent semnificativ mai mare decat in cazul utilizarii plasturilor sau gumelor cu nicotina.
Cercetatorii condusi de Dr. Goniewicz au avut ca subiecti un grup de 20 de fumatori inraiti. Metodologia studiului a constat in colectarea markerilor biologici din urina si masurarea nivelului de substante toxice si cancerigene din acestia, precum:
– 17 substante cancerigene provenite din tutun
– 13 substante cancerigene asociate cu fumul de tigara
– 8 compusi organici volatili
– Propilen-oxid
– Etilen-oxid
– Crotonaldehide
– Benzen
– Acrilonitril
– Acrilamide
– Acroleina
– 1,3-Butadina
– 4 hidrocarburi aromatice policiclice
– Piren
– Fenantren
– Naftalina
– Fluor
Echipa de cercetatori a masurat nivelul acestor substante in organismul participantilor de trei ori: inainte de a incepe sa utilizeze tigara electronica, dupa o saptamana de utilizare si, in final, dupa doua saptamani de cand au inceput sa vapeze.
Concluziile studiului
Studiul condus de Dr. Maciej Goniewicz si publicat pe site-ul Oxford Academic a relevat faptul ca substantele cancerigene masurate au avut un nivel considerabil mai scazut dupa ce participantii au trecut pe tigara electronica.
„Dupa ce participantii au facut tranzitia de la tigari clasice la tigari electronice, nivelul de nicotina a ramas neschimbat, insa expunerea la substantele cancerigene masurate a scazut semnificativ de mult. Acest studiu demonstreaza faptul ca utilizarea tigarii electronice in locul fumatului poate reduce considerabil nivelul de expunere la numeroase substante toxice si cancerigene prezente in fumul de tigara” sustine Dr. Maciej Goniewicz.
In timp ce nivelul de nicotina din sangele participantilor a ramas relativ neschimbat, cantitatea unei substante prezente in mod specific in tutun, denumita nitrosamina, a scazut dramatic cu un procent de 57% inca din prima saptamana de utilizare a tigarii electronice, si cu 64% dupa doua saptamani. De asemenea, nivelul de hidroxid de fluor a scazut cu 34% si respectiv 46% in timpul studiului efectuat.
Acestea sunt numai cateva statistici din studiul realizat de Dr. Goniewicz. Specialistul oncolog mentioneaza, de asemenea, ca 45% din participantii la studiu au renuntat complet la fumat dupa ce au aflat rezultatele studiului, demonstrand faptul ca tigara electronica este un sprijin real pentru cei care doresc sa renunte la fumat.
Din categoria:2. Efectele tigarii electronice, Uncategorized