Un prieten de-al meu a incercat de multe ori sa renunte la fumat cu ajutorul tigarii electronice. A inceput, ca toata lumea, cu o tigara de tip eGo, un clearomizor standard si o sticluta de e-lichid, dar vapatul i-a iritat gatul atat de tare incat nu a mai putut continua.
A presupus ca nivelul de nicotina este cauza problemei, asadar a incercat un e-lichid cu o concentratie mai mica de nicotina. Pe de alta parte, e-lichidul respectiv nu ii satisfacea nevoia de nicotina, iar problema nu parea sa se fi rezolvat. Dezamagit, s-a reintors incet, incet, la viciul fumatului.
Cand am aflat, m-am hotarat sa fac un mic test. Am cumparat mai multe sticlute de e-lichid, cu concentratii diferite de nicotina si proportii diferite de PG/VG, si l-am rugat sa le incerce, fara sa stie ce concentratii de nicotina si ce raport PG/VG au.
Rezultatele nu au intarziat sa apara si erau cat se poate de clare. Lichidele cu concentratie mare de nicotina cu baza preponderent din VG nu ii iritau gatul, pe cand cele din PG, chiar si cu o concentratie mica de nicotina, o faceau. Dupa acel test, prietenul meu a inceput sa foloseasca tigara electronica fara probleme, renuntand complet la tigarile clasice.
Desi concentratia de nicotina provoaca, de cele mai multe ori, iritatia gatului, daca te afli intr-o situatia ca cea a prietenului mei, este foarte posibil ca proportia de PG/VG sa fie cauza problemei. Cu alte cuvinte, nu te descuraja si nu renunta la tigara electronica.
Si totusi, ce anume face diferenta? De ce unele persoane sufera de iritatii in gat atunci cand vapeaza lichide cu baza preponderent PG? Ce sunt PG-ul si VG-ul pana la urma, si care este diferenta intre ele?
Ce este propilen glicolul (PG)?
Propilen glicolul este o substanta incolora si inodora. Denumirea chimica exacta este propan 1,2-diol, structura sa moleculara avand o structura moleculara de trei atomi de carbon, cu doua legaturi hidroxil (OH) atasate la doi dintre cei atomi de carbon. Este recunoscuta si acceptata ca fiind o substanta sigura si non-toxica, fiind folosita in diverse industrii destinate consumului uman si animal.
Propilen glicolul are multe proprietati utile, fiind folosit ca agent umectant, conservant, si solvent. Datorita acestor proprietati, este folosit cu succes in industria cosmetica, farmaceutica, alimentara (atat pentru oameni cat si pentru animale). De asemenea, este usor de vaporizat, de aceea este utilizat si ca ingredient in inhalatoarele pentru astmatici, tunuri de fum si, nu in ultimul rand, in lichidele pentru tigara electronica.
Ce este glicerina vegetala (VG)?
La fel ca PG-ul, glicerina vegetala (VG) este incolora si inodora, insa are un gust mai dulce si e mai vascoasa decat PG-ul. Structura moleculara este foarte asemanatoare, avand trei legaturi hidroxil (OH) in loc de doua, denumirea chimica oficiala fiind propan-1,2,3-triol, uneori fiind intalnita si sub denumirea de glicerol. La fel ca PG-ul, este non-toxica si considerata sigura pentru consumul uman, avand o gama larga de utilizari, datorita gustului dulce si rolurilor sale de solvent, conservant si agent umectant.
Este folosita in industria farmaceutica (siropuri de tuse, unguente si creme), cosmetica (creme de maini, pasta de dinti), in industria alimentara (ca agent umectant pentru prajituri si solvent pentru arome alimentare si agenti de colorare).
Diferente majore intre PG si VG ca baze pentru e-lichide
PG ofera un throat-hit mai puternic
Unul dintre atu-urile PG-ului ca baza pentru e-lichid este acela ca ofera o senzatie la inhalare mai apropiata de cea a fumatului clasic, cunoscuta in limbajul vaperilor ca „throat hit”. Poate ca nu suna placut, dar pentru fumatorii care fac tranzitia catre tigarile electronice este un lucru remarcabil, ajutandu-i sa resimta mai usor aceasta schimbare.
Insa un throat hit puternic nu e un lucru pe care il cauta toti utilizatorii de tigara electronica. Lichidele ce folosesc VG-ul ca baza ofera o senzatie mai „blanda” la inhalare, asadar cei care nu tolereaza PG-ul pot folosi cu incredere lichide care au baza preponderent din VG. Multi dintre vaperi ajung sa opteze pentru VG in timp, pe masura ce throat hit-ul devine din ce in ce mai putin important pentru ei.
VG-ul ofera vapori mai densi si mai abundenti
Chiar daca nu ofera un throat hit prea puternic, VG-ul are avantajul de a oferi vapori mai densi si mai grosi. De aceea „amatorii de aburi” care cauta o productie de vapori cat mai mare opteaza pentru e-lichide pe baza de VG.
Pentru vaperii incepatori, productia de vapori nu este atat de importanta, insa trebuie mentinut un echilibru. Fara VG, un e-lichid va avea o productie mult prea slaba de vapori si nu va oferi o experienta fidela fumatului. Daca esti vaper incepator, este recomandat sa folosesti lichide pentru tigara electronica cu o concentratie de VG de 40-60% si restul PG, pentru a contrabalansa productia de vapori si throat hit-ul.
PG-ul reda mai bine aroma e-lichidului
In general, PG-ul reda aroma mai fidel decat VG-ul. Diferenta este subtila, dar conteaza. Unul din motive este faptul ca VG-ul are un gust usor dulceag, pe cand PG-ul este aproape insipid, asadar VG-ul interfereaza cu aroma e-lichidului. Daca vrei neaparat sa vapezi e-lichide pe baza de VG, poti obtine un boost de aroma daca folosesti un mod cu wattaj reglabil. Cu toate acestea, daca iti doresti o aroma mai intensa iti recomand sa alegi e-lichidele pe baza de PG.
Din categoria:3. Despre e-lichide