Un studiu realizat recent la Universitatea din Geneva, Elvetia, demonstreaza ca e-lichidele de tigari electronice nu sunt chiar un „mister” si ca de fapt cercetatorii stiu mai multe despre acestea decat se declara.
Puteti citi studiul integral aici.
Deseori cei care se opun tigarilor electronice declara ca nu stiu ce este in ele. Cu toate acestea, din punct de vedere stiintific, se stie din ce substante sunt realizate e-lichidele. In general, e-lichidele sunt realizate din nicotina, propilen glicol sau glicerina vegetala si arome. Toate aceste substante combinate atunci cand sunt incalzite produc norul de vapori pe care il inhalam cu totii. Pe de alta parte, se considera ca in fumul de tutun exista intre 10.000 si 100.000 de substante. Pana acum au fost identificate doar un sfert dintre acestea!
Totusi, chiar daca se stiu ingredientele care stau la baza e-lichidului trebuie sa ne asiguram ca acestea sunt folosite in conditii de igiena maxime. Ca sa intelegeti despre ce vorbesc, va aduc aminte despre un articol in care am povestit despre cum se realizeaza e-lichidele la Dekang. Il gasiti aici .
Asta au dorit sa verifice si cercetatorii de la Universitatea din Geneva. Acestia au analizat 20 de branduri de tigari electronice, 10 dintre ele fiind in topul e-lichidelor. Cercetatorii au folosit gaze si cromatografia lichida pentru a determina continutul de nicotina, precum si prezenta impuritatilor legate nicotina, etilen glicol si dietilen glicol.
S-a constatat ca „e-lichidele pentru tigari electronice au o calitate surprinzator de buna”, dar si ca nivelul de nicotina din e-lichide a fost in conformitate cu cel afisat pe eticheta. Impuritatile legate de nicotina au fost scazute si foarte scazute. Niciunul dintre e-lichide nu a continut etilen glicol sau dietilen glicol.
Cercetatorii au constatat ca jumatate din sticlute au fost la standardele de impuritati pentru medicamente.
Alte sticlute testate au continut mai multe impuritati decat solutiile de nicotina medicinale, dar conducatorul studiului, profesorul Etter, care are o pozitie destul de neutra in ceea ce priveste tigarile electronice, a concluzionat:
„Daca sunt comparate cu tutunul si nu cu medicamentele cu nicotina, prezenta impuritatilor in e-lichide este foarte putin relevanta, deoarece chiar si cu e-lichidele testate care contin un anumit nivel de impuritati, vapatul de tigari electronice este mult mai putin periculos decat fumatul.”
Filed under: 5. Articole pro tigara electronica