Quantcast
Channel: Forum Tigara Electronica
Viewing all 565 articles
Browse latest View live

Utilizarea tigarii electronice nu cauzeaza dependenta de nicotina?

$
0
0

Nicotine molecule chemical structure on blackboard. Chemical str

De ce este esential sa stim asta?

Este bine stiut faptul ca nicotina cauzeaza dependenta – conform noii Directive anti tutun, tigarile electronice si elichidele care contin nicotina trebuie sa afiseze urmatoarea avertizare: ”Acest produs contine nicotina, o substanta ce prezinta un risc considerabil de dependenta; nu este recomandata vanzarea catre nefumatori.”

Asadar, potrivit celor de la UE, nicotina provoaca dependenta.

Dar este intr-adevar asa?

Inainte sa continui cu acest articol tin sa precizez faptul ca nefumatorul despre care voi vorbi este doctor si prezentator tv si ca a fost supus unei serii de teste atat inainte, cat si dupa o luna de utilizare a tigarii electronice. Documentarul il gasiti aici https://www.youtube.com/watch?v=-hu3F_pz1Qg

Nu stiu daca vi sa intamplat vreodata sa va uitati tigara electronica acasa si sa nu intrati imediat in sevraj pentru ca nu vapati doua ore. Multor vaperi li s-a intamplat… tocmai de aceea, afirmatia ca nicotina provoaca dependenta a inceput sa fie pusa la indoiala de multi.

Pana la aparitia tigarii electronice, tigara cu tutun reprezenta singura modalitate prin care puteai sa obtii o cantitate considerabila de nicotina, fie ca era vorba despre tutun de prizat, de mestecat sau de fumat. Toata lumea stia ca oamenii folosesc tutunul pentru nicotina continuta de acesta.

Dar este acest lucru adevarat?

Nicotina continuta de tutun este putin diferita de nicotina din lichidul pentru tigara electronica. Versiunea folosita in tutun contine alcaloizi complecsi pentru tutun. Exista insa si elichide care contin alcaloizi complecsi din tutun si, intr-adevar, daca vei cauta pe forumuri, vei gasi explicatii precum: “Alcaloizii complecsi pentru elichide sunt diferiti. Acestia nu contin nicotina purificata din tutun, ci alcaloizi complecsi purificati din tutun. In timp ce lichidul pentru tigari electronice contine (de obicei) numai nicotina ca si ingredient activ, exista si elichide a caror lista de alcaloizi complecsi contine 90% nicotina si in jur de 10% alti alcaloizi din tutun.”

In general, asa cum am mai spus, lichidele pentru tigara electronica nu contin alcaloizi complecsi din tutun, iar acum avem un caz confirmat de persoana care nu a fumat niciodata tigari clasice, si care, dupa o luna de vapat, nu a devenit dependenta de nicotina.

Acum realizam de ce terapiile de inlocuire a nicotinei nu fuctioneaza…

Fumatorii sunt dependenti de tot ceea ce inseamna tigara clasica – de gust, de fum, de chimicalele si aditivii continuti, de senzatia de euforie cauzata de nicotina, de tutun si de obiceiurile sociale si fiziologice.

De aceea, atunci cand intrerupi fumatul, renunti la tot ce inseamna tigara clasica, nu doar la nicotina. Cu toate acestea, se spune ca nicotina cauzeaza dependenta. Dar nu te-ai intrebat niciodata de ce ti se sugereaza sa te lasi de fumat cu ajutorul unui produs care contine aceeasi substanta ca cea de care vrei sa te lasi?

Vreau sa sugerez faptul ca nicotina are un rol mic in dependenta de tigari clasice. Daca vei inlocui fumatul cu guma ce contine nicotina, vei ajunge la acea stare euforica pe care o produce nicotina si, curand, vei deveni dependent de guma respectiva. Vei crede ca aceasta iti satisface pofta de nicotina, cand tie ti-e pofta de fumat cu totul si, de fapt, tot ce faci este sa mesteci guma.

Putina nicotina nu te va ajuta sa scapi de un viciu, atata vreme cat aceasta joaca un rol atat de mic.
Atunci cand te lasi de fumat brusc, stii ca ti se va face pofta de tigari, asa ca te gandesti la activitati alternative si pornesti la drum.

Asadar, este oare nicotina adevarata inselatorie in toata aceasta absurditate a renuntatului la fumat?

Dar vei spune ”Aveam nevoie de 34 de miligrame de nicotina ca sa trec de la tigara clasica la tigara elctronica”- si sunt sigur ca era adevarat- insa cu cat este mai mare concentratia de nicotina din elichid, cu atat mai mult va suferi gatul tau- si daca fumai mult, (peste 20 de tigari clasice pe zi) atunci ai nevoie de o concentratie mare de nicotina si, in plus, este nevoie ca gatul tau sa se obisnuiasca cu trecerea la elichid.

Dar in curand vei incepe sa reduci concentratia…

Intr-adevar, transform cazul unui prezentator tv intr-o posibila teorie, pentru ca sper ca va exista o schimbare in felul in care percepem nicotina, avand in vedere ca aceasta persoana nu a devenit dependenta de nicotina dupa o luna de vapat tigara electronica ce continea elichide cu nicotina. Ceea ce inseamna ca acest caz se va repeta si ca, poate nicotina nu cauzeaza dependenta, asa cum credeam, si ca ar trebui realizata o cercetare temeinica pentru a afla adevarul.


Postat în:2. Efectele tigarii electronice, Uncategorized

Am uitat adevaratul scop al tigarii electronice!!!

$
0
0

tigari electronice clasice

Am incercat prima tigara electronica in 2008. Atunci, sotia mi-a spus ca este un dispozitiv care te ajuta sa renunti la fumat, insa adevarul este ca primele tigari electronice nu erau deloc grozave. In acea perioada, eu eram foarte stresat si ajunsesem la 2 pachete de tigari pe zi. Fumam de aproximativ 16 ani si aveam mari probleme cu respiratia. Cheltuiam 500 de lei pe luna ca sa ma ucid incetul cu incetul, asa ca sotia mea a hotarat sa imi cumpere o tigara electronica pentru a-mi satisface nevoile de fumator inrait. Era clar ca, daca gasea ceva bun pentru mine, atunci acel dispozitiv ar fi fost bun pentru oricine. Insa toate tigarile electronice de atunci avea o tehnologie slaba, semanau foarte mult cu tigarile clasice, dar la capitolul performanta lasau de dorit. In plus, se stricau destul de repede. Eu imi doream o tigara electronica simpla, care sa imi satisfaca nevoile de fumator si care sa ma ajute treptat sa scap de acest viciu.

In urma cu cativa ani, analistul Bonnie Herzog a demonstrat ca popularitatea tigarilor electronice la nivel mondial afecta negativ veniturile marilor companii producatoare de tigari. In plus, ea preconiza ca, pana in 2025, aceste dispozitive vor deveni mai importante decat combustibilii. Eram foarte entuziasmat! Urma sa scoatem din afaceri companiile de tutun sau macar sa le scadem drastic veniturile. In schimb, tigarile electronice, pe care le gaseai in magazine, erau o porcarie, nu aveau deloc rezultatele pe care le promiteau. Cu toate acestea, cererea era mare. Cu timpul, tigarile electronice s-au imbunatatit, au devenit mai sigure si si-au atins scopul final, acela de a ajuta oamenii sa renunte la fumat. Speriate de consecintele cresterii popularitatii a acestor dizpozitive si a faptului ca pierdeau clienti, companiile de tutun si-a pus in functiune masinaria de PR si au inceput sa vehiculeze ideea ca tigarile electronice ar fi mai daunatoare decat cele cu tutun. In plus, au convins numeroase guverne sa le interzica sau sa creeze taxe pentru elichide, care sa sufoce piata. In tot acest timp, companiile de tutun au scos pe piata propriile tigari electronice pentru a mai recupera din pierderi. Cum vine asta?! Big Tobacco vrea dintr-o data ca tu sa renunti la fumat? Cine o mai crede si pe asta?!

Spre deosebire de alte parti ale lumii, in Marea Britanie autoritatile au inteles corect cum sta treaba cu tigarile electronice. Au facut studii, au cercetat din punct de vedere stiintific efectele acestora si au demonstrat ca sunt cu 95% mai putin nocive decat cele cu tutun. Ar trebui ca toti cei din industria tigarilor electronice sa ne unim si sa luptam cu Big Tabacco si cu guvernele pentru ca altfel riscam sa fim scosi din afaceri. Trebuie sa ne intoarcem la origini si sa ne amintim de ce anume am inceput sa vapam.

In 2008, cand am descoperit beneficiile tigarii electronice, scopul acesteia era sa ajute fumatorii sa gaseasca o alternativa mai putin daunatoare. Din pacate, unii jucatori din aceasta industrie au uitat, pe parcurs, principalul obiectiv si anume sa elimine Big Tabacco din afaceri. Au pierdut din vedere faptul ca trebuie sa fie mai uniti si sa explice beneficiile vapatului comparativ cu raul facut de tigarile traditionale. Iar companiile de tutun profita de acest lucru.

Tigara electronica a fost inventata pentru a oferi fumatorilor o alternativa, deoarece tigarile cu tutun ucid peste 6 milioane de oameni pe an. Initial, cei din domeniul vapatului au mers in directia buna, dar, apoi, s-a instalat lacomia. Nefumatorii au inceput sa-si deschida afaceri cu tigari electronice doar pentru a face profit, nu pentru a veni in intampinarea nevoilor fumatorilor. Deoarece acesti oameni nu au pus in viata lor gura pe o tigara, habar nu au ce poate face fumatul oamenilor si nu sunt interesati decat sa faca bani. Probabil ca acestia au invatat de la companiile de tutun, care nu sunt interesate decat de partea financiara si apeleaza la minciuna, dezinformare, mituirea presei, recompensarea politicienilor si nerespectarea publicului pentru a-si atinge scopurile.

Majoritatea fumatorilor vor sa renunte la acest prost obicei deoarece stiu ca se omoara cu zile. Trebuie sa fim suficient de inteligenti pentru a ne da seama ca nu suntem dependenti doar de nicotina, substanta cea mai putin periculoasa dintr-o tigara. De ce sa nu folosim o tigara electronica, care simuleaza fumatul si ne face sa fim mult mai sanatosi deoarece s-a demonstrat stiintific ca este cu 95% mai putin daunatoare decat cele clasice?! Treziti-va, oameni buni! Nu credeti ca sunteti datori fata de propria persoana sa fumati mai inteligent?

Marile corporatii, care fac lobby pe langa politicieni, ne controleaza vietile din ce in ce mai mult. Trebuie sa actionam, sa luptam pentru drepturile noastre! Din pacate, realitatea ne arata ca tigarile cu tutun nu vor disparea niciodata. Iar tigarile electronice risca sa ajunga pe piata neagra, daca nu facem ceva. Acum!


Postat în:5. Articole pro tigara electronica, Uncategorized

7 modalitati pentru a preveni arderea rezistentei tigarii electronice

$
0
0

7 modalitati pentru a preveni arderea rezistentei tigarii electronice

Cum stii daca rezistenta tigarii electronice e arsa?

Vei sti cu siguranta daca rezistenta tigarii electronice incepe sa se arda – gustul de rezistenta arsa este inconfundabil!

Daca rezistenta ta este putin arsa, vei simti un gust usor de ars, ca si cum ceva nu e in regula. Ar fi bine sa o schimbi totusi, avand in vedere faptul ca o rezistenta arsa poate produce substante daunatoare.
In unele cazuri, este posibila aparitia unui gust de ars dupa ce ai schimbat rezistenta arsa a tigarii electronice. Uneori, acesta va disparea dupa cateva pufuri, alteori, s-ar putea sa fie nevoie sa inlocuiesti lichidul pentru tigara electronica.

De ce se ard rezistentele de la tigara electronica?

Pentru a evita arderea rezistentelor, trebuie sa intelegi in primul rand de ce se ard acestea.

In primul rand, gandeste-te la momentele in care vapezi si nu apare acel gust de ars. Atunci cand apesi butonul de pornire al tigarii electronice, electricitatea trece prin rezistenta, iar aceasta se incalzeste. Caldura generata de rezistenta este preluata de e-lichid, acesta este absorbit de fitil si, astfel e-lichidul se transforma in vapori. Temperatura rezistentei nu creste foarte mult, deoarece e-lichidul preia o parte din caldura generata de rezistenta.

Atunci cand lichidul pentru tigara electronica din fitil s-a vaporizat, fitilul se usuca putin. Insa, rezervorul este plin de e-lichid in jurul rezistentei, iar acesta inlocuieste continuu e-lichidul din fitil. Acest lucru inseamna ca pana la momentul urmator in care vei folosi tigara electronica, fitilul va fi inmuiat din nou in e-lichid si totul va merge asa cum trebuie.

Dar ce se intampla atunci cand nu exista lichid pentru tigara electronica in fitil sau acesta nu este suficient? Atunci cand vei apasa butonul de pornire si rezistenta se va incalzi, aceasta caldura nu va putea fi preluata de e-lichid. In consecinta, temperatura rezistentei va creste. Acest lucru va provoca doua fenomene nedorite:

  • Ca restul de e-lichid ramas in rezistenta sa se „prajeasca”, incalzindu-se excesiv si transformand PG-ul in formaldehida. Formaldehida are un gust ingrozitor.
  • Fara altceva care sa-l protejeze de caldura, fitilul este expus direct la rezistenta incalzita excesiv. Fitilul se va arde, pentru ca in majoritatea cazurilor este din bumbac. Iar daca fitilul ar fi complet uscat, ar arde in flacari. Iar gustul de bumbac ars este ingrozitor.

Cum putem preveni arderea rezistentei de la clearomizor?

Conform informatiilor de mai sus, este evident faptul ca trebuie sa ne asiguram ca fitilul este suficient de imbibat cu elichid atunci cand vapam. Majoritatea fitilelor pentru tigara electronica sunt confectionate din bumbac si se vor arde fara e-lichidul care sa le protejeze. Filitilele din ceramica pot fi folosite fara a fi inmuiate in e-lichid, insa poti obtine usoare eruptii de cremene.

Risti mult mai putin atunci cand ai elichid in fitil, insa trebuie sa urmezi anumiti pasi pentru a-ti proteja rezistenta. Atunci cand apesi butonul de pornire, extragi e-lichidul din fitil, asa ca ar trebui sa te asiguri ca tigara electronica pe care o folosesti este setata astfel incat fluxul de e-lichid nou sa poata face fata cu stilul tau de vapat.

Acesta este punctul cheie pentru a preveni arderea rezistentei tale. Dar ce inseamna acest lucru din persectiva unui vaper? Ce anume trebuie sa faci?

1. Pregateste-ti rezistenta inainte de a vapa

Daca nu iti pregatesti rezistenta inainte de a vapa, poti sa arzi rezistenta chiar inainte de a incepe sa o folosesti.

Atunci cand instalezi pentru prima oara o rezistenta, fitilul trebuie sa devina din complet uscat complet imnuiat in lichidul pentru tigara electronica. Acest lucru necesita timp, asa ca va fi nevoie sa astepti aproximativ cinci minute inainte sa vapezi. Daca vei astepta suficient, pregatirea rezistentei nu este absolut necesara, dar este dificil sa-ti dai seama cand fitiul este complet inmuiat. Si daca acesta nu este complet inmuiat, atunci cand apesi butonul de pornire nu va fi suficient lichid care sa absoarba caldura, iar acest lucru va provoca problemele descrise anterior.

La tigarile electronice mini, pregatirea rezistentei presupune inmuierea manuala a fitilului inainte de a o instala. Capetele de rezistenta au o deschidere in varf si cateva orificii in lateral, pe unde poti vedea fitilul. Pentru a pregati rezistenta, pune cateva picaturi de e-lichid (3-5) in deschizatura din varf si apoi inmoaie fitilul expus prin orificiile din lateral. Nu-ti va lua mult timp sa faci acest lucru, dar asigura-te ca partile de fitil pe care le poti vedea sunt inmuiate cu lichid pentru tigara electronica .

La celelalte modele, cum sunt EGO sau modurile, vaperii trag cateva pufuri din tigara electronica fara sa apase butonului de pornire. Acest lucru va forta patrunderea e-lichidului in fitil. Trebuie insa sa ai mare grija cu aceasta practica, pentru ca daca abuzezi de ea, poti sa infunzi rezistenta.

Acum rezistenta tigarii electronice este gata de a fi folosita. Dar, pentru mai multa precautie, ar trebui sa astepti cinci minute dupa ce ai umplut rezervorul si abia apoi sa vapezi. Acest lucru nu ar trebui sa fie necesar (atata vreme cat ai inmuiat fitilul), dar daca nu ai pregatit rezistenta corespunzator, risti sa o distrugi.

2. Nu vapa in continuu

Vapatul in continuu- atunci cand vapezi si tot vapezi pana cand nu-ti mai vezi tigara electronica de norii de vapori- poate arde rezistenta. Cauza este echilibrul mentionat mai devreme: trebuie sa te asiguri ca fitilul se poate inmuia din nou inainte de a apasa inca o data butonul de pornire. In cazul unei folosiri normale, acest lucru nu reprezinta o problema, pentru ca te vei opri din vapat in scurt timp si vei da timp fitilului sa-si revina. Dar daca vei continua sa vapezi pentru o perioada indelungata, fitilul se va usca. Iar atunci cand vei vapa din nou, vei risca arderea fitilului.

Solutia este simpla: opreste-te din vapat pentru un scurt timp. Daca observi ca aroma s-a diminuat, acesta este un semn ca ar trebui sa te opresti. Acest lucru indica faptul ca nu mai este suficient lichid pentru tigara electronica in rezistenta si ca te apropii de ardere. Fitilul are nevoie de timp pentru a se inmuia din nou. Rezistenta va fi fierbinte, asa ca cel mai simplu e sa te opresti din vapat 5-10 minute si sa lasi rezervorul sa-si faca treaba.

3. Redu setarile de wattaj

Atunci cand vapezi la un wattaj ridicat, vaporizezi mai mult lichid pentru tigara electronica cu fiecare pufaire. Acest lucru e extraordinar daca iti doresti sa obtii nori de vapori, dar poate totodata sa-ti afecteze rezistenta. In cazul vapatului mai rapid, fitilul face uneori eforturi pentru a absorbi suficient e-lichid. Si, atunci cand nu poate face fata, fitilul se va arde. Acest principiul este asemnator cu vapatul in continuu, cu exceptia faptului ca acest lucru se intampla dupa un numar redus de vapari.

Solutia este sa reduci setarile de wattaj. Daca observi o diminuare a aromei, atunci probabil ca rezistenta ta s-a uscat si are nevoie de timp pentru a absorbi lichidul pentru tigara electronica. Va trebui sa iei o pauza, insa pentru a evita aceasta situatie, redu putin wattajul.

In mod normal, ar trebui sa existe indicatii pentru marja de wattaj ideala pentru fiecare rezistenta, asa ca daca te incadrezi in parametrii nu ar trebui sa ai probleme. Cel mai bine este sa incepi de la limita inferioara si apoi sa urci gradat. Iar daca observi o lipsa a aromei si o supraincalzire a rezistentei, cea mai simpla solutie este micsorarea wattajului.

4. Asigura-te ca ai rezervorul plin

Atunci cand cantitatea de lichid pentru tigara electronica din rezervor este scazuta, fitilul nu poate sa absoarba e-lichidul. In cazul multor capete de rezistente, e-lichidul trebuie sa atinga un anumit nivel pentru a ajunge la orificiile fitilului. Iar atunci cand putin e-lichid vine in contact cu fitilul, acesta nu se inmoaie suficient de repede. Problemele apar rapid cand nivelul de lichid pentru tigara electronica este foarte scazut.

Cea mai simpla solutie este sa iti mentii rezervorul plin. Alternativ, poti sa rotesti rezervorul constant pentru ca lichidul sa se absoarba in fitil. Dar aceasta solutie este indoielnica si este destul de greu sa rotesti rezervorul atunci cand ai un nivel foarte scazut de lichid pentru tigara electronica, asa ca este recomandata umplerea acestuia.

5. Foloseste un e-lichid cu mai mult PG

PG este mai fluid decat VG, iar acest lucru inseamna ca PG se absoarbe mai usor in fitil. Acest fapt afecteaza profund echilibrul de care avem nevoie dintre viteza inmuierii fitilului si viteza vapatului. Daca e-lichidul tau nu este absorbit suficient de repede de fitil, risti sa vapezi pe uscat sau sa arzi fitilul.

E-lichidele cu un procent de VG mai mare (70% sau mai mult) pot cauza probleme la fitil sau iti pot distruge rezistenta. Daca te confrunti des cu vapatul pe uscat sau rezistentele arse, s-ar putea sa fie din vina e-lichidului pe care il folosesti. Incearca sa il schimbi cu un elichid cu un procent de 50/50 de VG cu PG sau cu un e-lichid bazat pe PG.

Insa nu intotdeauna lichidul pentru tigara electronica este problema. Spre exemplu, rezervoarele sub ohm sunt setate pentru e-lichide cu o concentratie mai mare de VG. Cu toate acestea, daca fitilul nu este inmuiat corespunzator, ar putea cauza probleme.

6. Incearca un e-lichid cu mai putin indulcitor

Daca lichidul pentru tigara electronica contine foarte multi indulcitori, acesta poate sa infunde rezistenta. Indulcitorii din e-lichide se pot carameliza, lucru care pare delicios atunci cand e vorba de deserturi, dar cand vine vorba de rezistenta ta, trebuie sa te gandesti ca poate fi distrusa. Fitilul caramelizat poate sa absoarba in continuare e-lichid, iar atunci cand vapezi poate cauza aceleasi probleme ca si in cazul rezistentei.

Cu toate ca indulcitorii din e-lichide pot infunda rezistenta, exista si alte motive pentru infundarea acesteia: e-lichidele care contin arome de cafea sau de desert. In general, e-lichidele mai inchise la culoare pot sa aiba un impact negativ asupra rezistentei si fitilului, iar cele deschise la culoare sunt mai sigure.

In cazul unei rezistente infundate, poti sa cureti fitilul folosind apa sau alcool distilat. Daca vei curata fitilul astfel, va trebui sa il lasi sa se usuce complet pentru 24 de ore (sau mai mult) pana a-l folosi.

In ceea ce priveste curatarea rezistentei, parerile sunt impartite. Exista metode diferite si de multe ori nu vei reusi sa cureti eficient rezistenta, indiferent ce ai face. Acest lucru este valabil mai ales in cazul in care ai incercat sa vapezi cu rezistenta infundata si cu fitilul caramelizat.

Cea mai simpla solutie pentru a evita problemele de mai sus este sa folosesti un lichid pentru tigara electronica cu mai putini indulcitori. Va trebui totusi sa arunci rezistenta infundata, dar aceasta lectie te va ajuta sa eviti problema pe viitor.

7. Foloseste controlul temperaturii

Daca vrei sa rezolvi simplu problema fitilelor arse, trebuie sa folosesti o baterie ce are control al temperaturii. Aceasta te ajuta sa detectezi schimbari ale rezistentei care pot aparea atunci cand materialele acesteia se incalzezc excesiv. Spre exemplu, modul Joyetech eVic VT iti permite sa setezi o temperatura maxima pentru rezistenta ta. Atunci cand tigara electronica ajunge la aceasta temperatura, se va opri pentru a preveni incalzirea excesiva.

Controlul temperaturii este o solutie magica pentru a preveni rezistentele si fitilele arse. Daca incerci sa vapezi fara ca fitilul sa fie inmuiat suficient, tigara electronica nu va functiona. Asa ca nu vei reusi sa arzi fitilele, chiar daca te vei stradui sa faci acest lucru. Controlul temperaturii poate rezolva aceasta problema, fara a mai fi nevoie de restul sfaturilor din aceasta lista. Insa ai nevoie de o tigara electronica adaptabila si de un rezervor care sa permita instalarea unei rezistente din nichel, titan sau otel inoxidabil.

Ai grija de buzunarul si papilele tale gustative

Lista de mai sus pare sa contina foarte multe detalii pe care trebuie sa le urmaresti, dar merita sa faci eforturi pentru a-ti proteja rezistenta. Rezistentele si fitilele arse reprezinta bani irositi, pentru ca nu exista cale de intoarcere: va trebui sa le inlocuiesti cu unele noi. Acest lucru este este valabil in special daca nu ti-ai pregatit rezistenta si, astfel, ai distrus-o. In plus, gustul este atat de ingrozitor, incat probabil ca te va marca pe viata.

Asadar, tine cont de aceste sfaturi daca vrei sa te bucuri de lichidul pentru tigara electronica, sa-ti protejezi rezistenta si sa eviti gustul de fitil ars.


Postat în:1. Esti nou? Ce trebuie sa stii, Uncategorized

Doctor: 10 raspunsuri la intrebarile comune despre tigara electronica

$
0
0

doctor tigara electronica

In urma raportului realizat de Royal College of Phisicians, care incurajeaza fumatorii sa ia in calcul tigara electronica ca o alternativa mult mai sigura pentru fumatul de tigari clasice, Dr Andy McEwen, director executiv al National Centre of Smoking Cessation and Training, a fost rugat sa ofere raspunsuri la cele mai intalnite intrebari despre tigara electronica.

1. Tigara electronica este mai sigura decat fumatul de tigari cu tutun?

Doctor McEwen: Da. Conform informatiilor de care dispunem pana acum, expertii considera tigara electronica mult mai sigura decat tigarile cu tutun. Fumatul este asociat cu un numar considerabil de riscuri atat pentru fumatori, cat si pentru cei din jurul lor. De aceea, trecerea de la tigarile cu tutun la tigara electronica reduce semnificativ riscurile pentru sanatatea acestora.

2. Nicotina este o substanta periculoasa?

Doctor McEwen: Nicotina nu provoaca boli asociate cu fumatul de tigari clasice, cum ar fi cancerul sau bolile de inima, insa provoaca dependenta. Cu toate acestea, exista o parere gresita destul de raspandita, conform careia poti sa faci o supradoza de nicotina daca folosesti tigara electronica. Realitatea ne demonstreaza insa contrariul: nu risti sa te otravesti cu nicotina si nici nu s-au inregistrat cazuri de persoane care sa faca supradoza in urma inhalarii vaporilor de lichid pentru tigara electronica ce contin nicotina. Prin urmare, poti sa folosesti tigara electronica linistit de oricate ori ai nevoie pentru a preveni sevrajul nicotinic si pentru a-ti controla pofta de a fuma tigari clasice.

Acelasi lucru este valabil in cazul terapiilor de substitutie a nicotinei: daca in corp ajunge o cantitatea mai mare de nicotina decat cea cu care erai obisnuit, atunci s-ar putea sa ai o senzatie usoara de greata sau de ameteala, insa ambele vor trece rapid. Daca ti se intampla acest lucru, redu pur si simplu nivelul de nicotina din lichidul pentru tigara electronica pe care il folosesti sau vapeaza mai rar.

3. Poate sa produca chimicale daunatoare?

Doctor McEwen: Atunci cand tigara electronica este de buna calitate si folosita corespunzator (fara a o supraincalzi), s-a observat ca vaporii degajati de aceasta contin substante mult mai putin dunatoare decat fumul emanat de tigarile clasice. Atunci cand lichidul pentru tigara electronica este supraincalzit, acesta poate sa produca un gust neplacut, intepator- asadar, vei sti cu siguranta cand se intampla acest lucru.

4. Tigarile electronice pot exploda?

Doctor McEwen: Ca si in cazul oricarui dispozitiv reincarcabil, cum sunt telefoanele mobile sau laptopurile, este importanta folosirea unui incarcator potrivit pentru tigara electronica respectiva, precum si supravegherea acesteia in timp ce se incarca. Cazurile in care tigarile cu tutun au provocat incendii reprezinta principalul motiv al arderilor integrale de case si sunt mult mai frecvente decat cele cauzate de tigara electronica.

5. Daca fumez tigari clasice si vapez in acelasi timp, sunt in siguranta?

Doctor McEwen: Nu exista dovezi conform carora fumatul de tigari clasice si vapatul simultan ar fi mai mai daunatoare decat fumatul. Insa cele mai multe beneficii pentru sanatate apar atunci cand renunti complet la fumat. Asadar, scopul principal al folosirii tigarii electronice ar trebui sa fie renuntarea la fumat.

Unele persoane reusesc sa faca rapid trecerea de la tigarile clasice la tigara electronica, in timp ce pentru altele acest proces dureaza mai mult. S-ar putea sa fie nevoie sa incerci tigari electronice diferite si e-lichide diferite pentru a gasi combinatia perfecta care te va ajuta sa renunti complet la fumat, insa acest lucru este cat se poate de normal.

6. Cu ce tigara electronica ar trebui sa incep?

Doctor McEwen: Aceasta alegere depinde de preferintele fiecarei persoane in parte. In cazul tigarilor electronice cu rezervoare ce pot fi reincarcate, este nevoie putin timp pentru a te adapta, dar acestea iti permit utilizarea mai multor arome si iti ofera, in general, o cantitate mai mare de nicotina decat cele similare tigarilor cu tutun. Cei care le folosesc sunt de parere ca tigarile electronice cu rezervoare produc un nivel ridicat de satisfactie. Specialistii din magazinele de tigari electronice te pot ajuta sa alegi modelul potrivit sau poti intra pe forum-uri, unde sa ceri sfaturi de la alti utilizatori de tigara electronica.

In functie de cantitatea de nicotina pe care obisnuiai s-o obtii prin intemediul tigarilor cu tutun, vei stabili nivelul de nicotina necesar. Si, bineinteles, nivelul de nicotina pe care il vei obtine din e-lichid depinde si de tipul de tigara electronica ales si de modul de utilizare. In general, fumatorii de un pachet de tigari pe zi considera ca este suficient un nivel de nicotina de 18mg/ml. Asadar, poti sa incepi cu acesta concentratie si sa vezi cum te simti.

7. Cum ar trebui sa folosesc tigara electronica pentru a renunta la fumat?

Doctor McEwen: folosirea unei tigari electronice este foarte diferita de fumatul unei tigari cu tutun. De obicei, vapatul presupune inhalarea prelungita de vapori, intr-un ritm redus ca intensitate. Acest lucru este valabil pentru ca tigarile electronice au o rezistenta care incalzeste e-lichidul. S-ar putea sa simti ca vrei sa vapezi in momente in care nu erai obisnuit sa fumezi, insa nu trebuie sa te ingrijorezi, deoarece in timp vei dezvolta stilul tau personal de vapat. O tigara clasica se fumeaza de la inceput pana la sfarsit. In schimb, din tigara electronica poti sa tragi o data sau de doua ori, dupa care sa o pui deoparte. Daca vei observa ca o folosesti mult prea frecvent, s-ar putea sa ai nevoie de un e-lichid cu o concentratie mai mare de nicotina.

Daca intervine tusea atunci cand folosesti tigara electronica, nu trebuie sa te ingrijorezi. Acest lucru este normal la inceput si s-ar putea sa te ajute daca schimbi e-lichidul pe baza de propilen glicol cu unul bazat pe glicol vegetal, care este mai bland.

8. Folosirea tigarii electronica ma va costa mai putin decat fumatul?

Doctor McEwen: Da, si vei observa ca sumele se vor reduce substantial, in comparatie cu cele necesare pentru tigarile clasice. Un kit pentru incepatori pentru tigarile electronice cu rezervorul reincarcabil poate sa coste intre 100 si 250 RON. Dupa care va trebui numai sa inlocuiesti atomizorul periodic si sa-ti cumperi lichid pentru tigara electronica. Frecventa cu care va trebui sa schimbi atomizorul depinde de modul tau de a vapa, insa, in general, va trebui sa il schimbi la aproximativ doua saptamani. In caz contrar, vei obtine un gust de ars si o cantitate redusa de vapori.

9. Pot sa folosesc tigara electronica in locurile in care nu este permis fumatul?

Doctor McEwen: Nu exista legi care sa interzica tigara electronica in locurile publice. Insa ar trebui sa folosesti tigara electronica cu respectul cuvenit pentru cei din jur, in special daca este vroba de nefumatori.

10. Este periculos vapatul pasiv? Cum imi pot proteja copiii?
Doctor McEwen: Spre deosebire de fumatul pasiv-despre care se stie ca provoaca cancer- nu exista dovezi care sa indice ca vapatul pasiv este periculos pentru cei din jur. Cu toate acestea, nu este recomadata folosirea tigarii electronice de catre nefumatori sau copii.

Pentru a preveni cazurile de otravire (spre exemplu, in cazul in care copiii beau e-lichid), ar trebui sa depozitezi tigara electronica si e-lichidul intr-un loc sigur, la fel cum procedezi cu medicamentele sau cu produsele pentru curatenie.

The National Centre for Smoking Cessation and Training ii invata pe specialistii in renuntarea la fumat sa ofere un spijin eficient persoanelor care isi doresc sa se lase de acest viciu. Acestia au creat o prezentare succinta in care sustin faptul ca tigara electronica ar trebui sa fie inclusa in practica lor zilnica.

Sursa: cancerresearchuk.org/


Postat în:5. Articole pro tigara electronica, Uncategorized

FDA finanteaza un nou studiu despre tigara electronica

$
0
0

tigara_electronica_fda

FDA si the National Institute of Health colaboreaza din 2011 pentru a studia fumatul si vapatul in cazul populatiei americane, cu scopul de a crea politici mai eficiente pentru controlul tutunului. Primele rezultate ale studiilor au fost facute publice, iar cercetarile au fost extinse pana in 2022 si isi propun in special studierea obiceiurilor tinerilor. Din fericire pentru utilizatorii de tigara electronica, primele rezultate sustin afirmatia conform careia tigara electronica nu ii determina pe tineri sa utilizeze tigari cu tutun.

Studiul FDA despre tigara electronica contrazice opiniile negative in privinta vapatului

PATH (Studiu pentru evaluarea consumului de tutun) este o cercetare de durata demarata din 2013. Scopul acesteia este de a estima impactul politicilor actuale pentru controlul tutunului, stabilite in urma Actului de Prevenire si Control al tutunului, si de a oferi directii pentru stabilirea noilor politici de reglementare. Cu toate ca initial studiul trebuia sa contina trei segmente de populatie, cercetarea s-a extins asupra a inca patru. In martie 2016 au fost facute publice datele obtinute cu ajutorul primului segment de populatie, format din 59.600 de fumatori si nefumatori. Datele obtinute cu ajutorul celui de-al doilea segment de populatie sunt in stadiul de verificare, iar studiul inceput pe cel de-al treilea segment de populatie este completat pana la 40%.

Asadar, ce date ne furnizeaza pana acum PATH referitor la tigara electronica? Cu toate ca tigara electronica a crescut in popularitate in ultima perioada, utilizatorii de tigara electronica reprezinta in continuare o minoritate. Multi americani au testat tigara electronica la un moment dat, insa doar 5.5 dintre adulti si 3.1 dintre tinerii cu varste intre 12-17 ani au afirmat ca au vapat in ultima luna. In cadrul acestui grup restrans, doar 40% au declarat ca au folosit tigara electronica mai mult de 3 ori in ultima luna, iar acest lucru este in contradictie cu afirmatia celor care sunt impotriva vapatului, potrivit careia tigara electronica ar provoca dependenta in aceeasi masura ca tigarile cu tutun. In plus, concluziile initiale ale studiului PATH detroneaza mitul conform caruia tigara electronica ar provoca utilizarea tigarilor cu tutun, deoarece 91% dintre persoanele care au afirmat ca au vapat folosisera deja tigarile cu tutun.

Concluziile studiului FDA despre tigara electronica detroneaza mitul conform caruia tigara electronica ar provoca utilizarea tigarilor cu tutun

Rezultatele obtinute de cercetatori sugereaza faptul ca un procent mult mai mare de fumatori au apelat la tigara electronica, in comparatie cu procentul de vaperi care au trecut la fumatul de tigari cu tutun. „Concluzia este ca tigara electronica pare sa fie folosita in special de fumatori sau de cei ce vor deveni fumatori.”, a declarat Dr David T. Levy, profesor de oncologie la Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center. De asemenea, Dr Levy a punctat faptul ca frecventa utilizarii tigarii electronice a concis cu o scadere a numarului de fumatori, iar acest lucru inseamna ca tigara electronica ii poate ajuta pe fumatori sa renunte la fumat.

Concluziile studiului FDA despre tigara electronica referitor la e-lichide

Criticii tigarii electronice au acuzat companiile producatoare de tigari electronice de atragerea tinerilor cu ajutorul e-lichidelor cu arome, insa cercetatorii din cadrul studiului PATH au descoperit faptul ca in special adultii prefera varietatea e-lichidelor. Adultii apreciaza e-lichidele cu arome de fructe, in defavoarea celor cu aroma asemanatoare cu tutunul. Cel mai cuprinzator studiu despre tigara electronica, realizat de Consumer Advocates for Smoke-Free Alternatives (CASAA), a descoperit faptul ca diversitatea aromelor din e-lichide ii ajuta pe fumatori sa faca tranzitia catre varianta mai sigura, tigara electronica.

Speram ca, in viitor, reprezentantii FDA sa accepte faptul ca tigara electronica este o modalitate care ii ajuta pe fumatori sa renunte la fumat. Insa, pana atunci, vaperii au si mai multe dovezi pentru a discredita numeroasele mituri despre tigara electronica si pentru a se convinge ca aceasta este cea mai buna alternativa pentru tigarile din tutun.


Postat în:2. Efectele tigarii electronice, Uncategorized

De ce iubesc vaperii aromele pentru tigara electronica?

$
0
0

Raspunsul la aceasta intrebare suna cam asa: “Iubesc aromele pentru ca… nu stiu, pur si simplu le iubesc!”. Pun pariu ca acum cauti si tu macar cateva motive pentru care sa recunosti ca iubesti aromele. Dr. Eric Soule, cercetator al Centrului pentru Studiul produselor din tutun din cadrul Departamentului de Psihologie de la Universitatea Virginia, Commonwealth, a realizat un studiu referitor la folosirea aromelor pentru tigari electronice, cu suportul financiar din partea National Institute on Drug Abuse of the National Institutes of Health.

Amatorii de tigari electronice afirma ca acestea isi pot pierde din atractivitate, in comparatie cu tigarile cu tutun, in lipsa aromelor specifice. Aceasta afirmatie este valabila mai ales in cazul scepticilor tigarii electronice, care considera ca aromele din lichidul pentru tigara electronica ii pot atrage pe tineri, iar acestia pot deveni dependenti de nicotina sau de tigari cu tutun.

Aceasta dezbatere intre cele doua categorii de dependenti de nicotina- vaperi si fumatorii de tigari cu tutun – este fara sfarsit. Pe de-o parte, sunt fumatorii care vor sa renunte la viciu si aleg tigara electronica pentru ca este mai sigura; pe de alta parte, sunt cei care sunt entuziasmati sa incerce tot ce este interzis, de la alcool, la tutun, la tigari electronice si marijuana.

Unele tari au decis sa interzica anumite arome ale e-lichidelor si sa restranga varietatea de arome ale tigarilor cu tutun. Aceasta pozitie este discutabila, mai ales daca luam in considerare faptul ca publicul targetat este cel al fumatorilor care vor sa renunte la viciu cu ajutorul unei tigari electronice. In Statele Unite ale Americii, majoritatea aromelor pentru tigari cu tutun au fost interzise, dar raman legale aromele din lichidele pentru tigara electronica, ca urmare a Actului de Preventie Familial impotriva Fumatului si a Legii privind Controlul Tutunului.
In cercetarea condusa de Dr. Soule si co-autorii, acestia au observat ca, in comparatie cu tigarile din tutun, tigara electronica ofera un spectru larg de arome, dintre care unele reproduc gustul unui fruct, iar cele mai complexe contin un ansamblu de arome. Totodata, ei au evidentiat faptul ca rolul folosirii aromelor in lichidele pentru tigara electronica nu apare in literatura de specialitate, ceea ce a ingreunat cercetarea cu privire la impactul aromelor tigarilor electronice in perceptia si comportamentul vaperilor.

Conform autorilor, studierea “motivelor identificate de utilizator pentru alegerea aromelelor pentru tigara electronica” este primul pas spre intelegerea acestui comportament in curs de dezvoltare.

 
Despre studiu

Studiul a cuprins doua faze, pe 40 de pacienti, care au fost recrutati de pe forumurile de specialitate. Prima faza a fost cea de “brainstorming”, in care participantii au emis ipoteze de genul “Motivul specific pentru care folosesc o anumita aroma pentru tigara electronica este…”. Cea de-a doua faza a fost reprezentata de “sortarea informatiilor” in declaratii de grup si “sarcina de rating”, unde fiecare participant a evaluat declaratia sa cu optiuni de raspuns de la 1 (Categoric nu e un motiv) la 7 (Categoric este un motiv), ca, in final, sa construiasca o harta grafica conceptuala reprezentativa a problemei.

Cele doua prejudecati majore identificate de cercetatori in timpul studiului au fost legate de culoarea pielii – albii(87.0%)/barbati(58,7%), fapt ca face ca studiul sa nu fie reprezentativ printre fumatorii din Statele Unite ale Americii.

 
Conceptualizarea

Conceptul de reprezentare vizuala este o abordare folosita in special de ingineri, pentru a organiza mai bine structura unei lucrari. Reprezinta, totodata, ideile si informatiile conectate, cu ajutorul unei sageti, intr-o structura de ramificare descendenta. Distanta dintre acestea poate fi un indiciu al apropierii lor, iar pozitia relativa in spatiu ofera similitudini care pot fi examinate de cercetatori.

 
Concluziile studiului

Profilul respondentului tipic a fost:

  • fost fumator (93,5%)
  • vaper exclusiv (76,1% dintre respondenti au spus ca au folosit tigara electronica in ultimele 30 de zile) sau utilizatori duali – de tigara electronica si tigari din tutun (23,9% dintre respondenti au spus ca imbina aceste doua tipuri de tigari)
  • jumatate (52,2%) au spus ca vapeaza de 16 ori sau mai mult pe durata unei zile
  • aproape toti respondentii au spus ca fie folosesc lichide pentru tigara electronica cu concentratie mai mica de 8mg/ml (43,5%), fie de 8-18 mg/ml (39,1%)
  • majoritatea (69,6%) au spus ca dispozitivul pe care il folosesc are rezervor.

De remarcat este faptul ca apare o noua notiune a vaperului. In comparatie cu traditionalul raspuns “am folosit tigara electronica in ultimele 30 de zile”, autorii au determinat ca numarul de vaperi din ultimele 30 de zile este mai mare si ca, in consecinta, numarul de pufuri este, in medie, intre 12-15.

 

Grupul de respondenti a identificat 114 arome, impartite in 4 categorii:

  • mancare/deserturi/condimente: vanilie, banana, piersici, cafea
  • fructe (pepene, mango)
  • tutun sau mentol
  • alte combinatii de arome (guma de mestecat, sampanie de afine, vanilie si tutun).

Harta conceptuala a vapatului cu arome

tigara electronica arome

Harta conceptuala a fost realizata folosind cele 5 motive personale pentru folosirea aromelor in elichide:

  • satisfactie crescuta/placere
  • varietate si personalizare
  • un gust mai bun decat tigarile cu tutun
  • dorinta de suprima alimentatia
  • impactul social.

In momentul in care au studiat rating-urile, cercetatorii au constat urmatoarele rezultate: cei ce folosesc tigara electronica datorita satisfactiei crescute/placerii reprezinta un procent mai mare (respectiv, mai mult decat un motiv de a vapa), in comparatie cu cei pentru care conteaza varietatea si personalizarea, dorinta de suprima alimentatia si impactul social. Acest lucru tinde sa demonstreze ca satisfactia crescuta/placerea motivul predominant in alegerea lichidului pentru tigara electronica.

Un alt aspect interesant este acela ca procentul de persoane care folosesc o concentratie de nicotina sub 8mg/ml este mai mare decat al celor care folosesc 8mg/ml sau mai mult.

Conform autorilor, aromele din lichidele pentru tigara electronica “par sa le imbunatateasca experienta vapatului (…), prin cresterea satisfactiei si a placerii asociate, contribuie la varietatea si personalizarea folosirii tigarii electronice, le ofera gustul unor arome de mancare, fara consumul acestora, fac ca gustul sa fie mai bun decat al tigarilor cu tutun si le imbunatatesc viata sociala”.

Un fumator alege sa renunte la fumat sau sa reduca tigarile cu nicotina cu ajutorul tigarii electronice din cauza efectelor nocive pe care primele le au asupra sanatatii si pentru a-si suprima pofta de mancare.

 
Aromele pentru tigara electronica suprima pofta de mancare

Chiar daca aceasta tema este abordata pe foarte multe forumuri de discutii, studiul acesta releva ca aromele folosite in elichide scad pofta de mancare pentru ca “lichidele aromate sunt considerate un instrument pentru a evita consumul de alimente cu aport caloric ridicat”.
Acest studiu este convergent cu altul, realizat de un cercetator italian, care a demonstrat ca printre beneficiile trecerii pe tigara electronica se numara si scaderea in greutate, scaderea riscului de cancer si a bolilor cardiovasculare.

 
Cum ar trebui interpretate rezultatele?

Acest studiu arata ca perceptia vaperilor care folosesc lichide pentru tigara electronica cu arome s-a imbunatatit: „acestea sunt mai placute, mai satisfacatoare si mai atragatoare din multe alte motive, exceptand schimbarea gustului vaporilor inhalati cu ajutorul tigarii electronice.”


Postat în:3. Despre e-lichide, Uncategorized

Primul studiu romanesc atesta efectele pozitive ale tigarii electronice

$
0
0

studiu tigara electronica romania

Socant… dar am ajuns sa traiesc si ziua in care in Romania s-a facut un studiu despre tigara electronica. Mare mi-a fost uimirea sa gasesc in revista „stiinta si tehnica” un studiu despre tigara electronica!!!

Primul studiu romanesc care testeaza efectele vaporilor produsi de tigara electronica, in comparatie cu fumul de tigara, a fost realizat de Dr. Cristina Achim, impreuna cu grupul de cercetare „Optica si Laseri in Stiintele Vietii, Mediu si Tehnologie”, din Departamentul Laseri, Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei din Magurele/Ilfov. Studiul cercetatorilor romani s-a axat pe analizarea etilenei din respiratia a doua loturi de subiecti fumatori de tigara electronica si tigara traditionala cu ajutorul unui sistem ultrasensibil ce beneficiaza de o limita de detectie foarte sensibila.

De ce este relevanta etilena din respiratie pentru a studia efectele tigarii electronice?

Etilena este o substanta care apare in aerul expirat ca o consecinta a stresului oxidativ. Stresul oxidativ este un proces biochimic si fiziologic , iar reactia corpului uman la acesta este frecvent inadecvata. Etilena este, asadar, o consecinta a stresului oxidativ la nivel celular, cauzata de radicalii liberi neanihilati si formati in exces. De aceea, scopul acestui prim studiu romanesc este de a analiza daca vaporii proveniti de la tigara electronica contin mai putini radicali liberi decat fumul de tigara.

In fumul de tigara exista doua surse diferite de radicali liberi: din gudron si din gazul produs dupa ardere. Radicalii liberi se gasesc practic pretutindeni: in aerul pe care il respiram, in substantele chimice ingerate, in intregul organism.

Pe de alta parte, lichidul pentru tigara electronica contine un propilen glicol sau/si glicerol, nicotina si substante chimice aromatizante. Lichidul pentru tigara electronica este vaporizat si inhalat, iar in loc de arderea tutunului, cum se intampla la tigara traditionala, are loc incalzirea lichidului.

Radicalii liberi produsi de organismul nostru pot crea o stare de oxidare la nivel celular, numita stres oxidativ. In mod normal, stresul oxidativ este tinut sub control de organism, iar radicalii liberi sunt neutralizati de sistemul antioxidant natural al organismului. Daca acest sistem protector nu mai face fata, radicalii liberi incep sa atace celulele sanatoase si ADN-ul celular. Radicalii liberi sunt asociati cu probeleme grave de sanatate, precum afectiuni ale plamanilor si rinichilor, functionarea improprie a sistemelor nervos si imunitar, favorizarea aparitiei cancerului, dar si cu boli transmisibile genetic.

Realizarea studiului

Practic, in acest studiu sunt prelevate probe de aer expirat de la subiectii fumatori de tigara electronica si traditionala, care sunt apoi analizate fotoacustic. In urma analizei efectuate, se studiaza concentratiile de etilena din respiratia vaperului, si, respectiv, a fumatorului.
Colectarea aerului expirat de la subiectii fumatori de tigara electronica si traditionala a fost initiata de catre fiecare fumator imediat dupa puff-ul final al fiecarei tigari, subiectii folosind aceeasi procedura de inhalare a fumului/vaporilor. De asemenea, subiectii au fost rugati sa fumeze aceeasi marca de tigari, pentru a evita variabilitatea in compozitia fumului.

Pentru evaluarea etilenei din respiratie si analizarea efectului de inhalare cu tigara electronica si cea traditionala, s-a ales aceeasi cantitate de nicotina pentru cele doua loturi de subiecti.

Concluziile studiului

In cazul fumatorilor de tigara traditionala s-a observat un nivel crescut de etilena si existenta unui stres oxidativ crescut, in comparatie cu nivelul de etilena din respiratia utilizatorilor de tigara electronica, unde s-a generat o stare de stres oxidativ mai mica. Cercetatorii au concluzionat, ca este recomandata inlocuirea fumatului de tigari traditionale cu fumatul tigarilor electronice.

Din pacate studiul nu a fost mediatizat deloc… ca deh, nu intereseaza pe nimeni sa scrie despre asa ceva. Studiul a fost publicat doar in revista de care v-am zis si cam atat… Si ne mai intrebam de ce nu se face cercetare in Romania? Pai uite ca se face, dar cati dintre voi ati auzit de studiul asta?


Postat în:2. Efectele tigarii electronice, Uncategorized

Aldehidele si tigara electronica – pericol real sau nu?

$
0
0

tigara_electronica_aldehide

Pe masura ce trece timpul, se realizeaza din ce in ce mai multe studii medicale privind efectele tigarii electronice, lucru care este in avantajul tuturor, dar mai ales al nostru, iubitorii de tigara electronica. Este important ca noi sa ne putem bucura de vapat in siguranta, iar cercetarile medicilor ne confirma in ce masura si in ce conditii vapatul este inofensiv pentru sanatatea noastra.

Un studiu realizat de Environmental Research and Technology, analizat de Dr. Konstantinos Farsalinos, vorbeste despre nivelul de aldehide din vaporii de tigara electronica. Autorii cercetarii au comparat lichidele cu aroma cu lichidele fara aroma (baza pura, PG, VG sau combinatii) si au ajuns la concluzia ca cele mai mari emisii de aldehide au fost gasite in lichidele de tigara electronica cu aroma de pepene si de cafea. Surprinzator, in lichidele fara aroma nu a fost gasita nicio urma de aldehide la vaporizare.

In urma acestei concluzii, am putea exclude dry puff-urile (inhalarea vaporilor seci, cu gust de ars, produsi de atomizor atunci cand se supraincalzeste) ca fiind responsabile de emisiile mari de aldehide, altfel s-ar fi gasit urme din aceasta substanta si in lichidele nearomate pentru tigara electronica. Concluziile acestui studiu sunt in contradictie cu cercetarile anterioare legate de emisiile de aldehide din lichidele de tigara electronica.

Problema principala cu acest studiu consta in insasi rezultatul sau. De ce s-au gasit niveluri mari de aldehide in lichidele aromate si nicio urma in cele fara aroma? Majoritatea cercetarilor facute pana acum pe marginea acestui subiect au relevat faptul ca aldehidele se formeaza in urma degradarii termice a componentelor de baza din tigara electronica: propilen glicolul si glicerina vegetala. Studiul de fata, in schimb, a ajuns la concluzia ca aromele sunt responsabile. Spre exemplu, in lichidul de tigara electronica cu aroma de pepene s-a gasit o cantitate atat de mare de formaldehida incat vapatul a 1 ml de lichid cu aroma de pepene echivaleaza cu fumatul a 20 de tigari, din punct de vedere al emisiilor de aldehide. Ciudat, nu-i asa?

Dr. Konstantinos Farsalinos, cunoscut pentru obiectivitatea si rigoarea stiintifica in cercetarea efectelor tigarii electronice asupra sanatatii a identificat aceasta problema si a subliniat faptul ca nu isi poate exprima niciun fel de parere obiectiva asupra studiului, mai ales avand in vedere ca rezultatele acestuia par sa nu aiba nicio consistenta logica si sunt in contradictie cu studiile anterioare. Un aspect fascinant al cercetarii stiintifice este faptul ca un studiu nu poate fi considerat valid decat daca poate fi repetat sub aceleasi conditii si poate furniza aceleasi rezultate. Tinand cont de acest lucru, Dr. Farsalinos deja a comunicat autorilor studiului despre care vorbim ca intentioneaza sa il reproduca, pentru a observa impreuna cu echipa sa daca emisiile de aldehide sunt legate cu adevarat de aromele din lichidele din tigara electronica, indiferent daca rezultatele vor fi in favoarea consumului de tigara electronica sau impotriva sa. Faptul ca exista oameni cu adevarat interesati de sanatatea noastra si nu conduc studii din interese pur economice, nu poate decat sa ne onoreze si sa ne bucure pe noi, consumatorii de tigara electronica.

Atitudinea Dr. Farsalinos este un exemplu pozitiv de obiectivitate care ne poate inspira in viata noastra de zi cu zi ca vaperi. E important sa ne pastram spiritul critic permanent si sa nu tragem concluzii ferme doar pe baza preferintelor de natura emotionala. Astfel, putem cunoaste pas cu pas, in mod obiectiv, in ce fel ne afecteaza consumul de tigara electronica, pentru a ne putea bucura de aceasta in siguranta.

P.S. In alta ordine de idei, trebuie sa stiti ca orice mancati prajit zilnic, poate contine aldehide. Exista studii care au dovedit ca, in urma arderii, uleiul de floarea soarelui genereaza cele mai toxice aldehide… just so you know.


Postat în:2. Efectele tigarii electronice, Uncategorized

Folosesc tigara electronica si sunt fericit cu asta

$
0
0

tigara_electronica_vaper

In ultima vreme s-a observat o avalansa de stiri care acopera subiectul tigarii electronice. Numeroase studii de specialitate pun utilizarea de tigara electronica intr-o lumina din ce in ce mai favorabila, asa cum merita. Foarte multe studii sunt orientate asupra comportamentului vaperilor. Ce anume ii determina sa renunte la fumat si sa treaca la tigara electronica? Care sunt motivele pentru care, din fumatori inraiti, ajung vaperi pasionati care afirma: “Folosesc tigara electronica si sunt fericit cu asta” ?

Sa incepem cu date concrete. In fiecare an, ASH (Action on Smoking and Health) efectueaza un sondaj pentru a determina schimbarile ce au loc in lumea tigarilor electronice din UK. Raportul este publicat pe website-ul lor si il poti consulta liber. Cine il citeste, poate observa ca cele mai importante 3 motive pentru care oamenii renunta la fumat si opteaza pentru tigara electronica sunt:

1. Dorinta de a renunta complet la fumat

2. Dorinta de a renunta la fumat dupa ce alte metode au esuat.

3. Dorinta de a reduce numarul de tigari si frecventa, fara a renunta la fumat in totalitate

ASH conduce aceste sondaje de cativa ani incoace si cele trei motive pentru trecerea de la fumat la vapat au ramas aceleasi. Este cat se poate de clar ca oamenii aleg sa foloseasca tigara electronica din dorinta de a inlocui tutunul total sau partial.

Folosesc tigara electronica si sunt fericit cu asta”

Exista nenumarate motive pentru care oamenii aleg tigara electronica pentru a renunta la fumat. Cele mai importante dintre acestea, sunt:

1. Consumul de nicotina

Tigara electronica permite fumatorilor sa controleze mai precis doza de nicotina, intr-un mod care seamana cel mai mult cu fumatul propriu-zis. Spre deosebire de guma sau plasturii cu nicotina, care au o rata de recidiva mare, tigara electronica ofera cele mai bune rezultate celor care vor sa renunte la fumat intr-un mod placut si eficient.

2. Experienta vapatului in sine

Experienta vapatului este una care simuleaza cat mai fidel experienta fumatului, diferenta majora fiind aceea ca vapatul de tigara electronica nu implica procesul de ardere. Inlocuirea fumatului tigarilor clasice cu tigara electronica este mult mai usoara, spre deosebire de celelalte produse alternative pentru fumat (guma si plasturi cu nicotina, tigari medicinale, tincturi) care sunt incapabile sa reproduca senzatia si gesturile implicate in procesul de a fuma.

3. Preturile din ce in ce mai mari ale tigarilor clasice

Pretul tutunului este in continua crestere peste tot in lume, ajungand la un nivel inaccesibil pentru multe persoane. Un fumator de un pachet de tigari pe zi, mai ales unul din Romania, poate ajunge sa cheltuie pe tigari, in medie, intre 10-20% din venitul sau lunar. Costurile utilizarii de tigara electronica sunt, in medie, cu 70% mai mici decat cele ale fumatului clasic.


Postat în:9.1. Povestiri despre tigari electronice de la cititori, Uncategorized

3 studii noi: tigara electronica te poate ajuta sa renunti la fumat

$
0
0

 

MJS eCigs 0699 De Sisti Desisti sisti.JPG

Pe tine te-a ajutat vapatul sa renunti la fumat? Daca da, afla ca nu esti singurul. Doua studii recente realizate in Marea Britanie si SUA confirma ca tigara electronica functioneaza ca metoda alternativa de a te lasa de fumat.

Studiul efectuat de cercetatorii britanici a fost condus de Universitatea College London, iar cel american a fost efectuat de Universitatea din California-San Diego.

Studiul britanic a concluzionat ca tigara electronica a fost asociata in mod pozitiv cu o rata de succes mare in renuntarea la fumat, comparabil cu alte metode alternative. Cercetatorii nu au descoperit printre respondenti o crestere a incercarilor de renuntare la fumat, ci o rata de succes frecventa la cei care deja incercau sa se lase de tutun. Conform studiului, se estimeaza ca utilizarea de tigara electronica a adus sute de mii de fosti fumatori in randul populatiei britanice. In schimb, cei care nu au fost niciodata fumatori de tigari clasice si vapeaza sunt foarte putini, sub 1%.

Printre cei care au incercat sa renunte la fumat, utilizarea de tigara electronica a depasit utilizarea celorlalte metode alternative de a renunta la fumat, precum plasturii sau guma cu nicotina.

Cercetatorii americani au tinut sub observatie subiectii fumatori pe o perioada de 2 ani. O parte dintre ei au utilizat tigara electronica de-a lungul celor doi ani, unii doar pentru o anumita perioada de timp, in timp ce altii nu au vapat deloc. Studiile au relevat ca cei care au utilizat tigara electronica in paralel cu tigarile clasica au avut o rata de renuntare la fumat mai mare decat celelalte categorii. Mai mult de 42% din utilizatorii de tigara electronica pe termen lung au reusit sa renunte la fumat pentru trei luni sau mai mult, spre deosebire de subiectii din alte categorii care au reusit aceeasi performanta intr-un procent de doar 16%.

Aceste studii reprezinta un pas inainte pentru cei care doresc sa renunte la fumat cu ajutorul tigarii electronice.

Conform unui alt studiu realizat tot de cercetatori britanici si publicat in revista Cancer Prevention Research, trecerea pe tigara electronica, chiar si pentru o scurta durata, poate reduce drastic efectele substantele nocive precum acroleina si monoxidul de carbon, in cazul fumatorilor.

Monoxidul de carbon este foarte nociv pentru organism, deoarece reduce cantitatea de oxigen, cu consecinte fatale pentru inima, plamani si creier. Acesta se depune pe artere, lucru care poate duce la infarct sau alte afectiuni cardiace. Totodata, medicii atrag atentia asupra efectelor daunatoare ale celor peste 70 de substante nocive din tigarile clasice: emfizem si cancer pulmonar si boli cardio-vasculare si respiratorii.

Tigara electronica merita mai multa atentie din partea comunitatii stiintifice, deoarece are un potential urias in prevenirea acestor afectiuni care afecteaza atatea persoane anual pe tot globul.


Postat în:1. Esti nou? Ce trebuie sa stii, Uncategorized

Tot ceea ce trebuie sa stii despre propilen glicol

$
0
0

propilen_glycol_tigara_electronica

Cand vine vorba despre metode alternative de administrare a nicotinei, aproape toate produsele au fost privite cu suspiciune, cu o anumita exceptie: propilen glicolul. PG-ul, baza din lichidul pentru tigara electronica cea mai populara, care atunci cand este incalzita de atomizor se transforma in vapori ce pot fi inhalati, a avut mereu o reputatie buna si greu de atacat. Cu toate acestea PG-ul a fost voit confundat de media cu DG (dietilen glicol), o substanta toxica ce se foloseste la fabricarea antigelului.

Probabil pentru ca propilen glicolul este studiat de peste 70 de ani si nu s-a gasit nici pana in ziua de astazi vreo dovada ca ar fi periculos pentru oameni. Unul din cele mai recente studii, care a presupus expunerea cainilor si a cobailor la doze mari de PG in aerul inhalat au confirmat ipoteza ca PG-ul poate fi considerat o substanta in general sigura.

Este adevarat ca nici unul din aceste studii nu a fost efectuat pe subiecti umani. Cu toate acestea, cele mai multe studii realizate in mediile industriale au fost realizate pe persoane care au fost expuse unei cantitati de PG la care nu poate fi expus niciodata un utilizator de tigara electronica.

Avand in vedere ca numarul vaperilor se inmulteste pe zi ce trece, cunoastem deja faptul ca, cel putin pe termen scurt si mediu nu exista plangeri asociate cu expunerea zilnica la propilen glicol. Bineinteles, vor exista mereu cateva persoane care nu vor avea toleranta la PG, fiind alergici, dar acest lucru nu este nicidecum un motiv general de ingrijorare, avand in vedere ca exista oameni alergici si la alune, nuci, oua, peste, etc. Pentru un procent mic de oameni PG-ul irita caile respiratorii, provocand o tuse usoara. Acestia pot alege lichidele ce au ca baza glicerina vegetala (GV).

Informatiile certe pe care le avem despre propilen glicol sunt rezultatul a aproape un secol de cercetari. Pe baza acestora putem afirma ca este foarte improbabil ca lichidul pentru tigara electronica pe baza de PG sa aiba efecte negative pe termen lung. Mai mult, putem afirma cu tarie ca este imposibil ca posibilele efecte secundare ale inhalarii PG-ului sa fie macar apropiate de cele ale fumatului de tigari clasice. La fel putem spune si despre fumatul pasiv de tigari clasice: acesta este infinit mai toxic decat ar putea fi vreodata expunerea pasiva la vaporii de PG.

In afara de lipsa de dovezi cum ca PG-ul ar fi riscant in vreun fel pentru sanatate, un alt motiv pentru care PG-ul a fost “lasat in pace” in dezbateri academice pe teme de sanatate este faptul ca acesta este folosit deja de foarte mult timp in diverse industrii adresate consumului uman: de la industria alimentara, la produse farmaceutice pana la unele produse de tip aerosol pentru astmatici.

Desi in viitor este foarte probabil sa creasca numarul vaperilor care nu au fost fumatori in prealabil, in prezent majoritatea utilizatorilor de tigara electronica sunt fosti fumatori. Asadar, lichidul de tigara electronica este din start un produs destinat reducerii riscului de imbolnavire din cauza fumatului si o alegere constienta a celor care isi doresc o metoda mai placuta si mai sigura de administrare a nicotinei. Tigarile electronice sunt dispozitive care satisfac aceasta nevoie deoarece lichidul de tigara electronica pe baza de propilen glicol simuleaza o experienta foarte apropiata de cea a fumatului.

 


Postat în:3. Despre e-lichide, Uncategorized

Tigara electronica previne bolile de inima

$
0
0

tigara_electronica_si_afectiunile_inimii

Peter Hajek, profesor de psihologie clinica si director al Unitatii de Cercetare a Sanatatii si Stilului de Viata din cadrul Institutului de Medicina Preventivă Wolfson, din Marea Britanie, a ajuns la concluzia ca cei responsabili de politici publice ar trebui sa isi indrepte atentia mai mult asupra tigarii electronice ca metoda de prevenire a aparitiei bolilor cardiovasculare printre fumatori.

Pana in prezent, campaniile publice pentru promovarea unei vieti sanatoase s-au concentrat asupra sportului, a alimentatiei sanatoase, pe reducerea consumului de alcool si renuntarea la fumat. Insa, in zilele noastre, din cauza stilului de viata accelerat, a cresterii numarului de persoane supraponderale si obeze si a schimbarilor demografice, aceste masuri sunt dificil de adoptat. Un stil de viata sanatos trebuie sustinut cu ajutorul unor masuri realiste, care sa vina in sprijinul obiceiurilor sanatoase, cum ar fi folosirea tigarii electronice de catre fumatori.

Fumatorii au nevoie de solutii alternative pentru a reduce riscurile de a dezvolta boli cardiovasculare, tigara electronica fiind una dintre cele mai eficace alternative pentru acest viciu, lucru confirmat de cardiologi britanici de inalta pregatire si notorietate.

Potrivit World Heart Federation, a doua cauza a afectiunilor cardiovasculare este fumatul, dupa presiunea arteriala marita. Viciul fumatului este cauza-radacina a peste 10% din bolile cardiovasculare, la nivel mondial. Desi legile care au interzis fumatul in spatiile publice au contribuit la o scadere semnificativa a mortalitatii, medicii cardiologi au sfatuit realizatorii de politici publice sa acorde o atentie mai mare tigarilor electronice si sa ia in calcul efectele pozitive ale acesteia asupra sanatatii. Profesorul Peter Hajek a sumarizat ultimele cercetari asupra tigarii electronice si a ajuns la concluzia ca imaginea negativa a acestora nu are ca fundament niciun fel de cercetare stiintifica.

Desi nu s-au descoperit inca efecte negative ale utilizarii de tigara electronica, inca nu se poate trage concluzia definitiva ca sunt total lipsite de pericol. Insa, conform cercetarilor efectuate pana in prezent, se poate afirma cu certitudine ca sunt cu mult mai putin daunatoare decat fumatul clasic, lucru pe care cei cu interese economice ascunse nu il pot accepta, continuand sa sustina ca fumatul clasic si tigara electronica sunt la fel de periculoase.

Peter Hajek considera ca decizia Comisiei Europene de a interzice comercializarea snus-ului (tutunul care se tine intre obraz si gingie si livreaza nicotina prin absorbtie directa in mucoasa bucala) in toate tarile, in afara de Suedia, unde se consuma ca traditie de foarte mult timp, nu este complet nefondata. Desi nici snus-ul nu este total lipsit de riscuri asupra sanatatii, este considerat mult mai putin daunator decat fumatul. Daca snus-ul nu ar fi fost interzis, ar fi fost evitat un numar semnificativ de cancere la plamani, asa cum s-a intamplat in Suedia, care este pe ultimul loc in topul tarilor cu cancere la plamani din Europa.

Pe acelasi principiu, tigara electronica ar trebui sa fie sustinuta si promovata mai mult, nicidecum interzisa, iar institutiile de stat responsabile de politicile publice ar trebui sa fie primele care sa sustina tigara electronica, avand in vedere puterea acestora de decizie si de influentare a populatiei.


Postat în:2. Efectele tigarii electronice, Uncategorized

Inca un studiu pozitiv confirma: tigara electronica te ajuta sa renunti la fumat

$
0
0

Charly Pairaud, deputy director of Vincent dans les Vapes e-liquids maker, demonstrates the use of an electronic cigarette in his factory in Pessac near Bordeaux

Un studiu publicat recent de Nicotine & Tobacco Research Journal confirma ca metodele alternative de consum al nicotinei contribuie semnificativ la succesul unui fumator de a renunta la viciu, utilizarea de tigara electronica fiind considerata cea mai eficienta metoda.

Cercetatorii au oferit subiectilor fumatori diverse metode alternative de administrare a nicotinei, in scopul de a verifica ce rata de succes au in renuntarea la fumat. Participantii au continuat sa fumeze in paralel si tigari clasice. Rezultatele au fost urmatoarele: pentru fiecare procent de 1% legat de reducerea monoxidului de carbon inhalat, unui fumator i-au crescut sansele de a renunta complet la fumat cu un 3-4%.

Dr. Michael Siegel, de la Universitatea Boston, explica faptul ca unui fumator care reuseste sa diminueze consumul de tigari clasice cu 80% ii cresc sansele de a renunta complet la viciu cu pana la 320%. Siegel sustine ca o reducere a consumului de tigari clasice in procent de 80% este des intalnita la utilizatorii de tigara electronica.

Cea mai importanta concluzie a acestui studiu este faptul ca fumatorii care utilizeaza metode alternative de administrare a nicotinei au sanse mult mai mari sa renunte la fumat complet. Acesta este un fapt pe care putine persoane din lumea cercetatorilor il pot pune la indoiala. De aceea, medicii sunt autorizati sa recomande astfel de metode alternative fumatorilor, in speranta ca acestia vor renunta in timp la fumat in totalitate.

Daca metodele alternative standard (plasturi, guma cu nicotina) functioneaza, atunci de ce exista atatia sceptici in ceea ce priveste eficienta tigarii electronice? Este cumva nicotina din lichidul de tigara electronica diferita de cea de din plasturii si gumele cu nicotina? Raspunsul este NU, conform analizei lui Dr. Michael Siegel.

In schimb, ceea ce tigara electronica poate sa faca si celelalte metode alternative de administrare a nicotinei nu pot, este sa reproduca fidel experienta fumatului, fara a expune vaperul la substantele cancerigene pe care le contine tigara clasica. Tigara electronica ofera o experienta completa similara fumatului, din toate punctele de vedere, inclusiv dozajul precis de nicotina, lucru pe care plasturii si gumele cu nicotina nu il pot face.

Tigara electronica este alternativa la fumat cea mai eficienta, mult mai viabila decat plasturii, gumele cu nicotina si produsele farmaceutice. Important este sa descoperi metoda potrivita tie si sa o folosesti, scopul principal fiind acela de a renunta la obiceiul fumatului, atat de daunator sanatatii tale.


Postat în:2. Efectele tigarii electronice, Uncategorized

Ce facem pe frigul asta cu tigara electronica?

$
0
0

tigara_electronica_iarna

Autostrazi inchise din cauza zapezii, trotuare blocate, haos pe drumuri, frig de iti ingheata mucii in nas… iarna asta ne-a lovit rau de tot. Adevarul este de in ultimii doi-trei ani prea a fost blanda cu noi… era cazul sa ne aducem aminte ca totusi traim intr-o tara cu clima temperat continentala. Nici sa vapezi nu prea mai poti. Masina am lasat-o in parcare, in metrou este aglomeratie de stai cu fata lipita pe geam, nici nu se pune problema sa ai loc sa bagi mana in buzunar sa iti scoti tigara electronica. Iar afara… e cum e afara si oricum daca vapezi risti sa iti faultezi bateria. Chiar daca aceasta consuma aceeasi energie, durata de viata poate sa scada foarte mult daca este expusa la temperaturi asa scazute.

O baterie functioneaza ca un depozit unde e stocata energie. Cand o incarci, electrolitii din compozitia sa sufera diverse reactii chimice care ajuta energia electrica sa fie convertita in energie chimica. In momentul in care bateria este conectata la un circuit, are loc o conversie inversa iar electricitatea incepe sa fie eliberata in circuit. Bateria de la tigara electronica functioneaza exact pe acelasi principiu. Insa in timpul sezonului rece, temperaturile foarte scazute fac ca reactiile chimice respective sa fie mai slabe, lucru care va avea un efect negativ asupra performantei bateriei. Majoritatea bateriilor pentru tigara electronica sunt pe baza de litiu ion, acestea functionand optim la temperaturi intre 0 si 60°C, temperaturile care sunt in afara acestui interval afectand in mod drastic performanta.

La o temperatura de -10°C o baterie pentru tigara electronica incarcata complet va avea o performanta mai scazuta cu aproximativ 30%. Umiditatea excesiva este si ea un factor care afecteaza capacitatea bateriei de functionare.

Foarte important in perioada asta este ca, inainte de a reincarca bateria, sa o tineti un pic in casa pana ajunge la temperatura camerei, ca sa evitati riscul de scurtcircuitare.

Pe langa baterie trebuie sa mai aveti grija si la elichide, deoarece din cauza frigului devin mai vascoase si sunt mai greu de vaporizat.

Propilen glicolul pune mai putine probleme, deoarece temperatura sa de inghet este de -59°C, insa glicerina vegetala (in stare pura) e mai pretentioasa, aceasta ingetand la 13°C. Totusi, punctul ei de inghet este mai mic in lichidul pentru tigara electronica, aceasta fiind amestecata cu alte substante din componenta lichidului. Cel mai recomandat este sa tineti atomizorul cat mai bine incalzit, pentru a va bucura de experienta vapatului fara probleme. Cand mergeti prin frig incarcati sa tineti tigara electronica in buzunarele interioare, unde este mai cald.

Totoadata, va recomand sa evitati sa vapati mentol in perioada asta, pentru ca are un efect racoritor de care nu aveti nevoie acum. In schimb, va recomand sa vapati arome de citrice, de tutun clasic, vanilie sau cappucino, care o sa va ofere iluzia caldurii.

La fel de important este ca, pe langa baterie si lichidele pentru tigara electronica, incarcatorul sa fie ferit de temperaturi foarte scazute, mai ales avand in vedere ca veti avea nevoie de el mai des sa incarcati bateria care, pe timpul iernii, tine mai putin.

Vapori de calitate va urez… pe unde puteti!


Postat în:1. Esti nou? Ce trebuie sa stii

Recenzie Liqua Cuban Cigar – un lichid pentru tigara electronica de exceptie

$
0
0

lichid_tigara_electronica_liqua

Cu totii stim ca, de cativa ani, Liqua este un brand de elichide foarte popular printre vaperi, si continua sa fie folosit, in ciuda trend-ului actual de a cumpara arome si baze si a le amesteca acasa, dupa bunul plac. Lichidele pentru tigara electronica de la Liqua si-au mentinut de-a lungul anilor standardele de calitate, acestea fiind produse de compania multinationala Ritchy si avand la baza ingrediente premium si arome italiene Flavourart.

In primul rand, ai grija de unde cumperi sau comanzi elichide Liqua. Ca orice brand superior, Liqua este adesea contrafacut si comercializat pe diverse site-uri obscure. Cumpara intotdeauna de la un distribuitor de incredere si verifica daca sticluta este sigilata si are data expirarii marcata direct pe cutie si nu pe un sticker.

Fiind un mare amator de arome de tutun, pot spune fara indoiala ca Liqua Cuban Cigar este un lichid care mi-a incantat papilele gustative. Este adevarat ca perceptia aromei fiecarui lichid pentru tigara electronica este subiectiva si difera de la persoana la persoana, dar voi incerca sa descriu experienta pe care o am de fiecare data cand vapez acest lichid absolut delicios.

Dupa cum bine stiti, atunci cand incerci pentru prima oara un anumit lichid pentru tigara electronica, primul puf este foarte important. Atunci cand am incercat prima oara Cuban Cigar de la Liqua, inca de la primul puf am simtit o aroma placuta si intensa pe care as putea sa o descriu ca pe un mix de nuci, unt de arahide, caramel si o nuanta subtila de tutun uscat de trabuc.

Dupa ce am tras mai multe pufuri, aroma de nuci s-a intensificat mai mult, fara a-si pierde nuantele de caramel si fara a incepe sa aiba gust chimic, asa cum se intampla cu multe lichide pentru tigara electronica. Cuban Cigar de la Liqua are un gust bogat si organic, foarte savuros, facand din vapat o adevarata placere. Personal, as fi preferat ca nuantele de tutun sa fie putin mai intense, dar asta nu este neaparat un dezavantaj. Atunci cand vreau sa vapez o aroma mai puternica de tutun, apelez la Liqua Traditional Tobacco, care reda mai bine aroma originala de tutun, avand un gust mai sec si mai intepator, dar fara nuantele de nuci si caramel care dau o nota distincta aromei Cuban Cigar.

Elichidul Liqua Cuban Cigar are la baza proportii echilibrate de de PG si VG, avand un throat-hit mediu care “mangaie” gatul cu vaporii densi si calzi si in acelasi timp redand aroma foarte bine. Cuban Cigar este, cu siguranta, un lichid pentru tigara electronica echilibrat, pe care il poti vapa toata ziua, fara a te plictisi si fara a deveni gretos.

Obisnuiesc sa vapez Cuban Cigar folosind un mini mod Eleaf iStick Basic, cu un clearomizor GS Air 2 care reda aroma foarte bine si in acelasi timp confera o cantitate de vapori substantiala, insa poate fi vapat fara probleme folosind orice tip de clearomizor.

Daca nu ai incercat pana acum Cuban Cigar de la Liqua, iti recomand cu caldura sa o nu faci. S-ar putea sa iti placa prea mult 🙂


Postat în:3. Despre e-lichide, Uncategorized

Studiu: Tigara electronica diminueaza efectele negative ale fumatului

$
0
0

efectele_tigarii_electronice

 

 

Un studiu stiintific condus de cercetatori de la Universitatea din Victoria, Canada, a relevat potentialul tigarii electronice de a reduce efectele negative ale fumatului. Ideea conform careia tigara electronica ar fi o cale spre fumatul clasic si viceversa, efectele negative ale vapatului/fumatului pasiv si emisiile de substante nocive au fost principalele subiecte abordate de acest studiu, rezultatele acesteia punand intr-o lumina foarte favorabila tigara electronica, in comparatie cu fumatul.

 

O evaluare sistematica a literaturii de specialitate privind beneficiile si efectele negative ale tigarii electronice

Condus de Renée O’Leary, Marjorie MacDonald, Tim Stockwell and Dan Reist, studiul reprezinta o analiza a literaturii stiintifice legata de tigara electronica de pana in luna Aprilie a anului 2016 avand ca material 15 baze de date si 1622 de articole scrise.

 

Tigara electronica ca metoda eficienta de renuntare la fumat

O buna parte din materialele studiate releva faptul ca tigara electronica ajuta in mod real fumatorii sa renunte la acest viciu nociv. Insa autorii studiului sustin ca este nevoie ca cercetarile sa continue pe o perioada mai lunga de timp pentru a putea trage concluzii incontestabile, tigara electronica fiind un dispozitiv foarte “tanar”, fiind inventata in anul 2003.

 

Tigara electronica NU este o cale catre fumatul clasic

Autorii au identificat in studiul realizat doua analize independente care contrazic teoria conform careia tigara electronica ar fi o cale catre fumat pentru cei tineri. De asemenea, au subliniat faptul ca in SUA, Canada, precum si in alte tari, fumatul clasic la tineri cu varsta cuprinsa intre 12 si 19 ani este in declin, in timp ce vapatul este in crestere. De asemenea, aproximativ 72% din populatia tanara vapeaza lichide pentru tigara electronica cu 0% concentratie de nicotina.

 

Vapatul pasiv este semnificativ mai putin daunator decat fumatul pasiv

Analiza chimica a vaporilor de tigara electronica a relevat o toxicitate considerabil mai mica decat cea a tigarilor clasice, vaporii respectivi necontinand monoxid de carbon, gudron, si alte substante extrem de daunatoare pentru organism, spre deosebire de cazul tigarilor clasice, unde fumatul pasiv este intr-adevar, destul de periculos.

Cercetatorii gasesc rezultate studiului foarte incurajatoare pentru utilizatorii de tigara electronica. Absenta gudronului, a monoxidului de carbon si a 77% din substantele toxice regasite in fumul de tigara sunt factori care ne indreptatesc sa afirmam, pentru moment, ca utilizarea tigarii electronice in tandem cu renuntarea la tigarile clasice, diminueaza efectele negative ale fumatului asupra sanatatii.


Postat în:2. Efectele tigarii electronice

Vlad: Cum m-am apucat eu de vapat

$
0
0

cum_m-am_apucat_de_vapat

Povestea intalnirii mele cu tigara electronica incepe in 2011, cand am auzit pentru prima oara de acest dispozitiv. Imi aduc aminte ca am ramas impresionat cand am citit un articol pe internet care vorbea despre cum un medic chinez a inventat un dispozitiv electronic revolutionar cu ajutorul caruia oamenii pot renunta la fumat mai usor. Fiind fumator de foarte multi ani si avand destul de multe tentative nereusite de a renunta la acest viciu, m-am hotarat sa incerc si eu tigara electronica. Ce aveam de pierdut?

In acea perioada exista pe piata acel model de tigara electronica replica dupa tigara clasica, cu care probabil am inceput cu totii. De la primul puf a fost dragoste la prima vedere. Mi-a placut atat de mult ideea ca pot simula experienta fumatului incat mi-am cumparat mai multe rezerve de cartuse cu vatelina si cateva sticlute de e-lichid, hotarat sa incep “terapia anti-fumat” cu ajutorul tigarii electronice. Performanta de a nu ma atinge de tigari clasice a tinut numai doua saptamani, deoarece modelul respectiv, fiind destul de vechi, era foarte incomod de folosit. De multe ori se intampla ca lichidul sa mi se scurga in gura, bateria ma tinea maxim o ora, iar vatelina din cartus trebuia imbibata o data la cateva minute cu e-lichid. Asa ca, plin de nervi, am recidivat.

La scurt timp, am aflat de la un prieten de un model nou de tigara electronica aparut pe piata, mult mai performant si mai comod de folosit. Era o tigara electronica in forma de stilou, care avea un rezervor unde puteai picura e-lichid care sa iti ajunga pentru o zi (mai tarziu am aflat ca i se spune clearomizor), iar bateria, dupa spusele sale, tinea aproape o zi intreaga. Da, ati ghicit, este vorba de celebra tigara electronica eGo, cea care a deschis cu adevarat drumul evolutiei tigarilor electronice. Tot atunci am descoperit si e-lichidele de calitate, cu diverse arome. Am devenit extrem de incantat de cat de bine functiona fata de prima tigara electronica incercata, care culmea, era la fel de scumpa, si de mii de ori mai proasta. Am hotarat sa incerc inca o data sa renunt la fumat, si acum iata-ma, dupa aproape 8 ani de zile, sunt un fericit si mandru fost fumator.

In perioada aceea, sotia mea era destul de sceptica vizavi de tigara electronica, fiind o fumatoare inraita la randul ei. Insa eu, dupa aproximativ o luna, nici nu ma mai gandeam ca voi mai pune vreodata gura pe tigara. Vapatul era economic, elegant si deosebit de relaxant. Vazand cat de bine ma simt si ce “improvement” facusem calitatii vietii mele, undeva prin anul 2012 a hotarat si ea sa incerce. La vremea respectiva, deja aparusera modele de tigara electronica cu mult superioare din punct de vedere calitativ si al performantei. Asadar, sotia mea a avut un avantaj si mai mare, experienta initierii in vapat fiind de la inceput una senzationala. Cand a tras primul puf cu aroma de mere verzi, a exclamat “wow!” si mi-a zis “Stii ce, bursuc? Cred ca le dau naibii de tigari si eu si ma apuc de pufait”. De atunci, si ea a renuntat definitiv la fumat, continuand sa vapeze pana cand a ramas insarcinata. Pe perioada sarcinii, a intrerupt si vapatul, iar de cand a aparut copilul nostru, nu a mai fost tentata nici de vapori aromati.

Eu, in schimb, am ramas un vaper inrait, care periodic face “upgrade-uri”, mai ales de cand au aparut pe piata mod-urile. Vapatul a devenit o a doua natura, inlocuind fumatul si oferindu-mi posibilitatea de a ma relaxa in viata de zi cu zi, fara a ma mai supune riscului de a ma imbolnavi. Se pare ca nu oricine e facut sa fie vaper, insa tigara electronica a fost de bun augur si pentru mine, dar si pentru sotia mea, care a reusit sa renunte la fumat cu usurinta.


Postat în:9.1. Povestiri despre tigari electronice de la cititori

Marea Britanie: cea mai mare rata a renuntarii la fumat cu ajutorul tigarii electronice

$
0
0

tigara_electronica

Britanicii renunta la fumat in favoarea tigarii electronice intr-un ritm mai rapid decat orice tara europeana, acest fenomen nefiind de mirare daca luam in considerare atitudinea pozitiva a acestei tari fata de tigara electronica. De ceva timp, Marea Britanie promoveaza tigara electronica in randul populatiei ca fiind cea mai buna metoda pentru a renunta la fumat.

In anul 2016, Marea Britanie a imbratisat in mod real tigara electronica, promovand-o ca metoda alternativa ideala pentru a renunta la viciul nesanatos al fumatului, printr-un numar considerabil de campanii publice in care au incurajat fumatorii sa renunte la tigarile clasice in favoarea tigarii electronice.

Aceste eforturi nu au fost in zadar, ultimele date publicate de EY (Ernst & Young Global Limited) indicand foarte ca clar ca, din anul 2013 si pana in prezent, rata fumatorilor care renunta la tigari clasice cu ajutorul tigarii electronice este de 1 persoana la fiecare 4 minute. Acest fenomen semnifica o scadere a numarului de decese si a cazurilor de boli legate de fumat.

Raportul EY arata ca un procent de 4,2% din populatia Marii Britanii utilizeaza tigara electronica, acest procent echivaland cu peste 2 milioane de locuitori, un numar semnificativ, mai ales daca luam in considerare datele furnizate de Public Health England, care releva faptul ca vapatul este cu 95% mai putin periculos decat fumatul.

“Marea Britanie are unele din cele mai progresiste institutii de reglementare a tigarilor electronice si asta se reflecta in numarul din ce in ce mai mare de utilizatori de tigara electronica” sustine Kingsley Wheaton, director general al diviziei Next Generation Products, din cadrul companiei British American Tobacco. “Guvernul britanic a creat un mediu care permite consumatorilor sa se informeze adecvat asupra produselor si sa aiba acces nerestrictionat la acestea, precum si producatorilor sa realizeze produse pentru vapat inovative si de inalta calitate” afirma Wheaton.

In cealalta parte a globului, in cadrul evenimentului Tobacco Plus Expo 2017, care a avut loc la Las Vegas, Bonnie Herzog, director general la Wells Fargo Securities LLC, a afirmat ca cifra de vanzari estimativa a produselor de vapat in anul 2017 va fi de 4,4 miliarde de dolari, comparativ cu 4,1 miliarde cat a fost in 2016, iar pana in anul 2020, in SUA, se asteapta ca vanzarile anuale sa ajunga la 10 miliarde de dolari. Aceasta predictie este o veste buna pentru vaperii americani, avand in vedere cat de sever sunt reglementate tigarile electronice in Statele Unite.


Postat în:5. Articole pro tigara electronica

Studiu tigara electronica: nicotina mai importanta ca aromele

$
0
0

elichide

Un aspect foarte important in ceea ce priveste renuntarea la fumat cu ajutorul tigarii electronice este cel de a determina care din elementele vapatului sunt responsabile cu imitarea cat mai fidela a actului fumatului. Un studiu efectuat recent de catre cercetatorii de la Universitatea din Leuven si Thomas More University College din Antwerp a generat rezultate interesante in aceasta privinta.

 
Fumatul este perceput de creierul uman ca un proces de invatare pe termen lung

Fumatul este un proces de invatare pe termen lung, in cadrul caruia fumatorul isi conditioneaza creierul sa raspunda la stimulii asociati cu consumul de nicotina. Dezvatarea de aceste reflexe este o provocare, insa autorii studiului sustin ca tigara electronica este eficienta deoarece imita foarte bine stimulii conditionali asociati cu fumatul tigarilor clasice. Nu este nici un dubiu ca tigara electronica reduce “pofta” de tigari clasice, insa intrebarea fundamentala a studiului efectuat este care dintre aspectele fumatului, imitate prin consumul de tigara electronica, sunt cele responsabile cu reducerea poftei, respectiv a dependentei de tutun.

 

4 variabile legate de efectele tigarii electronice asupra reducerii “poftei” de a fuma tigari clasice

Echipa de cercetatori belgieni formata din Martijn Van Heel, Dinska Van Gucht, Koen Vanbrabant si Frank Baeyens au studiat impactul a patru variabile legate de efectele consumului de tigara electronica asupra reducerii “poftei” de a fuma: nivelul de nicotina (0% vs 3,6%), experienta senzorial-motorica (tigara electronica tinuta in mana de catre participanti vs tigara electronica tinuta pe un suport), aspectul vizual (legat la ochi vs fara restrictii vizuale) si aroma (aroma de tutun vs aroma de mar).

 

Rezultatele principale ale studiului

In urma utilizarii tigarii electronice dupa o noapte de abstinenta de la tutun sau vapat, s-au constatat urmatoarele:

  • reducerea poftei de fumat sau vapat, indiferent daca lichidul pentru tigara electronica a continut nicotina sau nu
  • o reducere a poftei de fumat sau vapat mai mare in cazul celor care au vapat un lichid care continea nicotina
  • cei care au vapat tinand tigara electronica in mana au cunoscut o reducere a poftei de fumat, indiferent daca a fost prezenta nicotina in elichid sau nu
  • la participantii care au fost legati la ochi in timp ce au vapat s-a constatat o reducere a poftei de fumat indiferent daca lichidul continea sau nu nicotina
  • participantii care au vapat fara sa fie legati la ochi au cunoscut o reducere mai mare a poftei de fumat daca lichidul pentru tigara electronica a continut nicotina
  • aroma lichidului de tigara electronica nu a influentat in nici un fel reducerea poftei de a fuma.

Rezultatele studiului confirma rolul nicotinei in reducerea poftei de fumat si a efectelor sevrajului, totodata indicand faptul ca si alte variabile au un rol in aceasta privinta. Efectele nicotinei asupra sistemului nervos sunt cele mai semnificative, insa si alte elemente, precum throat hit-ul sau experienta senzorial-motorica (actul de a duce tigara electronica la gura si a inhala vaporii), contribuie la reducerea poftei de a fuma.


Postat în:3. Despre e-lichide, Uncategorized

Studiu: Mai mult benzen in aer decat in vaporii de tigara electronica

$
0
0

A man smokes an electronic cigarette vaporizer, also known as an e-cigarette, in Toronto

Un nou studiu condus de oameni de stiinta de la Portland State University (PSU), demonteaza controversata ipoteza conform careia vaporii de tigara electronica ar contine nivele alarmante de benzen, o substanta chimica ce poate cauza cancer. Urmarind aceeasi reteta de pe vremurile cand FDA-ul, CDC-ul si alte organizatii anti-tigara electronica raspandeau zvonuri false legate de continutul de formaldehida din vapori, cercetatorii de la PSU au incercat sa faca o analogie similara in privinta continutului de benzen. Toate bune si frumoase, numai ca studiul efectuat a ajuns la concluzii diametral opuse ipotezei de la care au plecat.

Publicat pe data de 8 Martie in jurnalul medical PLOS, studiul se intituleaza “Formarea benzenului in vaporii de tigara electronica”. Aproape simultan, oamenii de stiinta de la PSU au publicat si un comunicat de presa in care sustineau ca vaporii de tigara electronica contin, intr-adevar, nivele mari de benzen. Cu toate acestea, concluziile studiului sustin exact contrariul. Asadar, despre ce vorbim aici? E clar ca avem de-a face cu inca o tentativa de a pata imaginea tigarilor electronice, insa de aceasta data propagandistii au fost invinsi de propriile arme.

Studiul a avut ca metodologie de baza masurarea urmelor de benzen in vaporii emanati de-a lungul mai multor serii de pufuri cu durata de 5 secunde. Durata unui puf de 5 secunde este un aspect crucial pentru acuratetea stiintifica a studiului, deoarece asta e durata medie a unui puf in cazul majoritatii vaperilor: 5 secunde sau chiar mai putin.

Problema apare atunci cand, in timpul experimentului, cercetatorii de la PSU iau decizia de a se juca cu temperaturile lichidului de tigara electronica incercand sa manipuleze rezultatele studiului pentru a coincide cu ipoteza lor, si anume ca vaporii de tigara electronica sunt plini de benzen cauzator de cancer. In acest scop, oamenii de stiinta au ajuns la urmatoarele concluzii:

Folosind un e-lichid cu 6% nicotina, vapat la temperatura de 6 W (o temperatura normala, general recomandata), nu au putut fi detectate urme de benzen in vaporii emanati.
Marind temperatura la 13 W, cercetatorii au identificat in vapori 24 μg/g de benzen. Problema este ca vapatul la temperaturi atat de extreme e aproape imposibil de intalnit in realitate, o temperatura de 13 W ducand la dry-hit-uri de neimaginat, pe care nici un vaper nu ar fi in stare sa le suporte.

Din fericire, industria de tigari electronice din America are de partea ei o echipa de oameni de stiinta foarte competenti, care au capacitatea de a identifica astfel de erori metodologice in studiile efectuate de catre comunitatea stiintifica. In timp ce PSU a emis un comunicat de presa care pare sa aiba ca unic scop demonizarea tigarilor electronica (desi rezultatele propriului lor studiu spun contrariul!), oameni de stiinta precum Dr. Konstantinos Farsalinos ne dezvaluie adevarul: vaporii de tigara electronica contin mai putin benzen decat aerul pe care il respiram!

Nu e ca si cum ar fi prima oara cand o institutie face asa ceva… insa de fiecare data cand vad cum se fac studiile despre tigari electronice si cum se comunica rezultatele lor, ma gandesc cu groaza la cum s-au facut alte studii pe diverse produse sau probleme care ne macina… oare cate dintre acestea sunt de fapt adevarate?


Din categoria:2. Efectele tigarii electronice
Viewing all 565 articles
Browse latest View live