Acum cateva zile, citeam o stire conform careia Politia Romana va beneficia de finantare de la producatorul de tutun Philip Morris International, pentru achizitionarea de echipamente de patrulare si detectare a tutunului, dar si pentru traininguri si activitati de coordonare, pentru a destructura retelele de contrabanda din tara si de la granitele cu Moldova, Ucraina si Serbia.
Philip Morris International a anuntat cele 32 de proiecte selectate in cadrul primei runde a programului PMI Impact, o initiativa globala in valoare de 100 de milioane de dolari, care are ca scop implementarea si dezvoltarea proiectelor pentru combaterea traficului de tigari si a infractiunilor asociate acestuia.
Consiliul expertilor Philip Morris International a selectat cele 32 de proiecte din peste 200 de propuneri primite de la ONG-uri, entitati private, institutii de cercetare si universitati din 42 de tari. In prima faza, Philip Morris International va oferi 28 de milioane de dolari pentru proiecte derulate in 18 tari, printre care si Romania, unde beneficiar va fi Politia Romana.
De-a lungul istoriei acestei industrii, gigantii tutunului au reusit sa ramana pe pozitii prin strategii de imagine. Iar acum ca vanzarile de tigari scad drastic de la an la an, la nivel mondial, marile companii producatoare de tutun incearca sa acopere gaurile si sa supravietuiasca prin diverse proiecte de genul acesta. La noi in tara, Politia Romana este ajutata sa combata economia neagra a tigarilor de contrabanda. „Philip Morris International, un partener de incredere al statului” este imaginea pe care acest mastodont al tutunului si-o doreste, mai ales acum, cand peste 40% din vanzarile de tutun la nivelul mapamondului apartin pietei negre a tutunului de contrabanda.
„Actiunile inovatoare si solutiile creative propuse prin aceste proiecte pot contribui semnificativ la progresul eforturilor globale impotriva comertului ilegal si la reducerea consecintelor criminalitatii asupra societatii, economiei si a securitatii globale”, a declarat Jurgen Storbeck, unul dintre membrii Consiliului de experti Philip Morris International.
Proiectele acopera o gama larga de activitati la nivelul Uniunii Europene, dar si al altor tari din Europa, iar unele dintre acestea nu abordeaza numai comertul ilegal cu tigari, ci si traficul online si offline, criminalitatea organizata, terorismul si interdependenta dintre diverse forme de comert ilegal.
„Faptul ca observam o plaja atat de larga de viziuni noi in abordarea acestei probleme complexe este impresionant pentru noi. Comertul ilegal cu tigari reprezinta doar o parte dintr-un fenomen infractional aflat in crestere si constientizam ca numai prin actiuni coordonate ale numeroaselor institutii din domeniul public, dar si ale entitatilor din mediul privat, putem pune capat acestor activitati ilegale care afecteaza afacerile legale si consumatorii si permit infractorilor sa prospere”, a declarat Alvise Giustiniani, vice-presedinte Strategie & Preventie Anti-Ilicit al Philip Morris International.
Insa ce ne facem cu cifrele alarmante ale deceselor survenite in urma cancerului pulmonar? Ok, combatem criminalitatea si evaziunea fiscala, dar cine este pana la urma beneficiarul final al acestui proiect? Bineinteles, tot Philip Morris International. Sa zicem ca, ipotetic, piata neagra a tigarilor va disparea peste noapte. De unde vor cumpara tigari cei care, odinioara, o faceau de la contrabandisti? Bineinteles, tot de la marile companii, care le vor servi in continuare moartea intr-un pachet timbrat, la supra-pret, iar institutiile de sanatate publica isi vor freca mainile satisfacute ca sectiile de oncologie vor fi pline, iar companiile farmaceutice vor avea in continuare clienti care vor face coada la usile lor, cu retetele in mana.
In perioada urmatoare, Philip Morris International va primi propuneri de proiecte pentru a doua runda de finantare. In total, Philip Morris International ofera 100 de milioane de dolari in cadrul proiectului PMI Impact, de-a lungul a trei runde de finantare.
Si acum mai intreb o data: voi nu sunteti satui de circul asta ieftin? Eu unul, m-am saturat de mult. Dar asta este mersul lucrurilor in societatea de astazi, iar lumea este un teatru de mahala unde actorii trebuie sa joace dupa cum li se canta. Abia in ziua in care Philip Morris International va investi serios in productia de tigari electronice si va renunta complet la fabricarea tigarilor clasice voi aplauda astfel de initiative si de proiecte. Pana atunci, sa se bucure Politia Romana de banii de la Philip Morris si sa isi faca treaba cum trebuie cu ei!
Din categoria:9. Evenimente