Quantcast
Channel: Forum Tigara Electronica
Viewing all articles
Browse latest Browse all 565

Riscul de cancer in urma vapatului, de 99 de ori mai mic decat in cazul fumatului

$
0
0

Riscul de cancer in urma vapatului este de aproximativ 99 de ori mai mic decat in urma fumatului clasic, arata ultima cercetare pe acest subiect publicata in revista BMJ Tobacco Control. Studiul intitulat „Compararea potentialului cancerigen al emisiilor tigarilor electronice cu cele ale fumului de tigara”, condus de Dr William E Stephens, de la Universitatea St Andrews, din Marea Britanie, a comparat riscul inhalarii vaporilor de la tigarile electronice cu cel al inhalarii fumului de tigara.

Cercetatorii au mai aflat ca emisiile tigarilor electronice sunt mai periculoase atunci cand acestea au in componenta un nivel ridicat de carbonili, lucru care se intampla atunci cand vapam la un voltaj prea mare. In plus, s-a aflat ca tigarile de tip heat-not-burn, adica cele care incalzesc tutunul in loc sa il arda (cum este IQOS), prezinta un risc mai mic de cancer decat tigarile clasice, dar semnificativ mai mare decat tigarile electronice. „Riscurile pe termen lung scad dupa cum urmeaza: tigarile clasice >> tigarile heat-not-burn (IQOS) >> tigarile electronice (la voltaj normal) ≥ inhalator cu nicotina”, se arata in studiu („>>” semnifica un risc mult mai mare, in timp ce „≥” semnifica un risc doar putin mai mare).

Autorul studiului mai precizeaza ca emisiile tigarii electronice prezinta un risc foarte scazut de cancer, in conditiile unei combinatii optime intre setarile dispozitivului, compozitia lichidului si comportamentul utilizatorului (cat de des vapeaza). Cercetarea s-a bazat pe valori medii, mai exact 15 tigari fumate pe zi, respectiv 30 litri de vapori inhalati pe zi (adica 375 de „fumuri” de tigara electronica). Totusi, Dr William E Stephens avertizeaza ca este o diferenta uriasa intre vaperii care mai intai trag vaporii in cavitatea bucala si apoi ii inhaleaza si cei care inhaleaza vaporii direct in plamani. Acestia din urma inhaleaza de 10 ori mai multe vapori, fiind o tehnica pe care medicii nu o recomanda (inclusiv Dr. Farsalinos).

Concluzia studiului condus de Dr Stephens nu ne este straina, multe alte studii, chiar si recente, sustinand acelasi lucru.. Spre exemplu, o cercetare intinsa pe sase luni si finalizata in iulie, la care au participat 181 de fumatori si fosti fumatori (acestia din urma facand trecerea la tigari electronice), a aratat ca vapatuleste mult mai putin daunator decat fumatul clasic, pe termen lung. Un alt studiu, ale carui concluzii au fost publicate in luna august, a aratat ca tigarile electronice creeaza mult mai putina dependenta decat tigarile clasice. Cu totii am citit de-a lungul timpului astfel de concluzii si, cu toate astea, numarul fumatorilor care sunt dispusi sa incerce tigara electronica este din ce in ce mai mic… de ce? Pentru ca mass media nu publica aceste studii, le publica doar pe cele in care se sustine contrariul si care sunt realizate dupa niste metode care nu tin cont de realitatea in care ne aflam. Singurii care mai pot sa scoata la iveala aceste studii suntem noi vaperii… prin urmare, va indemn sa promovati cat de des puteti studiile pozitive despre tigarile electronice! Stiti cum sunt si stiti ce efect au avut asupra voastra… aratati-le si altora ca se poate!


Din categoria:5. Articole pro tigara electronica

Viewing all articles
Browse latest Browse all 565

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48