Un articol publicat recent in „The Annals of the American Thoracic Society” indica rezultatele unui sondaj privind recomandarile pe care le fac medicii pacientilor cu privire la tigarile electronice ca metoda alternativa de renuntare la fumat.
Medicilor li s-a dat un scenariu clinic in care un pacient fumator cere sfaturi in privinta renuntarii la fumat. Majoritatea au recomandat pacientului orice alta metoda alternativa (plasturi, guma cu nicotina, pastile etc.) inainte sa incerce tigara electronica desi, in scenariul respectiv, pacientii s-au plans ca celelalte metode nu au dat roade sau nu sunt dispusi sa le incerce.
Surprinzator, studiul releva faptul ca, in cadrul acestui experiment, numai 27% din medici au recomandat tigara electronica, restul de 73% fiind impotriva utilizarii acesteia, chiar daca celelalte metode alternative nu au fost o optiune viabila.
Rezultatele acestui studiu sunt absolut strigatoare la cer!!! Mai exact, doua treimi din medici isi imping pacientii sa continue sa fumeze decat sa incerce sa renunte la fumat cu ajutorul tigarii electronice!
Desi rezultatele sunt ingrijoratoare si primul lucru pe care ne vine sa-l facem este sa sarim in capul medicilor, acestia nu sunt in totalitate de vina… ca multe alte persoane si medicii sunt victimele unei campanii de dezinformare finantate in secret de catre companiile producatoare de tutun, din industria farmaceutica si institutiile guvernamentale de sanatate care au imprastiat zvonuri nefondate legate de tigarile electronice si efectele lor, ascunzand beneficiile pe care le pot aduce fumatorilor.
De exemplu, CDC (Centers for Disease Control and Prevention) a informat fals medicii cum ca tigarile electronice sunt doar o „alta forma de consum al tutunului”. FDA (Food and Drug Administration), de asemenea, a comunicat medicilor faptul ca nu exista nicio dovada care sa ateste ca vapatul este mai sigur decat fumatul. In acelasi timp, alte organizatii sustin faptul ca tigarile electronice supun utilizatorii la un risc de infarct mai mare decat fumatul si la afectiuni pulmonare, fara a mai lua in considerare faptul ca fumatul deja cauzeaza milioane de decese anual.
Se pare ca majoritatea medicilor inca dau sfaturi eronate pacientilor, impingandu-i cu inconstienta sa continue sa fumeze. Aparent, campaniile de dezinformare impotriva tigarii electronice au dat roade. In acelasi timp, oameni de stiinta si cercetatori independenti din lumea medicala continua sa deruleze studii care confirma efectele pozitive ale tigarii electronice si eficienta acesteia ca metoda alternativa de renuntare la fumat. Oare cat timp se va mai duce aceasta lupta fara cauza si cate victime va mai continua viciul fumatului sa faca pana cand institutiile guvernamentale vor realiza ca tigara electronica este singura metoda sigura si eficienta de a renunta la fumat? Om trai si om vedea. Pana atunci, este important ca oamenii sa afle adevarul, indiferent cate eforturi se fac la nivel inalt in a-l ascunde.
Din categoria:Uncategorized