Philip Morris International (PMI), celebra companie care comercializeaza tigari in toata lumea, a anuntat la inceputul acestui an ca intentioneaza sa renunte la producerea tigarilor clasice, intentionand sa promoveze intens produsele de tip heat-not-burn in Marea Britanie.
Gigantul industriei de tutun a publicat diverse reclame in mai multe ziare britanice, al caror titlu era: „Rezolutia noastra de Anul Nou: Vom incerca sa renuntam la tigarile clasice!”.
Compania promite, de asemenea, sa sustina programele locale anti-fumat din regiunile britanice cu cea mai mare rata de fumatori, si sa ceara permisiunea autoritatilor, in prima faza, sa afiseze pe pachetele de tigari sfaturi legate de renuntarea la fumat, care sa includa si incurajarea fumatorilor sa incerce alternative cu risc mai scazut, precum produsele de tip heat-not-burn.
„Credem ca putem avea un rol important in a ajuta Marea Britanie sa renunte la fumat” sustine directorul Philip Morris International, Peter Nixon, intr-o scrisoare adresata primului-ministru al Marii Britanii, Theresa May. „Promisiunile pe care le-am anuntat sunt pasi importanti care ne pot aduce mai aproape de acest obiectiv. Recunoastem ca cea mai buna optiune pentru orice persoana este sa renunte complet la fumat”
NNA (New Nicotine Alliance) a salutat initiativa PMI, sustinand ca „are potentialul de a contribui in mod real la eforturile care se depun in a ajuta populatia sa renunte la fumat si sa fie informata corespunzator cu privire la alternativele cu risc mai scazut decat tigarile clasice”.
Noua campanie PMI face parte din strategia companiei Philip Morris International de a-si muta business-ul din zona industriei de tigari clasice catre produse cu risc scazut, precum dispozitivul IQOS. PMI comercializeaza deja produsul IQOS in Marea Britanie, asa ca noua campanie pare mai mult o manevra de PR decat o promovare a produsului in sine.
De asemenea, compania a promis ca va finanta in urmatorii 12 ani cu 1 miliard de dolari Fundatia „Smoke-Free World”. Fundatia sustine ca „va derula programe de cercetare si de colaborare cu institutiile guvernamentale pentru a accelera progresul realizat in reducerea efectelor negative si a mortalitatii cauzate de fumat la nivel mondial”.
Bineinteles, institutiile de sanatate publica si de control al industriei tutunului nu sunt foarte interesate de aceasta initiativa. Pozitia lor vizavi de iesirea companiei Philip Morris din industria de tigari clasice si focusarea pe produse cu risc scazut este una care variaza de la indiferenta totala la opunere vehementa. Grupuri precum Truth Initiative sustin ca, daca PMI vrea ca noua lor campanie sa fie luata in serios, sa renunte inca de pe acum la comercializarea tigarilor.
Dar, sa fim seriosi, o astfel de schimbare radicala nu se poate face peste noapte. Vorbim, totusi, despre un gigant economic! Astfel de schimbari pot avea consecinte uriase in ceea ce priveste locurile de munca ale angajatilor PMI. Asadar, este firesc ca aceasta tranzitie sa aiba loc treptat. Aceasta initiativa ar trebui incurajata si sustinuta pana la proba contrarie, insa organizatiile de reglementare a industriei tutunului se comporta de parca ar fi impotriva fumatorilor, in loc sa contribuie la a face posibila aceasta tranzitie treptata catre o lume fara tigari!