Te bate de ceva timp gandul sa incerci tigara electronica si crezi ca esti pregatit sa renunti la tigari in favoarea vapatului. Iti cumperi un kit de tigara electronica, il incarci si incepi sa lasi vapori densi si aromati in urma ta. Simplu, nu?
Nu, nu e chiar atat de simplu. Vapatul nu e neaparat ceva foarte complicat, insa sunt cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii pentru a te bucura de o experienta cat mai placuta si a evita posibile neplaceri.
1) Exista mai multe tipuri de tigara electronica
Desi exista mai multe produse diferite care intra sub denumirea umbrela de “tigara electronica”, exista diferente importante intre acestea.
Tigarile electronice de unica folosinta se gasesc cu usurinta in mall-uri si benzinarii, insa nu sunt foarte performante. Sunt foarte bune pentru incepatori, insa ce vreau sa subliniez este ca nu ar trebui sa crezi ca vapatul se rezuma la acestea. Dupa ce te lamuresti cum e cu tigarile electronice de unica folosinta (destul de rapid, zic eu), in 2-3 saptamani poti trece la urmatorul nivel: tigarile electronice de tip vape-pen, cu rezervor de e-lichid reincarcabil si rezistente servisabile.
Insa vapatul devine cu adevarat fascinant atunci cand “avansezi” la un mod electronic. Acest dispozitiv are cea mai buna productie de vapori, il poti customiza cum doresti, poti schimba piese din componenta sa, si il poti seta la parametrii de wattaj si temperatura care se potrivesc preferintelor tale.
2) MTL vs DTL
O alta distinctie importanta intre diversele tipuri de tigari electronice se refera la modul in care inhalezi vaporii. Astfel, exista tigari electronice MTL (mouth-to-lung) si DTL (direct-to-lung).
Atunci cand utilizezi tigarile electronice de tip MTL precum vape-pen-urile sau cele de tip eGo, vaporii sunt inhalati intai in gura si abia apoi in plamani. Din acest motiv, se recomanda sa incepi cu o tigara electronica de tip MTL, deoarece simuleaza cel mai fidel experienta fumatului, lucru care te va ajuta sa renunti mult mai repede la tigarile clasice.
Majoritatea mod-urilor electronice sunt DTL, vaporii fiind inahalati direct in plamani, similar fumatului la narghilea. Acestea sunt preferate de catre vaperii mai avansati, deoarece vapatul DTL implica o concentratie mai mica de nicotina si o cantitate de vapori mult mai mare care ajunge in plamani.
3) S-ar putea sa tusesti la inceput
Un studiu realizat pe 600 de vaperi a concluzionat ca 57% dintre acestia au tusit atunci cand au incercat tigara electronica pentru prima oara. Pentru majoritatea oamenilor, tusea este temporara, 93% din vaperi declarand ca au tusit numai o scurta perioada de timp, la inceput.
Exista doua mari explicatii pentru aceasta tuse. In primul rand, cand bronhiile si plamanii nu mai sunt “atacati” de miile de substante toxice din tigarile clasice, acestea incep un proces de “purificare”, in care depunerile de gudron si alte toxine incep sa fie eliminate prin tuse. Astfel, tusea este un sindrom firesc, care se intalneste la majoritatea fumatorilor care renunta la tigari, in special in perioada de la inceput.
O a doua explicatie este legata de sensibilitatea la PG (propilen glicol), caz in care tusea este un pic mai accentuata. Daca sesizezi ca ai aceasta sensibilitate, este recomandat sa incerci lichide pentru tigara electronica cu baza din VG (glicerina vegetala).
4) Este posibil ca vapatul sa nu fie permis in unele localuri
Ne aflam deja in luna Martie si vremea de afara pare sa semnaleze ca a venit Craciunul din nou. Iar tu, ca vaper incepator si proaspat fost fumator, te bucuri ca vei putea vapa nestingherit atunci cand iesi in oras. Insa este recomandat sa fii un pic precaut si sa intrebi un angajat al barului, restaurantului sau clubului in care te afli daca este permis vapatul. Legea nu interzice vapatul in spatiile inchise, insa fiecare local are dreptul de a impune clientilor propria politica privata in privinta utilizarii tigarii electronice.
5) Alege concentratia de nicotina potrivita
Concentratia de nicotina este unul din cele mai importante criterii in functie de care ar trebui sa iti alegi lichidul pentru tigara electronica.
Aceasta se masoara in mg/ml. Daca esti un fost fumator, ar trebui sa iti alegi concentratia de nicotina in functie de numarul de tigari pe care le fumai inainte si taria acestora.
Daca nu ai fost fumator insa vrei sa incerci tigara electronica, ar trebui sa alegi un e-lichid fara nicotina (0 mg/ml). Fostii fumatori care preferau tigari usoare precum cele ultra-lights ar trebui sa aleaga un e-lichid cu o concentratie de nicotina de 3 sau 4 mg/ml.
In schimb, daca fumai tigari lights si sub un pachet pe zi, un e-lichid cu o concentratie de 6-9 mg/ml ti se va potrivi cel mai bine. Fostii fumatorii inraiti, de peste un pachet de tigari pe zi, ar trebui sa aleaga un e-lichid cu o concentratie de nicotina cuprinsa intre 12 si 18 mg/ml.