De ce este esential sa stim asta?
Este bine stiut faptul ca nicotina cauzeaza dependenta – conform noii Directive anti tutun, tigarile electronice si elichidele care contin nicotina trebuie sa afiseze urmatoarea avertizare: ”Acest produs contine nicotina, o substanta ce prezinta un risc considerabil de dependenta; nu este recomandata vanzarea catre nefumatori.”
Asadar, potrivit celor de la UE, nicotina provoaca dependenta.
Dar este intr-adevar asa?
Inainte sa continui cu acest articol tin sa precizez faptul ca nefumatorul despre care voi vorbi este doctor si prezentator tv si ca a fost supus unei serii de teste atat inainte, cat si dupa o luna de utilizare a tigarii electronice. Documentarul il gasiti aici https://www.youtube.com/watch?v=-hu3F_pz1Qg
Nu stiu daca vi sa intamplat vreodata sa va uitati tigara electronica acasa si sa nu intrati imediat in sevraj pentru ca nu vapati doua ore. Multor vaperi li s-a intamplat… tocmai de aceea, afirmatia ca nicotina provoaca dependenta a inceput sa fie pusa la indoiala de multi.
Pana la aparitia tigarii electronice, tigara cu tutun reprezenta singura modalitate prin care puteai sa obtii o cantitate considerabila de nicotina, fie ca era vorba despre tutun de prizat, de mestecat sau de fumat. Toata lumea stia ca oamenii folosesc tutunul pentru nicotina continuta de acesta.
Dar este acest lucru adevarat?
Nicotina continuta de tutun este putin diferita de nicotina din lichidul pentru tigara electronica. Versiunea folosita in tutun contine alcaloizi complecsi pentru tutun. Exista insa si elichide care contin alcaloizi complecsi din tutun si, intr-adevar, daca vei cauta pe forumuri, vei gasi explicatii precum: “Alcaloizii complecsi pentru elichide sunt diferiti. Acestia nu contin nicotina purificata din tutun, ci alcaloizi complecsi purificati din tutun. In timp ce lichidul pentru tigari electronice contine (de obicei) numai nicotina ca si ingredient activ, exista si elichide a caror lista de alcaloizi complecsi contine 90% nicotina si in jur de 10% alti alcaloizi din tutun.”
In general, asa cum am mai spus, lichidele pentru tigara electronica nu contin alcaloizi complecsi din tutun, iar acum avem un caz confirmat de persoana care nu a fumat niciodata tigari clasice, si care, dupa o luna de vapat, nu a devenit dependenta de nicotina.
Acum realizam de ce terapiile de inlocuire a nicotinei nu fuctioneaza…
Fumatorii sunt dependenti de tot ceea ce inseamna tigara clasica – de gust, de fum, de chimicalele si aditivii continuti, de senzatia de euforie cauzata de nicotina, de tutun si de obiceiurile sociale si fiziologice.
De aceea, atunci cand intrerupi fumatul, renunti la tot ce inseamna tigara clasica, nu doar la nicotina. Cu toate acestea, se spune ca nicotina cauzeaza dependenta. Dar nu te-ai intrebat niciodata de ce ti se sugereaza sa te lasi de fumat cu ajutorul unui produs care contine aceeasi substanta ca cea de care vrei sa te lasi?
Vreau sa sugerez faptul ca nicotina are un rol mic in dependenta de tigari clasice. Daca vei inlocui fumatul cu guma ce contine nicotina, vei ajunge la acea stare euforica pe care o produce nicotina si, curand, vei deveni dependent de guma respectiva. Vei crede ca aceasta iti satisface pofta de nicotina, cand tie ti-e pofta de fumat cu totul si, de fapt, tot ce faci este sa mesteci guma.
Putina nicotina nu te va ajuta sa scapi de un viciu, atata vreme cat aceasta joaca un rol atat de mic.
Atunci cand te lasi de fumat brusc, stii ca ti se va face pofta de tigari, asa ca te gandesti la activitati alternative si pornesti la drum.
Asadar, este oare nicotina adevarata inselatorie in toata aceasta absurditate a renuntatului la fumat?
Dar vei spune ”Aveam nevoie de 34 de miligrame de nicotina ca sa trec de la tigara clasica la tigara elctronica”- si sunt sigur ca era adevarat- insa cu cat este mai mare concentratia de nicotina din elichid, cu atat mai mult va suferi gatul tau- si daca fumai mult, (peste 20 de tigari clasice pe zi) atunci ai nevoie de o concentratie mare de nicotina si, in plus, este nevoie ca gatul tau sa se obisnuiasca cu trecerea la elichid.
Dar in curand vei incepe sa reduci concentratia…
Intr-adevar, transform cazul unui prezentator tv intr-o posibila teorie, pentru ca sper ca va exista o schimbare in felul in care percepem nicotina, avand in vedere ca aceasta persoana nu a devenit dependenta de nicotina dupa o luna de vapat tigara electronica ce continea elichide cu nicotina. Ceea ce inseamna ca acest caz se va repeta si ca, poate nicotina nu cauzeaza dependenta, asa cum credeam, si ca ar trebui realizata o cercetare temeinica pentru a afla adevarul.
Postat în:2. Efectele tigarii electronice, Uncategorized