Cu toate ca m-am apucat de vapat acum foarte multi ani, nu am uitat niciodata de unde am plecat si cat de confuz eram atunci cand m-am decis sa renunt la fumat cu ajutorul tigarii electronice. In acest articol voi incerca sa raspund la cele mai comune intrebari pe care si le pun fumatorii atunci cand vor sa renunte la acest viciu daunator si sa faca tranzitia catre tigara electronica.
Este tigara electronica mai ieftina decat fumatul?
Stiu ca probabil vrei un alt raspuns decat “Depinde”, insa costurile cu vapatul variaza in functie de mai multi factori.
Vapatul este cu siguranta mult mai ieftin pe termen lung. Este adevarat ca investita initiala in dispozitiv poate costa undeva intre 80 lei si 300 lei. Insa avand in vedere ca o persoana care fumeaza un pachet de tigari zilnic cheltuie aproximativ 500 lei lunar, pretul unei tigari electronice nu mai pare atat de mare.
Partea buna este ca investitia initiala o faci o singura data. Dupa aceea, nu va trebui decat sa-ti cumperi consumabile (lichid pentru tigara electronica si rezistente pentru atomizor) care, in functie de cat de mult vapezi, te costa undeva intre 50 si 120 lei lunar. Comparativ cu cati bani ai cheltui pe tigari obisnuite, putem trage concluzia, fara sa exageram, ca vapatul este semnificativ mai ieftin decat fumatul.
Ce se intampla daca utilizez tigara electronica dar continui sa fumez si tigari clasice?
Bineinteles, cel mai recomandat este sa renunti complet la fumat, insa unii se despart mai greu de vicii. Insa ce trebuie sa stii este ca nu vei face “supradoza de nicotina”, asa cum spun unii care habar n-au ce e tigara electronica si cum functioneaza. In momentul in care vei incepe sa vapezi, nevoia ta de nicotina se va adapta si vei incepe sa fumezi din ce in ce mai putine tigari clasice. De exemplu, eu am fumat si vapat o perioada in paralel. Din prima saptamana cand am inceput sa utilizez tigara electronica, am redus tigarile clasice de la un pachet pe zi, la jumatate de pachet. Dupa o luna ajunsesem deja la 5 tigari pe zi, iar in trei luni de zile am reusit sa renunt complet la fumat. Pe scurt, asculta-ti organismul, ca el stie cel mai bine!
Unde am voie sa utilizez tigara electronica?
Multe tari pun semnul echivalentei intre vapat si fumat, iar asta se reflecta si in felul in care sunt reglementate. Din fericire, in Romania poti utiliza tigara electronica oriunde in afara de mijloacele de transport in comun si locurile de joaca pentru copii. Bineinteles, in afara de restrictiile legii, exista si restrictii care tin de bunul-simt al fiecaruia. Mai exact, daca esti la birou sau la cineva acasa si vapatul ii deranjeaza pe ceilalti, asta nu inseamna ca trebuie sa le ignori preferintele si sa te transformi in locomotiva cu aburi.
Cat de sigura este tigara electronica in comparatie cu fumatul?
In ciuda imaginii negative de care are parte tigara electronica in mass-media si presa, in care apar articole scrise la comanda, majoritatea marilor trusturi fiind “cumparate” de marile companii producatoare de tutun, nu exista inca niciun studiu stiintific care sa ofere dovezi concrete ca vapatul este la fel de periculos ca fumatul. Din contra, majoritatea studiilor efectuate pana acum in Europa, mai ales in Marea Britanie (care este tara care a imbratisat cel mai mult vapatul), au concluzionat ca tigara electronica este cu 95% mai putin daunatoare decat fumatul.