Raspunsul la aceasta intrebare suna cam asa: “Iubesc aromele pentru ca… nu stiu, pur si simplu le iubesc!”. Pun pariu ca acum cauti si tu macar cateva motive pentru care sa recunosti ca iubesti aromele. Dr. Eric Soule, cercetator al Centrului pentru Studiul produselor din tutun din cadrul Departamentului de Psihologie de la Universitatea Virginia, Commonwealth, a realizat un studiu referitor la folosirea aromelor pentru tigari electronice, cu suportul financiar din partea National Institute on Drug Abuse of the National Institutes of Health.
Amatorii de tigari electronice afirma ca acestea isi pot pierde din atractivitate, in comparatie cu tigarile cu tutun, in lipsa aromelor specifice. Aceasta afirmatie este valabila mai ales in cazul scepticilor tigarii electronice, care considera ca aromele din lichidul pentru tigara electronica ii pot atrage pe tineri, iar acestia pot deveni dependenti de nicotina sau de tigari cu tutun.
Aceasta dezbatere intre cele doua categorii de dependenti de nicotina- vaperi si fumatorii de tigari cu tutun – este fara sfarsit. Pe de-o parte, sunt fumatorii care vor sa renunte la viciu si aleg tigara electronica pentru ca este mai sigura; pe de alta parte, sunt cei care sunt entuziasmati sa incerce tot ce este interzis, de la alcool, la tutun, la tigari electronice si marijuana.
Unele tari au decis sa interzica anumite arome ale e-lichidelor si sa restranga varietatea de arome ale tigarilor cu tutun. Aceasta pozitie este discutabila, mai ales daca luam in considerare faptul ca publicul targetat este cel al fumatorilor care vor sa renunte la viciu cu ajutorul unei tigari electronice. In Statele Unite ale Americii, majoritatea aromelor pentru tigari cu tutun au fost interzise, dar raman legale aromele din lichidele pentru tigara electronica, ca urmare a Actului de Preventie Familial impotriva Fumatului si a Legii privind Controlul Tutunului.
In cercetarea condusa de Dr. Soule si co-autorii, acestia au observat ca, in comparatie cu tigarile din tutun, tigara electronica ofera un spectru larg de arome, dintre care unele reproduc gustul unui fruct, iar cele mai complexe contin un ansamblu de arome. Totodata, ei au evidentiat faptul ca rolul folosirii aromelor in lichidele pentru tigara electronica nu apare in literatura de specialitate, ceea ce a ingreunat cercetarea cu privire la impactul aromelor tigarilor electronice in perceptia si comportamentul vaperilor.
Conform autorilor, studierea “motivelor identificate de utilizator pentru alegerea aromelelor pentru tigara electronica” este primul pas spre intelegerea acestui comportament in curs de dezvoltare.
Despre studiu
Studiul a cuprins doua faze, pe 40 de pacienti, care au fost recrutati de pe forumurile de specialitate. Prima faza a fost cea de “brainstorming”, in care participantii au emis ipoteze de genul “Motivul specific pentru care folosesc o anumita aroma pentru tigara electronica este…”. Cea de-a doua faza a fost reprezentata de “sortarea informatiilor” in declaratii de grup si “sarcina de rating”, unde fiecare participant a evaluat declaratia sa cu optiuni de raspuns de la 1 (Categoric nu e un motiv) la 7 (Categoric este un motiv), ca, in final, sa construiasca o harta grafica conceptuala reprezentativa a problemei.
Cele doua prejudecati majore identificate de cercetatori in timpul studiului au fost legate de culoarea pielii – albii(87.0%)/barbati(58,7%), fapt ca face ca studiul sa nu fie reprezentativ printre fumatorii din Statele Unite ale Americii.
Conceptualizarea
Conceptul de reprezentare vizuala este o abordare folosita in special de ingineri, pentru a organiza mai bine structura unei lucrari. Reprezinta, totodata, ideile si informatiile conectate, cu ajutorul unei sageti, intr-o structura de ramificare descendenta. Distanta dintre acestea poate fi un indiciu al apropierii lor, iar pozitia relativa in spatiu ofera similitudini care pot fi examinate de cercetatori.
Concluziile studiului
Profilul respondentului tipic a fost:
- fost fumator (93,5%)
- vaper exclusiv (76,1% dintre respondenti au spus ca au folosit tigara electronica in ultimele 30 de zile) sau utilizatori duali – de tigara electronica si tigari din tutun (23,9% dintre respondenti au spus ca imbina aceste doua tipuri de tigari)
- jumatate (52,2%) au spus ca vapeaza de 16 ori sau mai mult pe durata unei zile
- aproape toti respondentii au spus ca fie folosesc lichide pentru tigara electronica cu concentratie mai mica de 8mg/ml (43,5%), fie de 8-18 mg/ml (39,1%)
- majoritatea (69,6%) au spus ca dispozitivul pe care il folosesc are rezervor.
De remarcat este faptul ca apare o noua notiune a vaperului. In comparatie cu traditionalul raspuns “am folosit tigara electronica in ultimele 30 de zile”, autorii au determinat ca numarul de vaperi din ultimele 30 de zile este mai mare si ca, in consecinta, numarul de pufuri este, in medie, intre 12-15.
Grupul de respondenti a identificat 114 arome, impartite in 4 categorii:
- mancare/deserturi/condimente: vanilie, banana, piersici, cafea
- fructe (pepene, mango)
- tutun sau mentol
- alte combinatii de arome (guma de mestecat, sampanie de afine, vanilie si tutun).
Harta conceptuala a vapatului cu arome
Harta conceptuala a fost realizata folosind cele 5 motive personale pentru folosirea aromelor in elichide:
- satisfactie crescuta/placere
- varietate si personalizare
- un gust mai bun decat tigarile cu tutun
- dorinta de suprima alimentatia
- impactul social.
In momentul in care au studiat rating-urile, cercetatorii au constat urmatoarele rezultate: cei ce folosesc tigara electronica datorita satisfactiei crescute/placerii reprezinta un procent mai mare (respectiv, mai mult decat un motiv de a vapa), in comparatie cu cei pentru care conteaza varietatea si personalizarea, dorinta de suprima alimentatia si impactul social. Acest lucru tinde sa demonstreze ca satisfactia crescuta/placerea motivul predominant in alegerea lichidului pentru tigara electronica.
Un alt aspect interesant este acela ca procentul de persoane care folosesc o concentratie de nicotina sub 8mg/ml este mai mare decat al celor care folosesc 8mg/ml sau mai mult.
Conform autorilor, aromele din lichidele pentru tigara electronica “par sa le imbunatateasca experienta vapatului (…), prin cresterea satisfactiei si a placerii asociate, contribuie la varietatea si personalizarea folosirii tigarii electronice, le ofera gustul unor arome de mancare, fara consumul acestora, fac ca gustul sa fie mai bun decat al tigarilor cu tutun si le imbunatatesc viata sociala”.
Un fumator alege sa renunte la fumat sau sa reduca tigarile cu nicotina cu ajutorul tigarii electronice din cauza efectelor nocive pe care primele le au asupra sanatatii si pentru a-si suprima pofta de mancare.
Aromele pentru tigara electronica suprima pofta de mancare
Chiar daca aceasta tema este abordata pe foarte multe forumuri de discutii, studiul acesta releva ca aromele folosite in elichide scad pofta de mancare pentru ca “lichidele aromate sunt considerate un instrument pentru a evita consumul de alimente cu aport caloric ridicat”.
Acest studiu este convergent cu altul, realizat de un cercetator italian, care a demonstrat ca printre beneficiile trecerii pe tigara electronica se numara si scaderea in greutate, scaderea riscului de cancer si a bolilor cardiovasculare.
Cum ar trebui interpretate rezultatele?
Acest studiu arata ca perceptia vaperilor care folosesc lichide pentru tigara electronica cu arome s-a imbunatatit: „acestea sunt mai placute, mai satisfacatoare si mai atragatoare din multe alte motive, exceptand schimbarea gustului vaporilor inhalati cu ajutorul tigarii electronice.”
Postat în:3. Despre e-lichide, Uncategorized