Am incercat prima tigara electronica in 2008. Atunci, sotia mi-a spus ca este un dispozitiv care te ajuta sa renunti la fumat, insa adevarul este ca primele tigari electronice nu erau deloc grozave. In acea perioada, eu eram foarte stresat si ajunsesem la 2 pachete de tigari pe zi. Fumam de aproximativ 16 ani si aveam mari probleme cu respiratia. Cheltuiam 500 de lei pe luna ca sa ma ucid incetul cu incetul, asa ca sotia mea a hotarat sa imi cumpere o tigara electronica pentru a-mi satisface nevoile de fumator inrait. Era clar ca, daca gasea ceva bun pentru mine, atunci acel dispozitiv ar fi fost bun pentru oricine. Insa toate tigarile electronice de atunci avea o tehnologie slaba, semanau foarte mult cu tigarile clasice, dar la capitolul performanta lasau de dorit. In plus, se stricau destul de repede. Eu imi doream o tigara electronica simpla, care sa imi satisfaca nevoile de fumator si care sa ma ajute treptat sa scap de acest viciu.
In urma cu cativa ani, analistul Bonnie Herzog a demonstrat ca popularitatea tigarilor electronice la nivel mondial afecta negativ veniturile marilor companii producatoare de tigari. In plus, ea preconiza ca, pana in 2025, aceste dispozitive vor deveni mai importante decat combustibilii. Eram foarte entuziasmat! Urma sa scoatem din afaceri companiile de tutun sau macar sa le scadem drastic veniturile. In schimb, tigarile electronice, pe care le gaseai in magazine, erau o porcarie, nu aveau deloc rezultatele pe care le promiteau. Cu toate acestea, cererea era mare. Cu timpul, tigarile electronice s-au imbunatatit, au devenit mai sigure si si-au atins scopul final, acela de a ajuta oamenii sa renunte la fumat. Speriate de consecintele cresterii popularitatii a acestor dizpozitive si a faptului ca pierdeau clienti, companiile de tutun si-a pus in functiune masinaria de PR si au inceput sa vehiculeze ideea ca tigarile electronice ar fi mai daunatoare decat cele cu tutun. In plus, au convins numeroase guverne sa le interzica sau sa creeze taxe pentru elichide, care sa sufoce piata. In tot acest timp, companiile de tutun au scos pe piata propriile tigari electronice pentru a mai recupera din pierderi. Cum vine asta?! Big Tobacco vrea dintr-o data ca tu sa renunti la fumat? Cine o mai crede si pe asta?!
Spre deosebire de alte parti ale lumii, in Marea Britanie autoritatile au inteles corect cum sta treaba cu tigarile electronice. Au facut studii, au cercetat din punct de vedere stiintific efectele acestora si au demonstrat ca sunt cu 95% mai putin nocive decat cele cu tutun. Ar trebui ca toti cei din industria tigarilor electronice sa ne unim si sa luptam cu Big Tabacco si cu guvernele pentru ca altfel riscam sa fim scosi din afaceri. Trebuie sa ne intoarcem la origini si sa ne amintim de ce anume am inceput sa vapam.
In 2008, cand am descoperit beneficiile tigarii electronice, scopul acesteia era sa ajute fumatorii sa gaseasca o alternativa mai putin daunatoare. Din pacate, unii jucatori din aceasta industrie au uitat, pe parcurs, principalul obiectiv si anume sa elimine Big Tabacco din afaceri. Au pierdut din vedere faptul ca trebuie sa fie mai uniti si sa explice beneficiile vapatului comparativ cu raul facut de tigarile traditionale. Iar companiile de tutun profita de acest lucru.
Tigara electronica a fost inventata pentru a oferi fumatorilor o alternativa, deoarece tigarile cu tutun ucid peste 6 milioane de oameni pe an. Initial, cei din domeniul vapatului au mers in directia buna, dar, apoi, s-a instalat lacomia. Nefumatorii au inceput sa-si deschida afaceri cu tigari electronice doar pentru a face profit, nu pentru a veni in intampinarea nevoilor fumatorilor. Deoarece acesti oameni nu au pus in viata lor gura pe o tigara, habar nu au ce poate face fumatul oamenilor si nu sunt interesati decat sa faca bani. Probabil ca acestia au invatat de la companiile de tutun, care nu sunt interesate decat de partea financiara si apeleaza la minciuna, dezinformare, mituirea presei, recompensarea politicienilor si nerespectarea publicului pentru a-si atinge scopurile.
Majoritatea fumatorilor vor sa renunte la acest prost obicei deoarece stiu ca se omoara cu zile. Trebuie sa fim suficient de inteligenti pentru a ne da seama ca nu suntem dependenti doar de nicotina, substanta cea mai putin periculoasa dintr-o tigara. De ce sa nu folosim o tigara electronica, care simuleaza fumatul si ne face sa fim mult mai sanatosi deoarece s-a demonstrat stiintific ca este cu 95% mai putin daunatoare decat cele clasice?! Treziti-va, oameni buni! Nu credeti ca sunteti datori fata de propria persoana sa fumati mai inteligent?
Marile corporatii, care fac lobby pe langa politicieni, ne controleaza vietile din ce in ce mai mult. Trebuie sa actionam, sa luptam pentru drepturile noastre! Din pacate, realitatea ne arata ca tigarile cu tutun nu vor disparea niciodata. Iar tigarile electronice risca sa ajunga pe piata neagra, daca nu facem ceva. Acum!
Postat în:5. Articole pro tigara electronica, Uncategorized