Un nou studiu realizat de o echipa de experti din Italia si Grecia, a analizat calitatea aerului intr-o camera de 60 de metri cubi (cam de marimea unui garaj sau o camera de zi mare) pe o perioada de cinci ore de vapat si de fumat. Rezultatele s-au dovedit promitatoare pentru tigarile electronice, intrucat au aratat ca nu exista aproape niciun fel de efecte negative asupra calitatii aerului, in ciuda mediului inchis.
Studiul a fost realizat intr-un laborator de toxicologie din Italia si la Centrul de Chirurgie Cardiaca Onasis, din Atena.
Unul dintre realizatorii studiului a fost Dr. Konstantinos Farsalinos, un nume deja cunoscut de multi dintre sustinatorii industriei de tigari electronice, datorita cercetarilor anterioare facute pe tigari electronice.
Scopul studiului a fost de a simula si compara efectele fumatului pasiv cu vapatul pasiv. Rezultatele sustin ceea ce multi experti au spus despre tigarile electronice – ca fara fum, acestea nu prezinta aproape niciun pericol real pentru utilizatorii de tigara electronica sau pentru cei din jur. De fapt, prin testarea a 600 de litri de aer s-a descoperit doar o singura substanta (glicerina) peste pragul de sensibilitate al instrumentului de testare. Acest lucru inseamna ca a existat o cantitate atat de mica de substante chimice in aer (poate niciuna, in unele cazuri), ca echipamentul nu a tinut cont de ele la masuratoare.
Aici gasiti studiul http://clearstream.flavourart.it/site/wp-content/uploads/2012/09/CSA_ItaEng.pdf .
Dr Michael Siegel explica foarte bine rezultatele acestui studiu: „ Motivul pentru care substantele chimice persista mai mult in aer, la tigarile din tutun, este pentru ca fumul are nevoie de mai mult timp ca sa se disipeze. In timp ce vaporii de la tigara electronica se dizolva in aproximativ 10-20 de secunde, fumul de tigara are nevoie de 19-20 de minute. Acesti timpi cresc intr-un mediu inchis.”
Studii precum acesta, ne demonstreaza ca regulile de interzicere a fumatului in public nu ar trebui sa se aplice si la tigari electronice. Cei care sunt impotriva acestei industrii ar trebui sa gaseasca alta scuza ca sa interzica tigarile electronice. Mai mult, ar trebui sa se tina cont si de acest studiu, pe langa multe altele, atunci cand se propun legi pentru industria de tigari electronice.
Filed under: 5. Articole pro tigara electronica