Se pare ca trendul actual in randul doctorilor cand li se cere sa comenteze pe tema tigarilor electronice este sa ofere un raspuns de genul:
„Deoarece FDA nu a aprobat aceste produse, nu avem idee ce substante chimice contin vaporii de tigari electronice. Prin urmare, nu putem recomanda aceste produse. Fumatorii ar trebui sa ramana la produsele de renuntare la fumat aprobate de FDA, cum ar fi plasturele sau guma cu nicotina, care s-au dovedit a fi sigure si eficiente.”
Acesta declaratie a fost data de un medic cercetator in domeniul „anti-fumat” din SUA, Dr. Steinberg, intr-un articol pentru Hudson Reporter.
„În condiţiile în care nu se poate cunoaşte exact compoziţia acestui produs destinat consumului uman, este evident că el nu este sigur. Aceasta cu atât mai mult cu cât produsele comercializate în România nu au înscrisă pe etichetă compoziţia. Aburul rezultat este nociv şi pentru cei din jurul utilizatorului de ţigară electronică, căci substanţele toxice sunt degajate în aer ca şi cele din fumul de ţigară din tutun.”
Probabil cunoasteti aceasta declaratia, a fost facuta de Dr. Magdalena Ciobanu. Zici ca cei doi medici se cunosc, sau ca se informeaza din aceleasi surse.
Problema este ca aceste declaratii sunt o minciuna. Nu este adevarat ca nu stim ingredientele care se gasesc in tigara electronica. De asemenea, nu este adevarat ca nu stim care sunt substantele chimice din vaporii de tigara electronica.
Au fost realizate mai mult de 20 de studii care au identificat substantele chimice din tigara electronica si din vapori. In 2011, Zachary Cahn si Dr. Michael Siegel au revizuit rezultatele a 15 studii. Iata concluzia lor:
„Nitrozamine specifice tutunului (TSNA) au fost descoperite in doua studii la nivel de urme. Nivelul maxim de TSNA descoperit a fost de 8.2 ng/g. Acest nivel este mult mai mic in comparatie cu cel din tigarile obisnuite si aproape egal cu cel din plasturii cu nicotina care au 8 ng/g. Prezenta dietilen glicolului descoperit in unul dintre cele 18 cartuse analizate de FDA este ingrijoratoare, cu toate acestea niciunul dintre aceste studii nu a descoperit urme de dietilen glicol.”
Puteti gasi mai multe studii care au fost realizate aici: http://www.tveca.com/science.php . Desi nu exista indoiala ca inca mai trebuiesc facute cercetari pentru a intelege cat de sigure sunt tigarile electronice, este clar ca multi medicii nu fac altceva decat sa minta publicul cu privire la informatiile care se stiu despre tigarile electronice.
De ce fac acest lucru? V-am mai spus, sunt finantati de marii producatori de medicamente pentru renuntare la fumat. Anti-depresive, ce provoaca suiciduri, insa aduc sute de milioane in conturile celor care le produc. Am scris si despre aceste medicamente, fa o cautare in forum dupa Champix si vei vedea. Din pacate industria de medicamente este strans legata de doctori… si iata ca si in cazul tigarilor electronice, acestia isi aduc contributia mediatica.
Filed under: 5. Articole pro tigara electronica