Pe masura ce trece timpul, se realizeaza din ce in ce mai multe studii medicale privind efectele tigarii electronice, lucru care este in avantajul tuturor, dar mai ales al nostru, iubitorii de tigara electronica. Este important ca noi sa ne putem bucura de vapat in siguranta, iar cercetarile medicilor ne confirma in ce masura si in ce conditii vapatul este inofensiv pentru sanatatea noastra.
Un studiu realizat de Environmental Research and Technology, analizat de Dr. Konstantinos Farsalinos, vorbeste despre nivelul de aldehide din vaporii de tigara electronica. Autorii cercetarii au comparat lichidele cu aroma cu lichidele fara aroma (baza pura, PG, VG sau combinatii) si au ajuns la concluzia ca cele mai mari emisii de aldehide au fost gasite in lichidele de tigara electronica cu aroma de pepene si de cafea. Surprinzator, in lichidele fara aroma nu a fost gasita nicio urma de aldehide la vaporizare.
In urma acestei concluzii, am putea exclude dry puff-urile (inhalarea vaporilor seci, cu gust de ars, produsi de atomizor atunci cand se supraincalzeste) ca fiind responsabile de emisiile mari de aldehide, altfel s-ar fi gasit urme din aceasta substanta si in lichidele nearomate pentru tigara electronica. Concluziile acestui studiu sunt in contradictie cu cercetarile anterioare legate de emisiile de aldehide din lichidele de tigara electronica.
Problema principala cu acest studiu consta in insasi rezultatul sau. De ce s-au gasit niveluri mari de aldehide in lichidele aromate si nicio urma in cele fara aroma? Majoritatea cercetarilor facute pana acum pe marginea acestui subiect au relevat faptul ca aldehidele se formeaza in urma degradarii termice a componentelor de baza din tigara electronica: propilen glicolul si glicerina vegetala. Studiul de fata, in schimb, a ajuns la concluzia ca aromele sunt responsabile. Spre exemplu, in lichidul de tigara electronica cu aroma de pepene s-a gasit o cantitate atat de mare de formaldehida incat vapatul a 1 ml de lichid cu aroma de pepene echivaleaza cu fumatul a 20 de tigari, din punct de vedere al emisiilor de aldehide. Ciudat, nu-i asa?
Dr. Konstantinos Farsalinos, cunoscut pentru obiectivitatea si rigoarea stiintifica in cercetarea efectelor tigarii electronice asupra sanatatii a identificat aceasta problema si a subliniat faptul ca nu isi poate exprima niciun fel de parere obiectiva asupra studiului, mai ales avand in vedere ca rezultatele acestuia par sa nu aiba nicio consistenta logica si sunt in contradictie cu studiile anterioare. Un aspect fascinant al cercetarii stiintifice este faptul ca un studiu nu poate fi considerat valid decat daca poate fi repetat sub aceleasi conditii si poate furniza aceleasi rezultate. Tinand cont de acest lucru, Dr. Farsalinos deja a comunicat autorilor studiului despre care vorbim ca intentioneaza sa il reproduca, pentru a observa impreuna cu echipa sa daca emisiile de aldehide sunt legate cu adevarat de aromele din lichidele din tigara electronica, indiferent daca rezultatele vor fi in favoarea consumului de tigara electronica sau impotriva sa. Faptul ca exista oameni cu adevarat interesati de sanatatea noastra si nu conduc studii din interese pur economice, nu poate decat sa ne onoreze si sa ne bucure pe noi, consumatorii de tigara electronica.
Atitudinea Dr. Farsalinos este un exemplu pozitiv de obiectivitate care ne poate inspira in viata noastra de zi cu zi ca vaperi. E important sa ne pastram spiritul critic permanent si sa nu tragem concluzii ferme doar pe baza preferintelor de natura emotionala. Astfel, putem cunoaste pas cu pas, in mod obiectiv, in ce fel ne afecteaza consumul de tigara electronica, pentru a ne putea bucura de aceasta in siguranta.
P.S. In alta ordine de idei, trebuie sa stiti ca orice mancati prajit zilnic, poate contine aldehide. Exista studii care au dovedit ca, in urma arderii, uleiul de floarea soarelui genereaza cele mai toxice aldehide… just so you know.
Postat în:2. Efectele tigarii electronice, Uncategorized