Un nou studiu realizat de Journal of Aerosol Science a ajuns la concluzia ca in fumul de tigara se afla o cantitate mult mai mare de substante cancerigene decat in vaporii de tigara electronica. Studiul a fost condus de Dr. Mauro Scungio de la Universitatea din Cassino si Lazio de Sud. Dr. Scungio si echipa sa si-au propus ca obiectiv sa inteleaga efectele particulelor ultrafine asupra sanatatii vaperilor, avand in vedere ca aceste tipuri de compusi se afla intr-o concentratie mai mare in vaporii de tigara electronica decat in fumul de tigara.
Multe voci anti-tigara electronica au presupus ca prezenta acestor particule ultrafine in vaporii de tigara electronica pot pune in pericol sanatatea vaperilor intr-o masura mai mare decat fumul de tigara. Scopul studiului condus de Dr. Mauro Scungio a fost de a determina care dintre aceste doua activitati (vapatul vs fumatul) este mai periculoasa pentru sanatate. In acest sens, a fost folosit un model ELCR (Excess Lifetime Cancer Risk), care a relevat faptul ca vaporii de tigara electronica contin o cantitate de particule cu risc cancerigen de 57.000 de ori mai mica decat fumul de tigara.
Acest studiu este doar ultimul dintr-o serie lunga de cercetari asupra sigurantei utilizarii tigarii electronice in comparatie cu fumatul. In luna august a anului 2017, Dr. William Stephens de la Universitatea St. Andrew a publicat un studiu in jurnalul Tobacco Control, in care a folosit, de asemenea, un model ELCR pentru a compara riscurile vapatului cu cele ale fumatului de tigari clasice. Studiul condus de Dr. Stephens a ajuns la aceeasi concluzie: tigara electronica este mult mai putin daunatoare decat fumatul, inclusiv produsele de tip heat-not-burn.
Pana si companiile producatoare de tutun incep sa ia in considerare datele stiintifice. Un studiu recent condus de British American Tobacco a relevat ca tigara electronica este cu 96,4% mai putin daunatoare la nivelul ADN-ului decat tigarile clasice. Atunci cand au fost expuse la fumul de tigara, 850 de gene diferite au fost afectate in numai 24 de ore. Comparativ, atunci cand au fost expuse la vaporii de tigara electronica, doar 4 gene au fost afectate in 48 de ore, indiferent de concentratia de nicotina. Aceste rezultate sunt parte a unui trend din ce in ce mai mare in randul comunitatii stiintifice, care apreciaza din ce in ce mai mult tigara electronica ca potential remediu anti-fumat. Din pacate, nu putem spune acelasi lucru despre societate la scara larga.
In prezent, eforturile se concentreaza asupra convingerii opiniei publice ca tigara electronica este o alternativa mai sigura decat fumatul. Un studiu realizat recent de catre Action on Smoking and Health a concluzionat ca doar 13% din cei 13.000 de respondenti considera ca tigara electronica este mai putin daunatoare decat fumatul, in timp ce 26% din acestia cred ca vapatul este cel putin la fel de daunator ca tigarile clasice. In paralel, din ce in ce mai multe studii realizate de comunitatea stiintifica ajung la concluzia ca tigara electronica este cel putin cu 95% mai sigura decat tigarile clasice, insa mass-media nu pare sa aiba niciun interes in transmiterea acestor informatii.