Un raport anual publicat recent de catre American Cancer Society arata ca rata bolnavilor de cancer din SUA a scazut cu 26% in ultimii 30 de ani, insa cea mai semnificativa scadere a avut loc intre anii 2014 si 2015.
Aceasta scadere a ratei de deces in urma cancerului se datoreaza in primul rand cresterii constientizarii riscurilor in randul populatiei. Oamenii au inceput sa ia in serios riscurile asociate cu aceasta boala nemiloasa si sa isi doreasca o viata mai sanatoasa, iar aparitia si popularitatea tigarilor electronice au avut un rol important in acest fenomen, in special in ceea ce priveste cancerul pulmonar. Este din ce in ce mai clar ca tigara electronica este cel mai eficient instrument in lupta impotriva fumatului.
Raportul anual realizat de catre American Cancer Society a fost publicat in Cancer Journal for Clinicians si detaliaza noile cazuri de cancer care apar anual si decesele survenite in urma acestora, centralizand datele colectate de la medici din intreaga tara. Analizand multiple statistici demografice, raportul are ca obiectiv intelegerea riscurilor si alternativelor care le pot limita. Una din cele mai pozitive concluzii ale raportului releva ca in ultimii 20 de ani, peste 2 milioane de vieti au fost salvate in urma constientizarii riscurilor asociate cu cancerul.
Desi raportul nu are ca subiect central tigara electronica, exista numeroase dovezi care sustin conexiunea dintre cresterea utilizarii acesteia si declinul ratei bolnavilor de cancer. In sustinerea acestei ipoteze, Universitatea din California a condus un studiu care a ajuns la aceasta concluzie, descoperind ca popularitea din ce in ce mai mare de care s-a bucurat tigara electronica in ultimii 5 ani coincide cu o crestere semnificativa a numarului de fumatori care au reusit sa renunte definitiv la tigarile clasice.
Un alt studiu care sustine conexiunea dintre tigara electronica, numarul de persoane care au renuntat la fumat si scaderea ratei bolnavilor de cancer a fost realizat de catre Universitatea din Louisville si a constat in testarea eficientei mai multor metode de renuntare la fumat. Pe langa tigara electronica, au fost testate plasturii si guma cu nicotina, medicamente eliberate sub reteta, precum si metoda clasica, „la rece”, fara niciun fel de ajutor.
Rezultatele obtinute au demonstrat ca tigara electronica este, de departe, cea mai eficienta metoda de a renunta la fumat, peste 25% dintre participanti reusind sa renunte complet la tigarile clasice. Studiul a fost preluat si dus mai departe de catre Societatea Britanica de Psihologie, care a adus completari in ceea ce priveste potentialul tigarilor electronice de a satisface si aspectele psihologice si sociale asociate cu fumatul, demonstrand ca factorul psihologic este unul din motivele importante pentru care tigara electronica este atat de eficienta in a-i ajuta pe fumatori sa renunte la viciu.
In timp ce ultimele dovezi confirma ca tigara electronica este un dispozitiv eficient in lupta impotriva fumatului, populatia generala pare sa fie inca nesigura cu privire la siguranta vapatului pentru organism. Un studiu condus de Action on Smoking and Health arata ca numai 13% din populatia generala considera ca tigara electronica este mai sigura decat fumatul, in timp ce 26% plaseaza vapatul pe acelasi nivel cu fumatul in ceea ce priveste riscurile. In ciuda scepticismului oamenilor dezinformati de catre mass-media, stiinta confirma: popularitatea tigarii electronice a avut o contributie notabila la scaderea ratei bolnavilor de cancer.