Un articol recent publicat in revista New Scientist, informeaza publicul cu privire la intentiile British American Tobacco (BAT) de a transforma tigarile electronice in medicamente in Marea Britanie.
Autorul articolului scrie: „Ai putea spune ca scopul de a profita de a vindeca o dependenta pe care tu ai creat-o de la bun inceput este destul de cinic.”
Dar, de unde a aparut aceasta intentie? Ce a facut o companie de tutun sa isi doreasca sa devina un furnizor de produse de inlocuire a nicotinei?
In luna decembrie a anului 2012, BAT a cumparat o companie numita CN Creative, o companie care produce si comercializeaza tigari electronice, cunoscute sub brandul Intellicig. Probabil ca datorita acestei investitii uriase, dar si pentru ca piata de tigari electronice a crescut considerabil, BAT cere autoritatilor de reglementare din Marea Britanie sa recunoasca noul lor produs ca fiind un medicament de renuntare la fumat.
Cred ca ei sunt prima companie de tutun care isi doreste acest lucru. Si, pot presupune, ca au in desfasurare studii clinice si cercetari pentru a dovedi ca produsul lor este un medicament de inlocuire a nicotinei.
Acest lucru este foarte interesant, iar unii dintre noi s-ar putea intreba de ce BAT isi doreste ca tigarile electronice comercializate de ei sa fie recunoscute ca medicamente? De ce nu se multumesc ca fumatorii sa aibe un produs pe care sa il poata folosi fara sa il numeasca „medicament”?
Cu aceasta mutare incredibila, BAT pare dornica sa recunoasca faptul ca produsele lor din tutun dauneaza, iar aceasta miscare este, de asemenea, in trend cu intentiile altor companii din tutun care doresc sa isi extinda portofoliul de produse fara fum.
Nu pot decat sa ma gandesc la faptul ca BAT incearca sa isi intareasca pozitia pe piata de tigari electronice, ca intentioneaza sa devina un lider in aceasta industrie, cu riscul de a fi de-a dreptul cinica pentru ca incearca sa vindece un viciu pe care l-a promovat in intreaga lume.
O alta supozitie, care mi se pare aproape de adevar, ar fi ca BAT doreste un fel de exclusivitate pe aceasta piata. Transformand tigara electronica in medicament, legiferand-o ca atare, pesemne ca numai ei vor avea posibilitatea de a obtine autorizatii de vanzare, devenind astfel unici pe piata. In caz ca nu stiti, se plateste enorm ca sa lansezi un medicament… nu mai vorbesc de actele necesare…
Filed under: 9. Evenimente