Aceasta este o intrebare care deruteaza foarte multa lume: unii spun ca lichidul pentru tigara electronica reprezinta „doar vapori de apa” (fals!), altii ca „nu se stie ce e in el” (la fel de fals!). Din fericire, continutul oricarui lichid pentru tigara electronica nu este un mare mister pentru cei care au avut macar o data curiozitatea sa citeasca lista ingredientelor, care trebuie obligatoriu trecuta pe eticheta de pe sticla, conform legilor in vigoare din UE. Daca te intimideaza insiruirea de substante chimice, trebuie sa stii ca, in general, orice lichid pentru tigara electronica are patru ingrediente principale, pe care le vom detalia mai jos: glicerina vegetala, propilen glicol, arome si nicotina.
1. Glicerina vegetala
Lichidul destinat tigarilor electronice cu atomizoare moderne este compus, in proportie de 80%, din glicerina vegetala (VG). Aceasta substanta este motivul pentru care tigarile electronice produc vapori densi si abundenti. VG este o substanta naturala care poate fi procesata din majoritatea tipurilor de grasime. Glicerina folosita in lichidul pentru tigara electronica provine din uleiuri vegetale. Este important de precizat ca, desi provine din uleiuri, ea nu este un ulei, ci un alcool (acesta fiind si motivul pentru care este sigur sa o inhalezi). VG este un lichid non-toxic, incolor si inodor, cu un usor si subtil gust dulceag. Este foarte groasa si vascoasa, astfel ca e-lichidele bogate in glicerina vegetala nu sunt potrivite pentru atomizoarele si clearomizoarele vechi. De altfel, din aceasta cauza uneori se foloseste glicerina apoasa (VG diluata cu putina apa). Foarte multe produse pe care le folosesti zi de zi contin VG (este folosita in industria alimentara drept indulcitor sau ca aditiv pentru a tine alimentele proaspete, precum si in industria farmaceutica) si niciodata aceasta substanta nu a fost corelata cu vreo problema de sanatate. Lichidele pentru tigara electronica pe baza de glicerina vegetala produc vapori mai densi, insa au un throat hit mai slab..
2. Propilen glicol
Propilen glicolul (PG) reprezinta aproape 20% din componenta unui lichid pentru tigara electronica, insa exista si e-lichide care contin mai mult PG decat VG (acestea din urma functioneaza mai bine in atomizoare si clearomizoare vechi, deoarece sunt mai putin vascoase). La fel ca glicerina vegetala, propilen glicolul este un alcool, inodor si incolor, fiind, de asemenea, folosit in industria alimentara si in industria farmaceutica, ca agent umectant. De asemenea, PG intra in componenta antigelurilor, acesta fiind si motivul pentru care unii adversari ai folosirii tigarilor electronice raspandesc mitul complet fals ca e-lichidele ar contine antigel. De fapt, motivul principal pentru care propilen glicolul se foloseste in componenta antigelului este faptul ca nu este toxic, facand astfel antigelul mai putin daunator in caz ca este ingerat accidental de copii si animalele de companie. Apa este un alt ingredient folosit in antigeluri, asadar, nu putem considera apa ca fiind o substanta toxica doar pentru ca este folosita ca ingredient intr-un astfel de produs, corect?
Anumite persoane pot fi alergice la PG, motiv pentru care, daca te simti rau atunci cand folosesti un lichid pentru tigara electronica avand in componenta mult propilen glicol, este bine sa treci la unul cu o cantitate de PG mai scazuta. PG produce vapori mai putin densi decat VG, fiind mai popular printre cei care vor sa vapeze discret, reda aromele mai bine si are un throat hit mai puternic.
3. Arome
Unul dintre cele mai mari avantaje ale tigarilor electronice il reprezinta varietatea foarte mare de arome. Aromele folosite in industria de e-lichide sunt 100% sigure, fiind aceleasi cu cele folosite in industria alimentara. Atentie, insa: unii aditivi alimentari sunt siguri pentru a fi ingerati, insa nu pot fi inhalati (de exemplu, diacetilul). Industria producatoare de tigari electronice a reusit sa elimine acesti aditivi alimentari. Nu este, insa, deloc recomandat sa iti cumperi aditivi alimentari din supermarket si sa ii folosesti in lichidul pentru tigara electronica (unii dintre ei contin uleiuri care sunt periculoase daca sunt inhalate).
4. Nicotina
Majoritatea lichidelor pentru tigara electronica au in componenta lor nicotina. De altfel, motivul pentru care vapatul este un substitut atat de bun pentru fumat este faptul ca iti satisface dependenta de nicotina, fara a te expune la substantele toxice din tutun. Desi i se face multa publicitate negativa, pe motiv ca intra in componenta tigarilor, nicotina este de fapt foarte sigura , restul substantelor din componenta tutunului fiind de fapt, periculoase. Nu exista riscul unei supradoze de nicotina in urma utilizarii tigarilor electronice, iar vaperii isi pot alege cantitatea de nicotina din lichidul pentru tigara electronica.
In general, nu se recomanda folosirea unui lichid pentru tigara electronica avand in componenta sa si alte ingrediente pe langa cele patru de mai sus. Vitaminele, colorantii si suplimentele precum cofeina nu aduc niciun beneficiu vapatului si, in plus, nici nu au fost testate in ceea ce priveste siguranta inhalarii.
Din categoria:3. Despre e-lichide