De mai bine de cinci ani, Big Tobacco (denumire generica pentru cele mai mari cinci companii din industria tutunului, care detin impreuna aproape 95% din piata) a intrat pe piata tigarilor electronice si a schimbat-o pentru totdeauna.
Din cauza competitiei foarte puternice si a legislatiei care a defavorizat industria de tigari electronice, multi dintre micii producatori din domeniu au disparut. Industria vapatului s-a consolidat, iar publicul-tinta a devenit mult mai fragmentat. Astazi, asistam la cea mai mare diferenta intre dispozitivele folosite de vaperii experimentati si cele folosite de incepatori de la nasterea industriei tigarilor electronice incoace.
Obiceiurile de cumparare s-au schimbat si ele. Desi industria tigarilor electronice a inceput online, acum aceste dispozitive se gasesc in majoritatea magazinelor fizice. Daca folosesti tigari electronice de la unul dintre producatorii din Big Tobacco, nu ai niciun motiv sa cumperi consumabile online: le gasesti la acelasi pret in orice magazin local. In prezent, majoritatea vaperilor experimentati isi cumpara toate e-lichidele din magazine fizice. Producatorii mici care vand doar online au simtit declinul, insa cei care ofera produse unice rezista in continuare pe piata.
Asadar, in urma schimbarilor care au avut loc pe piata tigarilor electronice in ultimii ani, care sunt brandurile cele mai cunoscute din acest domeniu si cine le detine? Cum abordeaza companiile din Big Tobacco industria vapingului in 2017? Iata mai jos raspunsul la aceste intrebari:
1. Vuse (detinut de British American Tobacco)
Acum cativa ani, termenul „vuse” definea doar tigarile electronice care semanau cu o tigara cu tutun. Acum, acest produs se numeste Vuse Solo, iar British American Tobacco a dezvoltat si alte produse, printre care Vuse Vibe (un vape pen cu un rezervor mai mare) si Vuse Fob (un Vuse Solo care se poate conecta prin Bluetooth si care afiseaza diverse date pe un ecran).
2. iQOS (detinut de Philip Morris International)
Companiile din industria tutunului au incercat sa creeze tigari mai sigure, care doar sa incalzeasca tutunul, fara sa il arda (heat-not-burn). Acest dispozitiv de la Philip Morris International foloseste HeatStick-uri, care arata aproape ca niste tigari normale, insa contin propilen glicol. iQOS incalzeste HeatStick-urile la o temperatura sub cea la care tutunul arde, iar propilen glicolul se transforma in vapori pe care utilizatorul ii inhaleaza. Marii producatori de tigari mizeaza pe alternativa heat-not-burn pentru a nu pierde si mai multi clienti in detrimentul tigarilor electronice.
3. glo iFuse (detinut de British American Tobacco)
glo iFuse este o alta tehnologie noua interesanta, ce a fost lansata in exclusivitate in Romania. Daca iQOS seamana mai mult cu fumatul decat cu vapatul, glo iFuse este practic o tigara electronica, diferenta fata de dispozitivele obisnuite fiind ca, odata vaporizat, e-lichidul trece printr-un compartiment cu tutun inainte de a ajunge in gura, pentru a-i conferi aroma de tabac specifica.
4. Blu (detinut de Imperial Brands)
Acesta a fost primul brand de tigari electronice cumparat de un gigant din industria tutunului, in 2012. Desi in timp gama de produse oferite s-a schimbat, produsul principal al Blu ramane in continuare o tigara electronica ce arata ca o tigara clasica, insa exista atat variante reincarcabile cat si de unica folosinta, dar si vape pen-uri si e-lichide.
5. Logic (detinut de Japan Tobacco)
Pana sa fie cumparata de Japan Tobacco, Logic era una dintre companiile independente de tigari electronice cu cea mai buna distributie in magazinele fizice. Acum, printre produsele Logic se numara cigalike-uri, vape pen-uri cu rezervoare pre-umplute si vape pen-uri cu rezervoare care se pot reumple.
Pe langa acestea, pe piata tigarilor electronice mai exista si MarkTen (detinut de Altria), V2 Cigs (independent), Green Smoke (detinut de Altria) si NJOY (detinut de Homewood NJOY Acquisition LLC).
Din categoria:Uncategorized