Quantcast
Channel: Forum Tigara Electronica
Viewing all 565 articles
Browse latest View live

Asa se face un reportaj despre tigara electronica

$
0
0

Ieri am descoperit un reportaj despre tigari electronice, realizat de ziarul BBC. Am fost fascinat si foarte incantat dupa ce l-am ascultat. Si stiti de ce? Pentru ca este un reportaj realizat dintr-o perspectiva neutra, care prezinta pareri atat ale vaperilor si ale medicilor, cat si ale unei companii care se ocupa cu comertul de tigari electronice. Stiu ca poate acest lucru nu este atat de fascinant, insa in zilele nostre este greu sa mai vezi astfel de reportaje la TV, care se prezinte un subiect din toate unghiurile, iar in urma lui tu singur sa iti formezi o opinie.

Presa din Romania si televiziunile prezinta stirile si subiectele intr-o maniera subiectiva (in special legate de tigara electronica), care te determina sa adopti pozitia pe care ei o au. Foarte putine reportaje abordeaza un subiect din mai multe unghiuri, prezentand mai multe pareri, astfel incat tu sa iti poti forma singur o parere. Pur si simplu nu iti permit sa iti creezi o opinie. Interesul financiar primeaza… cine da banul, castiga.

De asemenea, nu pot sa nu fac referire si la medicul care vorbeste in reportaj si care face parte din Asociatia Medicilor Britanici. Atitudinea doamnei este complet diferita de atitudinea pe care o are Dna Dr Magdalena Ciobanu. Spune foarte clar ca nu stiu cat de sigure sunt tigarile electronice pentru ca nu au facut teste pe ele. Asa ar trebui sa raspunda si Dna Dr Magdalena Ciobanu, nu sa vina si sa isi dea cu parerea neavand habar despre tigara electronica… nici nu stiu daca a tinut vreuna in mana… ce sa mai vorbim de teste.

In Marea Britanie, unde este realizat reportajul, sunt aproape un milion de vaperi. Statisticile arata ca aproape cinci milioane de vieti vor fi salvate anul acesta datorita tigarilor electronice, numai in Marea Britanie!

Va invit sa vizionati reportajul:

 

 


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica

Tigara electronica se arata promitatoare si in cazul fumatorilor care sufera de schizofrenie

$
0
0

Un nou articol publicat in International Journal of Environmental Research and Public Health prezinta rezultatele unui test pilot pe tigari electronice in randul a 14 pacientii diagnosticati cu schizofrenie, care sunt fumatori inraiti.

Rezultatele au fost dupa cum urmeaza: „50% dintre participanti (7/14) au redus la jumatate numarul de tigari fumate pe zi, in saptamana 52; de la 30 de tigari fumate pe zi au redus treptat numarul lor la 15. Abstinenta continua de la fumat a fost observata la doi dintre pacienti. Abstinenta continua de la fumat combinata cu reducerea numarului de tigari a fost observata la noua dintre participanti.”

Chiar daca acest studiu este realizat pe un esantion mic, rezultatele sunt promitatoare. La o populatie foarte dificila de fumatori cu schizofrenie, un studiu pe tigari electronice arata ca acestea aduc rezultate pozitive: o reducere de 50% continua a consumului de tigari la 52 saptamani pentru jumatate dintre pacientii tratati, precum si renuntarea la fumat completa la doi dintre pacienti.

Aceste rezultate sugereaza ca tigarile electronice pot fi o inovatie deosebit de promitatoare pentru cele mai dificile situatii de tratament, oferind fumatorilor inraiti o solutie viabila de a renunta la fumat. Desigur, este necesara aprofundarea cercetarilor pentru a confirma aceste constatari in studii mai mari. Dar constatarile initiale sunt destul de promitatoare.

Sa speram ca astfel de teste vor conta atunci cand reprezentantii UE vor decide daca vor aproba sau nu Directiva Anti-tutun in forma in care este acum la stadiul de propunere. Directiva Anti-tutun in forma in care este acum va conduce la efecte devastatoare asupra sanatatii publice prin interzicerea tigarilor electronice cu o concentratie de nicotina mai mare de 0,4%.


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica

La multi ani de Ziua Indragostitilor tuturor vaperilor!

$
0
0

tigara eleztronica ziua indragostitilorLa multi ani de Ziua Indragostitilor tuturor vaperilor si stiu ca sunteti multi pentru ca aproape in fiecare zi primesc mesaje de genul : „Vreau sa imi ajut sotul, ce tigara electronica imi recomanzi?” sau „Vreau sa ii iau o tigara electronica iubitei mele sa renunte la fumat” si tot asa, lista poate continua. Dar, ma bucur mereu cand primesc aceste mesaje, pentru ca sincer vorbind sunt adevarate dovezi de iubire.

Faptul ca iti doresti ca persoana iubita sa duca o viata mai sanatoasa, faptul ca incerci sa o protejezi si sa o feresti de boli, sau faptul ca iti doresti sa ai o sansa de a duce o viata mai lunga alaturi de persoana iubita, sunt dovezi clare de iubire. Iar daca ma intrebati pe mine, sunt chiar mai frumoase decat toate inimioarele, bomboanele si bijuteriile din lume. Nu stiu daca doamnele si domnisoarele sunt de acord cu mine, dar sunt convins ca domnii ma aproba :)

In fond, lucrurile spirituale si micile gesturi sunt cele care ar trebui sa conteze cel mai mult.

As vrea sa stiu daca cineva a daruit tigari electronice de Ziua Indragostitilor? Cine a avut curajul ca anul acesta sa incerce ceva diferit si sa daruiasca in dar persoanei dragi o tigara electronica? Care as putea spune eu, este un cadou pentru toata viata, deoarece poate schimba complet stilul de viata in bine. Daca cineva a facut acest gest vreau sa ii transmit anticipat, sincerele mele felicitari si sper ca persoana care a primit-o sa reuseasca sa renunte la fumat.

In rest, va doresc tuturor o viata plina de iubire si fericire alaturi de persoana iubita!


Filed under: 9. Evenimente

Constientizarea publica a tigarilor electronice este in continua crestere

$
0
0

Desi nu ma asteptam ca astazi sa aflu prea multe stiri despre tigarile electronice, mai degraba multe despre Ziua Indragostitilor si fotbal, tocmai ce am citit despre o cercetare interesanta. Este vorba despre constientizarea publica tot mai mare a tigarilor electronice si a altor sisteme de livrare a nicotinei. Se pare ca fumatorii sunt din ce in ce mai constienti de tigara electronica. Cercetarea a fost condusa de Roswell Park Cancer Institute, un spital american si un centru de cercetare, localizat in Buffolo, New York. Misiunea lui principala este de a vindeca, preveni si intelege cancerul. Cercetarea s-a desfasurat de la mijlocul anului 2010 pana la mijlocul anului 2011 si a studiat gradul de constientizare al tigarilor electronice, utilizare si parerile utilizatorilor din acea perioada.

Au stranse foarte multe informatii prin intermediul sondajelor online si la telefon. Cei 6000 de participanti au fost din Marea Britanie, SUA, Canada si Australia. Conform rezultatelor sondajului, si cum era de asteptat, constientizarea publica a tigarilor electronice este mai raspandita in America, aproximativ 73% dintre repondenti fiind constienti de existenta lor. In tari precum Australia, in care tigarile electronice au fost practic interzise, gradul de constientizare a fost, bineinteles, mai mic, dar a aparut la aproximativ 20% dintre respondenti.

Cateva dintre concluziile de la Roswell Park Cancer Institute:

-          aproape 80% dintre persoanele care folosesc tigari electronice, sunt de parere ca aceste dispozitive sunt mai putin daunatoare decat tigarile din tutun

-          constientizarea si utilizarea de tigari electronice ar trebui sa continue sa creasca pe masura ce piata va evolua

-          in cazul in care se dovedeste ca tigarile electronice sunt eficiente in a reduce efectele negative, atunci gradul de utilizare este foarte probabil sa creasca in randul fumatorilor

-          in cazul in care se dovedeste ca nefumatorii nu sunt interesati, in timp ce fumatorii sunt atrasi de tigara electronica, beneficiile pentru sanatatea publica generala vor fi probabil pozitive.

In timp ce aceste stiri nu sunt atat de surprinzatoare pentru cei care vapeaza deja, ca a avut loc un mare progres incepand cu jumatatea anului 2011, este de remarcat, de asemenea, ca aceasta cercetare a fost publicata in American Journal of Preventive Medicine, editia februarie 2013. Aceasta revista locala este publicata de American College of Preventive Medicine, o asociatie de doctori americani, dedicata cercetarii de noi mijloace de medicina preventiva. Este foarte respectata, si faptul ca a inceput sa isi indrepte atentia catre tigarile electronice este un plus pentru aceasta industrie.


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica

2 ani de tigara electronica!

$
0
0

Acest articol ne-a fost trimis de Cristina M, vaper tigari electronice

“Astazi, 18.02.2013, implinesc 2 ani de cand am spus “nu tutun, nu tigari”. Usor nu mi-a fost, cand o viata de om, cca 16 ani de zile, imi omoram timpul cu acest scarbos si oribil viciu, de care nu reuseam sa scap, avand zile in care depaseam 2 pachete. Costientizam ca-mi fac un mare rau, atat mie cat si celor din jurul meu, dar ceva in creierul meu parca nu ma “putea elibera” de acest gest. In anul 2011, mai exact pe data de 09.02.2011, parca un inger pazitor mi-a transmis ca este un remediu sa renunt la fumat – “tigara electronica”. Din prima clipa cum am auzit de acest instrument, am pus mana sa caut pe net si sa ma informez la cunoscuti.

Poate nu o sa va vina sa credeti, dar persoanele pe care eu le-am intrebat, au fost cu precadere cele nefumatoare. Ambitia imi cam lipsea, dar trebuie sa recunosc ca m-am luptat destul de putin…, pentru ca din prima luna de zile am trecut treptat de la lichid de concentratie mare, la lichid de concentratie 0. (In fiecare saptamana diminuam cantitatea de concentratie de nicotina din electronica). Am facut pariuri si s-au facut pariuri, ca nu ma va tine mult acest lucru bun…… (pariuri facute de fumatori).

Mentionez ca nu eram singura fumatoare din familie, sotul meu fiind si el fumator. Dar, dorinta mea de a renunta la acest viciu, ne-a dus intr-acolo, incat sa ne “impulsionam”, unul pe celalalt. Desi el fuma mai putin decat mine, ambitia mea era la cote maxime, incat am impus acest mod de viata in casa. La un moment dat a fost nevoit sa paraseasca tara, intr-o zona unde nu gasea sa-si ia accesorii pentru tigari electronice, fiind nevoit sa se reapuce de fumat. Reintors in tara si-a gasit un “nou instrument de a fuma” (o tigara electronica), achizitionat de mine, special pentru el. Pentru a scapa iar de acest oribil viciu, a trebuit sa-l “impulsionez cu inteligenta”, sa nu se apuce iarasi de fumat. Ori de cate ori simteam ca i se face pofta de o tigara, ii aratam tigara electronica pe care eu o tineam la gat ca pe un pandantiv, spun asta pentru ca intamplator gaseam tigari ascunse prin diverse locuri. Fumatorul indiferent ca fumeaza putin sau mult, tot fumator ramane si are o doza in el de a “minti la  numarul tigarilor”.

Daca maine mi-ar oferi cineva bani sa ma reapuc de fumat, l-as trimite la plimbare….  Nu va imaginati cum se poate schimba viata, in vara anului 2012 am vizitat destul de multe locuri frumoase din Romania pe care nu cred ca le-as fi vizitat daca as fi fumat ca o “serpoaica”.

Schimband modul de viata, ajungi sa o pretuiesti la adevarata ei valoare! ”

Felicitari Cristina M! Esti un model pentru noi toti, un adevarat exemplu de urmat pentru toti fumatorii si doresc pe aceasta cale sa iti multumesc pentru ca, mereu cand ai ocazia, vii cu sfaturi pentru cei noi de pe forum. De asemenea, doresc sa iti mai multumesc pentru comentariile si criticile pe care le scrii mereu la articolele pe care le public.


Filed under: 9.1. Povestiri despre tigari electronice de la cititori

Nitrozamine la tigari electronice, ar trebui sa ne facem griji?

$
0
0

Ar trebui sa ne facem griji in privinta nitrozaminelor din tigara electronica? Raspunsul este nu! Si o sa va arat de ce.

Mai intai sa reamintim cum a inceput aceasta poveste o nitrozaminelor in tigari electronice.

In 2009, intr-un studiu realizat de FDA au fost gasite urme de nitrozamine intr-un e-lichid. La scurt timp dupa, ziarele din intreaga lume au inceput sa scrie ca tigarile electronice sunt la fel de rele ca si cele din tutun, in ciuda faptului ca:

-          nitrozaminele identificate erau cu mult sub limitele recomandate

-          nitrozaminele au fost, de asemenea, la niveluri de 14.000 de ori mai mici decat cele gasite in tigarile Marlboro

-          nitrozaminele nu au fost detectate in vapori, numai in elichid

-          niciuna dintre celelalte 56 de substante cancerigene din fumul de tutun nu a fost gasita in tigarile electronice

Cateva lucruri despre nitrozamine

Nitrozaminele sunt un compus chimic. Intr-o anumita cantitate acestea pot deveni cancerigene.

Suntem deja expusi regulat la nitrozamine si nitrati prin alimentele si bauturile pe care le consumam, chiar si apa plata contine nitrati. Deoarece nu se pot elimina nitrozaminele, guvernele au stabilit anumite cantitati permise.

Niveluri ridicate de nitrozamine specifice tutunului se gasesc in tigarile din tutun, iar acestea sunt una dintre substantele cancerigene care se gasesc in fumul de tutun.

Nitrozaminele din tigarile obisnuite vs. nitrozaminele din tigarile electronice

Conform unor studii efectuate, cele mai multe tigari electronice nu par sa contina nitrozamine. Cahn si Siegel (2011) au analizat mai multe studii care au fost efectuate pe tigari electronice si au constatat ca doar doua au detectat urme de nitrozamine in ingrediente (dar nu in vapori). Nivelul maxim de nitrozamine gasit a fost de 8,2 ng/g. Fiecare ng este egal cu o miliardime dintr-un gram, deci concentratia maxima de nitrozamine detectata a fost de 8.2/ 1.000.000.000.

Acest nivel este similar cu cel al plasturilor cu nicotina, care cantaresc 8 parti dintr-un milion. Iar acestea, dupa cum stiti, nu au fost asociate cu cancerul.

In schimb, tigarile Marlboro contin niveluri de nitrozamine de 11,190 pe miliard.

Cine doreste sa citeasca studiul realizat de Cahn si Siegel il gasesc aici: http://www.palgrave-journals.com/jphp/journal/v32/n1/pdf/jphp201041a.pdf

Putem scapa de nitrozamine?

Din pacate, nu. Multe legume contin nitrat pe care bacteriile din gura noastra le transforma in nitriti, care apoi interactioneaza cu sucurile gastrice si cu alimentele care contin amine (branza, vin sau ciocolata cateva dintre alimentele care care probabil ca nu vreti sa renuntati) pentru a crea nitrozamine.

In concluzie, nu trebuie sa ne facem prea multe griji in privinta nitrozaminelor din tigarile electronice. Chiar daca acestea exista, nivelurile sunt atat de mici inca nu reprezinta un pericol pentru noi.


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica

Cat sunteti dispusi sa platiti pe un e-lichid?

$
0
0

e-lichidePrin 2009, cand m-am apucat eu de vapat un e-lichid costa in jur de 40 de lei. Desigur atunci existau pe piata putine magazine online care faceau comert cu tigari electronice, pe vremea aia nu existau deloc magazine fizice.

Odata cu trecerea timpul au aparut mai multe magazine care se ocupau cu comertul de tigari electronice, inclusiv fizice si chiar in mall-uri sau in supermarketuri. Practic oferta a crescut foarte mult in aceasta industrie si odata cu ea au scazut preturile, un lucru firesc. Tigarile electronice au inceput sa coste din ce in ce mai putin, dar si consumabilele si accesoriile. Astazi gasim e-lichide pe piata chiar si la 10 lei (10ml), pe care eu unul nu le cumpar pentru ca nu imi place sa risc atunci cand e vorba de sanatatea mea.

Dar probabil ca exista vaperi care le cumpara, ceea ce ma duce cu gandul la intrebarea: Cat sunteti dispusi sa platiti pe un e-lichid? Care credeti ca este pretul corect?

Eu unul trebuie sa recunosc ca am cumparat mereu cele mai scumpe e-lichide de pe piata, adica in general am platit 40 de lei pe o sticluta de 30 de ml. Am vrut mereu sa cumpar e-lichide fabricate de Dekang, pentru ca m-a asigurat cineva care le-a vizitat fabrica ca produc e-lichide ca la carte. Cei care nu stiu am facut si un articol: http://forumtigaraelectronica.wordpress.com/2011/12/09/cine-este-dekang-in-industria-de-tigari-electronice/ . In plus, se stie ca Dekang este printre cei mai mari producatori de e-lichide la nivel mondial.

Am mai folosit si Liqua Vipercig. In general am folosit e-lichide fabricate de acesti doi producatori pentru ca nu am vrut sa ma risc si pentru ca atat eu, cat si prietenii mei, care folosim aceste e-lichide de mai bine de trei ani nu am sesizat efecte secundare negative, nu am avut probleme deloc.

De incercat am incercat cam toata gama de e-lichide: Ecopure (nu mi-a placut deloc), Hangsen (arome prea ciudate pt mine), Flavor Art (prea vascoase pt mine)… etc.


Filed under: 3. Despre e-lichide

Mda…dar tot esti dependent si daca folosesti tigara electronica

$
0
0

De cate ori nu vi s-a intamplat acest lucru, sa fiti cu cineva caruia sa ii explicati cat de putin daunator este vapatul in comparatie cu fumatul, cat de bine va simtiti, cum nu exista agenti cancerigeni si miros cu tigara electronica, ca mai apoi sa primiti un raspuns de genul:

„Mda…dar tot esti dependent si daca folosesti tigara electronica”

Te face sa te simti de-a dreptul aiurea, nu-i asa?

Dar, cum raspundeti la asta? Ati fost rabdatori, ati explicat avantajele si beneficiile, iar persoana din fata voastra parca a fost in alta camera cand ati povestit toate astea.

Unii dintre voi ar putea zambi si ar putea raspunde cu un da vinovat si atat. Unii dintre voi s-ar putea sa se enerveze, iar unii dintre voi ar putea chiar sa cedeze. Dar subiectul legat de dependenta este unul destul de discutat in acest moment, asa ca ar trebui sa il dezbatem.

Ce inseamna dependenta pentru voi? Cand auziti cuvantul dependenta ce imagine va vine in minte? Cineva care nu este in toate mintile din cauza heroinei? Sau cel mai bun prieten/a care doreste sa bea o cafea cu lapte in fiecare dimineata? Pentru ca in ambele situatii este dependenta, cu totii simt o nevoie puternica de a obtine substanta de care sunt dependenti, cu totii par ca nu se pot opri si cu totii se pare ca nici macar nu se straduiesc sa o faca. Cu toate acestea, una dintre dependente este mai daunatoare decat cealalta.

Deci, sunteti dependenti de nicotina? Probabil ca da. Va face asta sa fiti un flagel al societatii sau cineva care sa fie dispretuit? Sigur ca nu. Ar trebui sa va simtiti vinovati? NU.

Prin urmare, cum ii veti raspunde elegant acelei persoane care spune ca inca sunteti dependenti? Ii spuneti ca poate este asa, insa sunteti mai inteligenti. Prin trecerea la vapat scapati de asocierea neplacuta cu fumatul, puteti decide cat de multa nicotina sa inhalati, pe care puteti sa o obtineti in mai multe arome. De asemenea, puteti sa adaugati ca vapatul unei tigari electronice nu este mai daunator decat a bea o ceasca de cafea. Nu in ultimul rand puteti sa adaugati si felul in care va multumeste o tigara electronica.

Ce parere aveti?


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica

Tigara electronica inteligenta iVIP. Review

$
0
0

Dragii mei, cu greu m-am abtinut sa nu va povestesc despre ultima mea “jucarie” pe care am testat-o. Oricum nu aveati de unde s-o cumparati pana acum, asa ca am zis sa astept momentul potrivit.

Tigara electronica ivip

Tigara electronica ivip

De vreo luna de zile am primit in teste, ca mai am si eu avantajele mele de “forumist”, o tigara electronica iVip de la Vipercig. De cand am primit-o m-a cucerit cu delicatetea ei si designul care ma duce cu gandul la produsele Apple (a mea e alba)… nu ca as fi fan, am un Sony Vaio ca laptop si un S3 de la Samsung, ca telefon. :)

Cu toate acestea imi place designul Apple…, cu politica lor restrictionista nu sunt de acord…

Dar sa revenim la oile noastre si sa va povestesc ce stie sa faca aceasta “jucarie”. Cei care ma citesc, stiu ca eu sunt fan Ego W Vipercig pentru gustul deosebit pe care-l ofera aceasta tigara electronica… cum v-am mai spus, dupa o lunga perioada de vapat, cel mai important aspect ramane gustul oferit de instrument.

Ca v-am spus despre design, sa incep review-ul cu acest aspect. Cutie frumoasa… neinteresant pentru mine… butonul tigarii electronice este patrat, mai mare… chiar si cu degete butucanoase este foarte usor de apasat. De asemenea apasarea este destul de fina, amintindu-mi si ea de produsele Apple. Butonul se aprinde in 3 culori, in functie de gradul de incarcare al bateriei… astfel stim cat ne mai duce, pana o punem la incarcat. Intre 100% si 75% butonul se aprinde albastru, intre 75%-25% se aprinde verde si sub 25% se face rosu. Interesant nu? Mie mi-a placut gaselnita. Ca tot sunt la buton, va spun ca aceasta tigara electronica functioneaza si pe passtrough, adica poti vapa in timp ce se incarca. La fel butonul iti indica starea de incarcare. Bateria are 700 mAh…

Cred ca datorita passtrough-ului, care chiar functioneaza la voltaj corect, in kituri exista o singura baterie. Pesemne si datorita pretului piperat al bateriilor… vrei baterie inteligenta platesti. Insa eu m-am descurcat binisor si cu una, ca stau mult la calculator, cu passtrough-ul inserat.
Poate o sa-mi iau si o a doua baterie, pentru cand plec la chefuri, insa am vreo 4 baterii de ego w vipercig si nu raman in pana. Se termina asta, schimb cu cealalta… nu bateria ci e-tigara, ca nu sunt compatibile clearomizoarele de iVIP la bateriile de EGO.

Insa invers sa stiti ca se poate. In kitul de iVIP am gasit un conector care te ajuta sa folosesti la bateria inteligenta orice clearomizor din seria CE4… CE4+… CE5… etc… depinde de producator.
Cu toate acestea tigara electronica iVIP arata mult mai bine cu clearomizorul original.

Ca sa continui cu bateria, de ce e ea inteligenta? Pentru ca-i poti regla voltajul, de la 3,3 pana la 5 volti. La ce ne ajuta? In functie de clearomizor, bateria stie sa citeasca ce voltaj are nevoie. Eu am folosit-o la 3,7V vreo 2 saptamani si pe urma, cand clearomizorul nu mai scotea bine, am trecut-o in 4-4,2. Oricum asta a mai prelungit cu cateva zile viata clearomizorului… insa eu nu consider esential.
Daca pui alt clearomizor cum ar fi CE4… e foarte bine ca poti regla voltajul exact pe rezistenta acestuia.
Un alt argument pentru “inteligenta” ei, este numaratului puf-urilor. Iti afiseaza numarul de pufuri. Poti sa-ti calculezi in pufuri, cat ai fumat intr-o zi. Contorul se reseteaza cand ajunge la 999… insa ai timp suficient sa vezi cat ai pufait, tinand cont ca dintr-o tigara clasica tragi cca 15 fumuri. Deci va puteti calcula cat de mult fumati acum. Nu v-am spus ca bateria poate fi blocata si deblocata prin 3 click-uri consecutive… nu 5 ca de obicei, la alte baterii.
Capacitatea rezervorului este ceva mai mica decat la ego w, insa tinand cont ca poti vapa toata cantitatea de lichid din el, pentru mine chiar n-a fost o problema.

Am lasat la sfarsit gustul oferit si cantitatea de vapori. Eu zic ca gustul oferit, cat si cantitatea de vapori sunt asemanatoare cu Ego W Vipercig. De asta mi-a si placut… ca da acelasi gust. Ca vapori, poti sa umpli repede o camera cu ceatza…. Insa asta poti face si cu celalalt model, daca ai un clearomizor bun.

Diferentele majore ar fi in bateria inteligenta, designul atragator, passtrough-ul pentru cine sta pe langa o priza usb. Inca un argument ar fi ca nu mai trebuie sa stergi condensul, si ca poti turna lichid direct din sticluta, ca la CE4.
Mie imi place modelul… se vede ca s-a facut un progres. Vapori de calitate dragilor!


Filed under: 7. Produse recomandate

De ce ne mint doctorii referitor la tigara electronica?

$
0
0

doctori_tigara_electronicaSe pare ca trendul actual in randul doctorilor cand li se cere sa comenteze pe tema tigarilor electronice este sa ofere un raspuns de genul:

„Deoarece FDA nu a aprobat aceste produse, nu avem idee ce substante chimice contin vaporii de tigari electronice. Prin urmare, nu putem recomanda aceste produse. Fumatorii ar trebui sa ramana la produsele de renuntare la fumat aprobate de FDA, cum ar fi plasturele sau guma cu nicotina, care s-au dovedit a fi sigure si eficiente.”

Acesta declaratie a fost data de un medic cercetator  in domeniul „anti-fumat” din SUA, Dr. Steinberg, intr-un articol pentru Hudson Reporter.

„În condiţiile în care nu se poate cunoaşte exact compoziţia acestui produs destinat consumului uman, este evident că el nu este sigur. Aceasta cu atât mai mult cu cât produsele comercializate în România nu au înscrisă pe etichetă compoziţia. Aburul rezultat este nociv şi pentru cei din jurul utilizatorului de ţigară electronică, căci substanţele toxice sunt degajate în aer ca şi cele din fumul de ţigară din tutun.”

Probabil cunoasteti aceasta declaratia, a fost facuta de Dr. Magdalena Ciobanu. Zici ca cei doi medici se cunosc, sau ca se informeaza din aceleasi surse.

Problema este ca aceste declaratii sunt o minciuna. Nu este adevarat ca nu stim ingredientele care se gasesc in tigara electronica. De asemenea, nu este adevarat ca nu stim care sunt substantele chimice din vaporii de tigara electronica.

Au fost realizate mai mult de 20 de studii care au identificat substantele chimice din tigara electronica si din vapori. In 2011, Zachary Cahn si Dr. Michael Siegel au revizuit rezultatele a 15 studii. Iata concluzia lor:

„Nitrozamine specifice tutunului (TSNA) au fost descoperite in doua studii la nivel de urme. Nivelul maxim de TSNA descoperit a fost de 8.2 ng/g. Acest nivel este mult mai mic in comparatie cu cel din tigarile obisnuite si aproape egal cu cel din plasturii cu nicotina care au 8 ng/g. Prezenta dietilen glicolului descoperit in unul dintre cele 18 cartuse analizate de FDA este ingrijoratoare, cu toate acestea niciunul dintre aceste studii nu a descoperit urme de dietilen glicol.”

Puteti gasi mai multe studii care au fost realizate aici: http://www.tveca.com/science.php . Desi nu exista indoiala ca inca mai trebuiesc facute cercetari pentru a intelege cat de sigure sunt tigarile electronice, este clar ca multi medicii nu fac altceva decat sa minta publicul cu privire la informatiile care se stiu despre tigarile electronice.

De ce fac acest lucru? V-am mai spus, sunt finantati de marii producatori de medicamente pentru renuntare la fumat. Anti-depresive, ce provoaca suiciduri, insa aduc sute de milioane in conturile celor care le produc. Am scris si despre aceste medicamente, fa o cautare in forum dupa Champix si vei vedea. Din pacate industria de medicamente este strans legata de doctori… si iata ca si in cazul tigarilor electronice, acestia isi aduc contributia mediatica.


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica

Ce? O companie de tutun vrea sa va ajute sa renuntati la fumat?

$
0
0

british_american_tobaccoUn articol recent publicat in revista New Scientist, informeaza publicul cu privire la intentiile British American Tobacco (BAT) de a transforma tigarile electronice in medicamente in Marea Britanie.

Autorul articolului scrie: „Ai putea spune ca scopul de a profita de a vindeca o dependenta pe care tu ai creat-o de la bun inceput este destul de cinic.”

Dar, de unde a aparut aceasta intentie? Ce a facut o companie de tutun sa isi doreasca sa devina un furnizor de produse de inlocuire a nicotinei?

In luna decembrie a anului 2012, BAT a cumparat o companie numita CN Creative, o companie care produce si comercializeaza tigari electronice, cunoscute sub brandul Intellicig. Probabil ca datorita acestei investitii uriase, dar si pentru ca piata de tigari electronice a crescut considerabil, BAT cere autoritatilor de reglementare din Marea Britanie sa recunoasca noul lor produs ca fiind un medicament de renuntare la fumat.

Cred ca ei sunt prima companie de tutun care isi doreste acest lucru. Si, pot presupune, ca au in desfasurare studii clinice si cercetari pentru a dovedi ca produsul lor este un medicament de inlocuire a nicotinei.

Acest lucru este foarte interesant, iar unii dintre noi s-ar putea intreba de ce BAT isi doreste ca tigarile electronice comercializate de ei sa fie recunoscute ca medicamente? De ce nu se multumesc ca fumatorii sa aibe un produs pe care sa il poata folosi fara sa il numeasca „medicament”?

Cu aceasta mutare incredibila, BAT pare dornica sa recunoasca faptul ca produsele lor din tutun dauneaza, iar aceasta miscare este, de asemenea, in trend cu intentiile altor companii din tutun care doresc sa isi extinda portofoliul de produse fara fum.

Nu pot decat sa ma gandesc la faptul ca BAT incearca sa isi intareasca pozitia pe piata de tigari electronice, ca intentioneaza sa devina un lider in aceasta industrie, cu riscul de a fi de-a dreptul cinica pentru ca incearca sa vindece un viciu pe care l-a promovat in intreaga lume.

O alta supozitie, care mi se pare aproape de adevar, ar fi ca BAT doreste un fel de exclusivitate pe aceasta piata. Transformand tigara electronica in medicament, legiferand-o ca atare, pesemne ca numai ei vor avea posibilitatea de a obtine autorizatii de vanzare, devenind astfel unici pe piata. In caz ca nu stiti, se plateste enorm ca sa lansezi un medicament… nu mai vorbesc de actele necesare…


Filed under: 9. Evenimente

Cat a durat pana ati renuntat definitiv la analoage cu tigara electronica?

$
0
0

tigara_electronica_3Ei iata o intrebare pe care multe persoane, care isi doresc sa renunte la tigarile din tutun, mi-o adreseaza destul de des: „Cat a durat pana ati renuntat definitiv la analoage folosind tigari electronice?”

Pentru mine a durat foarte putin pentru ca, din prima clipa in care am pus tigara electronica in gura, am renuntat definitiv la analoage. Mi-a fost foarte usor, aproape ca nici nu am simtit diferenta pe moment. Fumam peste un pachet de tigari pe zi, dar nu mi-a fost deloc greu sa trec direct la tigara electronica, cu toate ca la vremea aia pe piata din Romania cel mai bun model era DSE901. Mai mult a durat sa imi fac curaj sa incerc, decat sa renunt.

Intentia mea initiala era de a vapa doar in casa, urmand ca afara sa fumez normal. Numai ca dupa ce am vazut ca tigara electronica imi ofera o senzatie foarte buna, m-am gandit ca n-are sens sa-mi mai cumpar clasice.

Trebuie sa marturisesc ca de-a lungul timpului am mai tras din cate o tigara clasica, pentru ca am ramas fara baterie sau pentru ca vroiam sa mai vad cum e, dar nicio secunda nu mi-a trecut prin cap sa revin la ele. De fiecare data cand am fumat o analoaga am avut o senzatie neplacuta si singurul gand care imi trecea prin cap era ca tigara mea electronica este mai buna.

Desigur nu toti sunt atat de fericiti ca mine si nu toti oamenii reusesc sa renunte din prima zi la analoage folosind tigari electronice. De aceea va intreb, voua cat va luat sa renuntati definit la analoage cu tigara electronica?


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica

Tigari electronice cu voltaj reglabil. Argumente pro si contra

$
0
0
Baterie VV, voltaj variabil

Baterie VV, voltaj variabil

Tigarile electronice cu voltaj reglabil par sa fie urmatorul pas din 2013 pe piata de tigari electronice. Ceea ce a inceput ca un hobby al vaperilor care isi doreau sa aibe control asupra bateriei, a devenit astazi o dovada suprema a evolutiei tehnologiei in industria de tigari electronice. Acum, se pare ca fiecare companie importanta are cel putin un model de tigara electronica cu voltaj reglabil.

Vreau sa va spun inca din start, ca voltajul variabil nu mi se pare o mare gaselnita. Mai ales pentru incepatori si mai ales bateriile care nu indica singure voltajul pentru fiecare tip de clearomizor. De ce spun asta, utilizatorii noi, risca sa strice mult mai repede clearomizorul, regland bateria la un voltaj mai mare decat necesar.

Sunt baterii inteligente, tip iVIP Vipercig, care iti spun la fiecare tip de clearomizor, ce voltaj ai nevoie. Sigur ca poti creste cu 0,1-0,2 Volti peste ce-ti recomanda… insa nu mai mult. Un utilizator nou, care are o baterie cu voltaj reglabil, poate regla la 4 Volti sau mai mult si intr-o zi, maxim, parleste clearomizorul. El se va bucura ca marind voltajul are mai multi vapori si gust mai puternic.

De regula bateriile fara Voltaj reglabil, sunt facute sa dea curent exact cat e nevoie pentru tipul de clearomizor al tigarii electronice respective. NU AI NEVOIE de mai multi volti, decat atunci cand clearomizorul e pe moarte si vrei sa-i dai un boost de power. Asta ii prelungeste cu putin durata de viata, pentru ca prinde gust de ars, destul de repede.

Iata totusi cinci lucruri care merita sa le luam in considerare.

Retineti, aceasta lista nu este batuta in cuie, sunt pur si simplu caracteristici pe care multi vaperi le prefera mai mult decat altele. Mai degraba aceasta lista va prezinta caracteristicile tigarilor electronice cu voltaj reglabil si va ajuta sa va dati seama care sunt mai importante pentru voi. Poate ca pretul sau dimensiunea este mai importanta pentru voi, de exemplu.

Dar totusi, daca inca nu stiti ce tigara electronica cu voltaj reglabil sa va alegeti este bine sa aveti in vedere si aceasta lista:

1. Gama voltajului

Gama voltajului masoara cat de mult sau cat de putin puteti ajusta voltajul bateriei. In general, modelele variaza de la 3 la 6 volti.

2. Ajustare gradata

Cele mai putin sofisticate tigari electronice care au un nivel superior de iesire foarte scazut, au tendinta sa limiteze selectiile de voltaj. Aceste dispozitive sunt mai degraba modele de voltaj selectabil, care va permit sa alegeti intre trei sau patru setari de voltaj. Cele mai bune va permit sa ajutati voltajul in trepte de 0,1 V. Acest lucru este util pentru a regla exact voltajul de care aveti nevoie pentru a scoate cei mai vapori.
Daca sunteti incepatori si vreti baterie cu voltaj reglabil, alegeti una care stie sa recomande voltajul pentru clearomizor… sa nu trebuiasca sa reglati voi voltajul… cel putin pana invatati cum stau lucrurile. (vezi tigara electronica iVIP)

Baterie voltaj reglabil iVIP

Baterie voltaj reglabil iVIP

3. Display

Display-urile sunt un lucru util. Fiecare model care are unul foloseste ecranul pentru a indica voltajul selectat si pentru a oferi o indicatie viziala atunci cand reglati voltajul. Unele display-uri sunt chiar mai evoluate si contin informatii tehnice legate de starea bateriei sau de numarul de pufuri trase.

4. Amperaj mare

Un amperaj mare nu este un lucru de care toata lumea are nevoie. Cele mai multe dispozitive prezente pe piata sunt capabile sa suporte 2.5 amperi de iesire. Acest nivel de performanta satisface 90% dintre vaperi. Dar, exista si cartomizoare sau clearomizoare care au o rezistenta de 3 amperi.

5. Dimensiunile bateriei
Majoritatea bateriilor cu voltaj reglabil sunt mari si butucanoase. Le mai pui un clearomizor din seria CE4… devin enorme. Veti fi destul de ciudati intr-o cafenea pufaind dintr-o ditamai tigara electronica. Acasa, mai merge.

Asa cum remarcati sunt argumente pro si contra… alegerea va apartine fiind subiectiva. Aburi de calitate dragi vaperi!


Filed under: 1. Esti nou? Ce trebuie sa stii, 7. Produse recomandate

Primavara vine cu noutati pentru vaperi

$
0
0

tigara electronicaDragi vaperi trebuie sa va marturisesc ca primavara aceasta a inceput perfect. Avem un soare frumos afara (cu dinti, dar nu conteaza), doamnele/domnisoarele au primit multe martisoare si flori (sper), iar New York Times a publicat un articol in care informeaza ca unul din cinci americani fumatori au incercat tigara electronica, in 2011. Da ati citit bine, unul din cinci americani fumatori au incercat tigara electronica, potrivit unui raport intocmit de Centrul pentru Control si Prevenire a Bolilor.

Potrivit aceluiasi raport, aproximativ 6% dintre adulti, in general, au incercat tigarile electronice, aproape dublu fata de procentul din 2010. Acest studiu este primul care raporteaza schimbari ale gradului de cunoastere si utilizarea a tigarilor electronice intre 2010 si 2011. De asemenea, mai este precizat si faptul ca numarul celor care au auzit de tigari electronice a crescut de la patru din zece fumatori in 2010 la sase din zece fumatori in 2011.

Aveti in vedere ca acest raport este intocmit de Centrul pentru Control si Prevenire a Bolilor o organizatie importanta din SUA, deci probabil va fi preluat de multe publicatii din intreaga lume.

Ma bucur nespus sa aud ca atat de multi americani fumatori au incercat tigara electronica si multi care n-au incercat inca dar stiu despre ce e vorba. Totodata, ma bucur si ca numarul vaperilor din Romania creste pe zi ce trece. Ma intreb care va fi reactia FDA sau a Comisiei Europene la acest comunicat de presa? Dar, sa nu ne stricam acest 1 Martie frumos gandindu-ne la lucruri nepotrivite. Sa continuam sa ne bucuram de soarele cu dinti de afara si sa daruim martisoare si flori cu drag doamnelor si domnisoarelor.

Aburi placuti si weekend frumos alaturi de cei dragi!


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica

Tigari electronice cadou de 8 Martie!

$
0
0

tigara electronica cadou8 Martie se apropie cu pasi repezi, iar noi barbatii, ca de obicei, ne straduim sa gasim cadoul perfect care sa arate cat de mult le iubim si le pretuim pe femeile din viata noastra: mame, sotii, iubite, matusi, fiice si chiar bunici.

Acum, daca doriti sa faceti un cadou unei femei care deja vapeaza, cateva sticlute de e-lichide cu arome exotice sau cateva accesorii ar putea fi exact ce isi doreste. Nu excludeti si un nou kit de tigara electronica, poate un model nou aparut pe care, din intamplare, v-a precizat ca i-ar placea sa il aibe. :)

Daca doriti sa faceti un cadou unei femei fumatoare, 8 Martie s-ar putea sa fie ziua perfecta pentru a-i face darui din inima o tigara electronica, cu scopul de a-i proteja sanatatea. Dupa parerea mea, este o dovada clara a dragostei si a grijii pe care i-o purtati. Poate ca deja v-a zis ca i-ar placea sa incerce sau poate ca nici macar nu a auzit vreodata de acest dispozitiv. Indiferent in ce situatie v-ati afla, merita sa incercati sa ii daruiti o tigara electronica.

Nimic nu este mai frumos decat sa ii arati unei persoane cat de mult o pretuiesti. Si cum poti face asta mai bine, daca nu aratand cat de grijuliu, afectuos si protector esti. Plus ca, s-ar putea sa fie un cadou cu adevarat surprinzator, pentru ca vedeti voi, de 8 Martie femeile se gandesc intotdeauna la flori, bijuterii sau cosmetice. Toate se asteapta la astfel de cadouri, dar putine sa gandesc la o tigara electronica.

Sper sa va surprindeti placut femeile din voastra voastra anul acesta. Iar daca va decideti sa le daruiti o tigara electronica va stau la dispozitie cu sfaturi!


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica

Daily Mail isi cere scuze pentru articolul negativ despre tigari electronice

$
0
0

La inceputul lunii am publicat un post despre un articol negativ aparut in ziarul Daily Mail in care se scria ca expertii sustin ca tigarile electronice sunt mai daunatoare decat tigarile obisnuite, dar care nu prezenta niciun comentariu sau argument concret care sa sustina acest lucru. Aveti aici articolul: http://forumtigaraelectronica.wordpress.com/2013/02/06/articol-negativ-despre-tigara-electronica-scos-dupa-ce-vaperii-au-facut-plangere/

Fostul director al organizatiei „Actiunea privind fumatul si sanatatea”, Clive Bates, precum si multi alti vaperi din Marea Britanie, au facut o plangere la Press Complaints Commission – organism independent care se ocupa cu plangerile din partea publicului cu privire la continutul editorial din ziare si reviste din Marea Britanie. In urma acestei plangeri articolul a fost scos de pe site.

Ieri, Daily Mail a publicat un articol in care isi cerea scuze:

„Corectii si clarificari:

Un articol publicat in categoria Sanatate pe data de 27 Ianuarie scria ca unii experti sunt de parere ca tigarile electronice sunt mai daunatoare decat cele clasice. De fapt, noi nu stim vreun expert care sustine acest punct de vedere comparativ cu riscurile de cancer, boli de inima si afectiuni pulmonare de la tigarile reale. Ne cerem scuze pentru orice sugestii contrare.”

Din pacate scuzele nu sunt nici pe departe la fel de vizibile cum era articolul, un articol care putea convinge fumatorii sa continue sa fumeze, cu riscul de deces si boli.

Dar, tot este bine ca un ziar atat de important din Marea Britanie a fost atentionat in legatura cu publicarea de articole negative despre tigari electronice fara o baza de adevar. Sunt convins ca si alte publicatii din Marea Britanie au vazut aceasta intamplare si probabil nu vor mai indraznii sa scrie bazaconii despre tigarile electronice.

Ce mi-ar mai placea ca si in Romania sa existe un organism de genul Press Complaints Commission, in care sa putem sa trimitem reclamatii despre aiurelile care apar in presa. La ce articole scriu astazi ziarele la noi, cred ca ar avea mult de lucru aceasta organizatie.

S-a scris mult in Romania despre tigara electronica si toate informatiile au fost false, intoxicari voite catre cititori. Din pacate foarte multi oameni au ramas cu ideea ca tigara electronica este periculoasa si va curge multa apa pe Dunare pana isi vor schimba aceasta idee.


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica

Italia si Danemarca se opun Directivei UE, ce urmeaza sa afecteze si tigarile electronice

$
0
0

Senatul Italiei a anuntat ieri ca se opune Directivei privind produsele din tutun pe motiv ca restrictiile care le impune aceasta la tigari, vor conduce la cresterea activitatii pe piata neagra.

„Directiva propusa incurajeaza statele sa actioneze in mod autonom in diferite domenii, cum ar fi: calculul diferitelor emisii de nicotina, gudron si monoxid de carbon; teste suplimentare pentru a calcula ingrediente; cerinte pentru a interzice produsele care contin aditivi specifici; introducerea unui organism de autorizare a noilor produse; introducerea unor noi norme mai stricte privind ambalarea. Astfel de propuneri, evidentiate in documentul concludent al Comitetului Senatului pentru Sănătate la Palazzo Madama, creaza o baza pentru diferente semnificative intre statele membre, care rezulta la crearea unor limitari privind libera circulatie a marfurilor.”

Anuntul italienilor vine dupa ce si Danemarca a facut un anunt asemanator prin care declara ca se va opune Directivei privind produsele din tutun. Acestia se impotrivesc deoarece directiva, printre alte lucruri, va interzice snusul (tutunul de mestecat) si va face tigarile electronice lipsite de valoare. Obiectia pare sa fie mai mult impotriva UE, care potrivit lor s-a intins mai mult decat ii e plapuma, mai degraba decat pentru tigari electronice.

Nu putem decat sa speram ca vor aparea mai multe state membre care se vor impotrivi acestei directive propuse.

Din pacate, nu pot sa nu remarc ca in niciunul dintre cele doua anunturi nu se pune accent pe tigara electronica. Se pare ca tarile nu sunt atat de deranjate de faptul ca aceasta Directiva propusa face tigara electronica inutila. In timp ce este bine ca aceasta legislatie este pusa la indoiala de unele tari, fara obiectii la alte produse ale tutunului (cum este considerata si tigara electronica), exista intotdeauna posibilitatea ca aceasta sa reapara in propunerile viitoare ale UE.


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica

Romania adopta Directiva anti-tutun a UE

$
0
0

Plenul Senatului a adoptat intr-o sedinta de luni, Propunerea de Directiva a Parlamentului European si a Consiliului privind apropierea actelor cu putere de lege si a actelor administrative ale statelor membre in ceea ce priveste fabricarea, prezentarea si vanzarea tutunului si a produselor aferente – COM(2012)788 final, care dupa cum bine stiti include si reglementari cu privire la tigara electronica.

Probabil ca unii dintre voi ati mai citit prin ziare acest lucru, dar am vrut sa scriu acest articol in special pentru a va spune sa nu intrati in panica, utilizatori de tigara electronica nu trebuie sa va speriati. Chiar daca Senatul Romaniei a acordat aviz pozitiv acestei propuneri de directiva, acesta a solicitat acordarea unor masuri compensatorii pentru partile afectate. Prin aceasta mentiune importanta unii oameni mai competenti ca mine in acesti domeniu, considera avizul pozitiv ca fiind, de fapt, negativ.

Pozitia Romaniei inca nu este batuta in cuie. De asemenea, dupa cum v-am anuntat si in articolele trecute exista tari care s-au declarat deja impotriva, de fapt, majoritatea tarilor membre s-au declarat impotriva. Singurele care sustin aceasta Directiva sunt Marea Britanie, Franta si Irlanda. Procedural, urmeaza dezbateri in Parlamentul European si in Consiliu. Si cum majoritatea statelor s-au declarat impotriva este foarte probabil ca, in forma in care este acum, aceasta directiva sa nu fie aprobata.

Dragi utilizatori de tigara electronica, deocamdata nu ne ramane decat sa asteptam sa vedem cum vor decurge lucrurile mai departe. Pe aceasta cale, as dori sa va rog ca atunci cand va fi cazul, sa fiti pregatiti sa ne facem auziti. Dar, sa speram ca nu se va ajunge acolo.


Filed under: 9. Evenimente

Un nou studiu indica caracteristicile care fac tigara electronica utila pentru renuntarea la fumat

$
0
0

Pana acum numeroase studii au demonstrat ca tigara electronica este eficienta, insa niciunul nu a explicat de ce. Un studiu publicat in revista Addiction Science & Clinical Practice indica cinci caracteristici cheie care fac tigara electronica utila pentru renuntarea la fumat.

Studiul a analizat un focus grup de 11 utilizatori de tigari electronice care au fost recrutati prin intermediul forumurilor dedicate vaperilor. 10 dintre cei 11 au renuntat complet la fumat cu tigara electronica. Scopul acestui studiu a fost de a obtine o perspectiva calitativa despre cat de eficiente sunt tigarile electronice pe termen lung si de ce.

Au fost identificate cinci caracteristici cheie care explica de ce tigarile electronice sunt eficiente in a ajuta fumatorii sa renunte la tigari:

  1. Feedback bio-comportamental: „Participantii din focus grup au simtit ca vapatul de tigara electronica imita foarte bine fumatul.”
  2. Beneficii sociale: „Notiunea de comunitate a vaperilor a fost reiterata in permanenta in randul participantilor.”
  3. Elemente hobby: „Participantii si-au fost un nou hobby de a colectiona sticlute de e-lichid si tigari electronice.”
  4. Identitate personala: „Majoritatea participantilor s-au identificat ca fiind „vaperi”. Anterior acestia se defineau ca fiind „fumatori”, iar tigarile electronice le-au permis sa isi redefineasca identitatea.”
  5. Diferenta intre renuntarea la fumat si renuntarea la nicotina: „Tigarile electronice le-au permis sa renunte la fumat, dar unii dintre participanti nu si-au dorit sa renunte la nicotina, deoarece se bucura de experienta vapatului pe care o vad ca o trecere de la forma periculoasa de a inhala nicotina din tigari, la forma mai sigura prin tigara electronica.”

Studiul este realizat la o scara mica, dar este important deoarece evidentiaza foarte bine de ce tigarile electronice sunt mai eficiente in renuntarea la fumat decat plasturii si guma cu nicotina.


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica

Cateva motive pentru care tigarile electronice nu sunt medicamente si nu ar trebui clasificate ca atare

$
0
0

Exista cateva motive esentiale pentru care tigarile electronice nu sunt si nu ar trebui sa fie clasificate ca medicamente.

Primul motiv este modul in care functioneaza si aici nu ma refer la procedeul prin care produc vapori, ci la felul in care le folosesc vaperii, la functionalitatea lor.

Folosim tigarile electronice atunci cand simtim nevoia sa inhalam nicotina. Pentru unii asta inseamna de cateva ori la fiecare ora, pentru altii poate fi la cateva minute. Le folosim in acest sens destul de des, la fel cum am fi folosit si tigarile obisnuite.

Acum comparati acest lucru cu terapiile de inlocuire a nicotinei pe care le cunoasteti (plasturi, guma cu nicotina) si care sunt clasificate ca si medicamente.

Terapiile de inlocuire a nicotinei sunt cu tine tot timpul si iti ofera o doza de nicotina constant. Ganditi-va la plasturii cu nicotina si chiar la guma, acestea elibereaza o doza de nicotina constanta, scazuta si ferma. Scopul lor este de a elimina poftele de nicotina cu totul.

Dar, sa analizam putin si din perspectiva obiceiurilor.

Terapiile de inlocuire a nicotinei au fost concepute pentru a-ti schimba obiceiurile. Nivelul scazut de nicotina pe care il ofera este pentru a te determina pe tine sa nu mai fumezi o tigara la cafea, sau dupa masa, pentru a nu avea nimic in mana si in gura (decat daca folosesti guma cu nicotina), dar functioneaza pe principiul ca, dupa ce iti vei elimina poftele si schimba obiceiurile, atunci vei putea renunta la fumat.

Tigarile electronice nu iti modifica obiceiurile, ai aceeasi actiune „de la mana la gura” ca si atunci cand fumezi, aceeasi inspiratie/expiratie, aceeasi senzatie in gat, expiri vapori. S-ar putea chiar sa iti formezi noi obiceiuri, cum ar fi modul in care iti reumpli clearomizorul cu e-lichid.

Este adevarat ca tigarile electronice si plasturii si guma cu nicotina au in comun nicotina si nitrozaminele, dar la niveluri sigure, foarte mici. Acest lucru arata ca tigarile electronice sunt mai sigure decat tigarile obisnuite, dar nu cred ca acest lucru este suficient pentru a le clasifica drept medicamente.

Dupa cum vedeti, practic prin folosirea unei tigari electronice nu facem decat sa inlocuim un obicei daunator, cu unul mai putin daunator. Tigarile electronice sunt o alternativa a tigarilor din tutun, acestea nu sunt medicamente si nu ar trebui clasificate asa.

In incheiere as vrea sa va prezint declaratia profesorului Etter, de la Universitatea din Geneva, “În Uniunea Europeană, o propunere de a schimba Directiva privind produsele din tutun a fost anunțată în decembrie 2012. În această propunere, cartușe care conțin mai mult de 2 mg de nicotina, e-lichide care contin mai mult de 4 mg pe ml de nicotina, sau tigari electronice care au ca rezultat concentrații sanguine de nicotină de mai mult de 4 ng / ml (nanograme per mililitru, un nivel foarte scăzut, similar cu nivelul observat la nefumatorii expusi la fumatul pasiv) vor trebui să fie aprobate ca medicamente. În cazul în care va fi pusa in aplicare in aceasta forma, această directivă ar ucide, in esenta, piata de tigari electronice, și prin urmare, ar avea efecte adverse grave asupra sanatatii.”


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica
Viewing all 565 articles
Browse latest View live