Este deja evident de ceva timp ca cele mai mari trei companii de tutun din SUA (Lorillard, Philip Morris si R.J. Reynolds) incearca sa detina controlul pietei de tigari electronice. In aprilie 2012, Lorillard a facut primul pas achizionand cea mai mare companie de tigari electronice existenta, Blu Ecigs, pentru 135 de milioane de dolari (http://forumtigaraelectronica.wordpress.com/2012/05/03/primul-brand-de-tigari-electronice-cumparat-de-greii-tutunului/). Analistii sunt de parere ca eforturile marilor companii de tutun pentru a prelua industria de tigari electronice vor reusi. Bonnie Herzog, analist la Wells Fargo, estimeaza ca 75% din industria de tigari electronice va fi controlata de cei trei „grei”.
Sigur ca acest lucru este foarte posibil, insa iata cateva motive probabile, pentru care eu cred ca nu se va intampla asta…
Nu vor abandona industria de tutun
Companiile de tutun vor continua sa obtina venituri din tutun, probabil pana cand ultimul fumator de pe aceasta planeta va renunta la tigari. Companiile de tutun nu isi doresc atat de mult sa imbratiseze tigarile electronice, de teama ca transformarea fumatorilor in vaperi va face unul din doua lucruri. Fie acestia vor renunta la tigarile clasice si vor adopta tigarile electronice, ceea ce pentru companiile din tutun va fi destul de bine, deoarece se vor axa pe alt produs al lor. Fie trecerea la tigara electronica ii va ajuta pe vaperi sa renunte complet la acest viciu, ceea ce companiilor din tutun nu le convine. Vedeti voi, companiile din tutun doresc ca oamenii sa isi mentina acest viciu, iar tigara electronica este un produs care ameninta fidelitatea clientilor.
Internetul intretine companiile mici
Motivul pentru care companiile mari de tigari electronice doresc interzicerea comercializarii acestor produse pe internet, este pentru ca aceasta masura va pune pe butuci micile afaceri. Comertul pe internet necesita costuri de logistica mult mai mici, in timp ce crearea de retele de distributie necesita costuri mult mai mari.
Conflicte cu brandul
Brandurile care fac comert cu tutun sau tigarete au o lista lunga de locuri in care nu pot aparea. Chiar daca se detaseaza oarecum de brandul de tutun, companiilor de tutun le va fi greu sa isi promoveze produsul, pe langa companiile deja consacrate de tigari electronice. Ele nu vor putea sa se foloseasca de logo-ul sau de lucrurile care deja le-au consacrat, deoarece ar intra in conflict cu brandul care l-au creat deja. De asta si incearca toti sa isi creeze un brand de tigari electronice sau sa preia unul deja cunoscut. Insa, nu se vor putea ascunde, vaperii vor sti daca o companie de tigari electronice este detinuta de un producator de tutun.
Comunitatea de vaperi nu le va lasa
In cele din urma, comunitatea, adica noi, vom fi factorul final care va decide daca vor putea companiile de tutun sa preia industria de tigari electronice. Cei mai multi dintre noi nu au o relatie de „dragoste” cu acestea. Viciul de a fuma este o calatorie dureroasa, iar noi cei care am parcus-o o stim foarte bine. Renuntarea la acest viciu in favoarea tigarile electronice este pentru multi ca si cum ar renunta la ceva caruia i-au fost loiali din totdeauna. Lipsa de schimbare a tigarilor din tutun i-a determinat pe multi fumatori sa ramana fideli unui brand timp de zeci de ani. Industria de tigari electronice, pe de alta parte, este flexibila si variata, ofera utilizatorilor nenumarate posibilitati, astfel incat acestia isi pot schimba preferintele destul de des.
La urma urmei, noi consumatorii vom fi cei care le vom da bani. In cazul in care, comunitatea de vaperi va decide ca nu vrea sa ii mai imbogateasca pe producatorii de tutun, s-ar putea ca acestia sa isi ia gandul de la industria de tigari electronice…
Filed under: 5. Articole pro tigara electronica