Quantcast
Channel: Forum Tigara Electronica
Viewing all articles
Browse latest Browse all 565

Primul studiu romanesc atesta efectele pozitive ale tigarii electronice

$
0
0

studiu tigara electronica romania

Socant… dar am ajuns sa traiesc si ziua in care in Romania s-a facut un studiu despre tigara electronica. Mare mi-a fost uimirea sa gasesc in revista „stiinta si tehnica” un studiu despre tigara electronica!!!

Primul studiu romanesc care testeaza efectele vaporilor produsi de tigara electronica, in comparatie cu fumul de tigara, a fost realizat de Dr. Cristina Achim, impreuna cu grupul de cercetare „Optica si Laseri in Stiintele Vietii, Mediu si Tehnologie”, din Departamentul Laseri, Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei din Magurele/Ilfov. Studiul cercetatorilor romani s-a axat pe analizarea etilenei din respiratia a doua loturi de subiecti fumatori de tigara electronica si tigara traditionala cu ajutorul unui sistem ultrasensibil ce beneficiaza de o limita de detectie foarte sensibila.

De ce este relevanta etilena din respiratie pentru a studia efectele tigarii electronice?

Etilena este o substanta care apare in aerul expirat ca o consecinta a stresului oxidativ. Stresul oxidativ este un proces biochimic si fiziologic , iar reactia corpului uman la acesta este frecvent inadecvata. Etilena este, asadar, o consecinta a stresului oxidativ la nivel celular, cauzata de radicalii liberi neanihilati si formati in exces. De aceea, scopul acestui prim studiu romanesc este de a analiza daca vaporii proveniti de la tigara electronica contin mai putini radicali liberi decat fumul de tigara.

In fumul de tigara exista doua surse diferite de radicali liberi: din gudron si din gazul produs dupa ardere. Radicalii liberi se gasesc practic pretutindeni: in aerul pe care il respiram, in substantele chimice ingerate, in intregul organism.

Pe de alta parte, lichidul pentru tigara electronica contine un propilen glicol sau/si glicerol, nicotina si substante chimice aromatizante. Lichidul pentru tigara electronica este vaporizat si inhalat, iar in loc de arderea tutunului, cum se intampla la tigara traditionala, are loc incalzirea lichidului.

Radicalii liberi produsi de organismul nostru pot crea o stare de oxidare la nivel celular, numita stres oxidativ. In mod normal, stresul oxidativ este tinut sub control de organism, iar radicalii liberi sunt neutralizati de sistemul antioxidant natural al organismului. Daca acest sistem protector nu mai face fata, radicalii liberi incep sa atace celulele sanatoase si ADN-ul celular. Radicalii liberi sunt asociati cu probeleme grave de sanatate, precum afectiuni ale plamanilor si rinichilor, functionarea improprie a sistemelor nervos si imunitar, favorizarea aparitiei cancerului, dar si cu boli transmisibile genetic.

Realizarea studiului

Practic, in acest studiu sunt prelevate probe de aer expirat de la subiectii fumatori de tigara electronica si traditionala, care sunt apoi analizate fotoacustic. In urma analizei efectuate, se studiaza concentratiile de etilena din respiratia vaperului, si, respectiv, a fumatorului.
Colectarea aerului expirat de la subiectii fumatori de tigara electronica si traditionala a fost initiata de catre fiecare fumator imediat dupa puff-ul final al fiecarei tigari, subiectii folosind aceeasi procedura de inhalare a fumului/vaporilor. De asemenea, subiectii au fost rugati sa fumeze aceeasi marca de tigari, pentru a evita variabilitatea in compozitia fumului.

Pentru evaluarea etilenei din respiratie si analizarea efectului de inhalare cu tigara electronica si cea traditionala, s-a ales aceeasi cantitate de nicotina pentru cele doua loturi de subiecti.

Concluziile studiului

In cazul fumatorilor de tigara traditionala s-a observat un nivel crescut de etilena si existenta unui stres oxidativ crescut, in comparatie cu nivelul de etilena din respiratia utilizatorilor de tigara electronica, unde s-a generat o stare de stres oxidativ mai mica. Cercetatorii au concluzionat, ca este recomandata inlocuirea fumatului de tigari traditionale cu fumatul tigarilor electronice.

Din pacate studiul nu a fost mediatizat deloc… ca deh, nu intereseaza pe nimeni sa scrie despre asa ceva. Studiul a fost publicat doar in revista de care v-am zis si cam atat… Si ne mai intrebam de ce nu se face cercetare in Romania? Pai uite ca se face, dar cati dintre voi ati auzit de studiul asta?


Postat în:2. Efectele tigarii electronice, Uncategorized

Viewing all articles
Browse latest Browse all 565

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48